2.2.1985 – Sebastian Todorin valokuvia

Sebastian Todor oli göteborgilainen valokuvaaja, joka runsaan 35 vuoden ajan kuvasi pääosin ruotsalaista punkskeneä sen erilaisissa ilmentymismuodoissa. Hänen kuvistaan on julkaistu julkaistu kirja, joka keskittyi Göteborging punkskeneen vuosina 1983-1993. Kyseisessä opuksessa on myös kuvia Suomesta, Vaasasta..

Vaasaan Sebastian Todor päätyi ruotsalaisten hardcore-bändien Anti-Cimex ja Disarm autokuskina. Bändit esiintyivät Vaihtoehdon järjestämällä keikalla 2.2.1985 Vaasan Nuorisotalolla. Alkuperäisen huviluvan mukaan Anti-Cimexin ja Disarmin lisäksi esiintyä piti Terveiden Käsien, KTMK:n, Painajaisen ja WDM:n. Näiden lisäksi esiintyi ainakin Pyhäkoulu ja C.N.T.

Vaasan Nuorisotalolla järjestetty tilaisuus oli siinä mielessä harvinainen, että kaupungin nuorisolautakunta antoi luvan majoittaa muualta tulleet bändit nuorisotalolle. Bändien lisäksi paikalla yöpyivät myös monet muualta Suomesta tulleet keikkakävijät. Poliisitkin toivat ystävällisesti muutaman maijallisen rappukäytävistä noukittuja metelöiviä ja väsyneitä punkkareita nuorisotalolle yöpymään. Poliisit punkkareiden kännikuskeina – huudapa siinä sitten, että kytät on natsisikoja…

Tältä reissulta Todor Sebastian otti vajaa kaksisataa valokuvaa. Loput tulevat olemaan katseltavissa syksyllä 2022 aukeavassa digiarkistossa. Kuvat Punkmuseolle lahjoitti Todor Sebastianin poika Kai Haaga.

Taiteellista takahuonenäkymää nuorisotalolla. Armiro oli suosittu tupakka, koska se oli halpaa.
Anti-Cimexin Charlie Claesson ja Pirjoleena Kiiski (Piipi) hempeilevät nuorisotalon takahuoneessa.
Anti-Cimexin Charlie Claesson, tunnistamaton ja Pirjoleena Kiiski (Piipi) halailevat, tunnistamaton seuraa vierestä.
Tiina, Painajaisen kitaristi Marko Rissanen (Nalle), Timo Saarinen (Soppa-Simo) ja Anti-Cimexin laulaja Tomas Jonsson.
Mariia Feodoroff (Kessu) ja Axu.
Rotta Toijalasta ja rovaniemeläinen Marja-Leena Kiemunki (Male) sekä tunnistamaton ja MAHDOLLISESTI Juha Muurinen (Ouzo) hempeilevät, vaivaantuneesti hymyilevä nuori on jumissa.
Vasemmalla Jyrki Sillanpää (Jykä).
Pyhäkoulun laulaja Sanna Rajala (Saku) ottaa kuvaa nuoriskan aulassa.
Ansu nuoriskan aulassa.
Rovaniemeläinen Marja-Leena Kiemunki (Male) katsoo suoraan kameraan nuorisotalon aulassa. Malen vasemmalla puolella selin kameraan Kirsi.
Vasemmalla Kari Venekoski (Wennari), sitten Juha Nabb (Nappi), Mariia Feodoroff (Kessu) ja järjestysmiehenä toiminut sekä yhtenä tapahtuman järjestäjistä Timo Kiippa (Kipi).
Kaaoksen Jyri Piekäinen (Jypi, Epe), Kalle Hyötynen ja Petri Vilen (Poko) sekä Jaana Kakkonen (Jasu).
Hikeä, mustelmia, ahtautta ja hyvää meininkiä. Ylhäällä keskellä leopardikuvioista otsanauhaa kantaa Vesa Jantunen (Pikku-Vesku) ja hänestä oikealle alaviistoon on Jyrki Sillanpää (Jykä). Oikealla reunalla irvistää Pekka Ranta.
Hauskaa ja riehakasta meininkiä. Alla on Pasi Kröger (Porno) ja hänen päällään Kimmo Lehtimäki (Kipa).
Pyhäkoulu. Innostunut hyvinkääläinen Kimmo Pelkonen (Kimppi) valmistautuu hyppäämään lavalta yleisön joukkoon. Yleisössä alhaalla keskellä Ari Aho (Apa).
Anti-Cimex. Tomas Jonsson huitelee panosvyöllään ja Timo Saarinen (Soppa-Simo) pyrkii nousemaan lavalle. OIkeassa reunassa valkopaitainen järjestysmiehenä toiminut Petri Lintala (Lintsu) rauhoittelee yleisöä, tai sitten vain nauttii bändistä yleisön mukana.
Anti-Cimex.
Disarm. Valkopaitainen järjestysmies Petri Lintala (Lintsu) puuhastelee jotain.
Lavalla C.N.T., kitarassa Heikki Salminen (Sid).
W.D.M. Basisti Jari Ehström ja kitaristi Jani Fagerholm. Kameralle pyllistää järjestysmies Petri Lintala (Lintsu).
Kaaos ja vierailevia artisteja. Kädet puuskassa seisovan järjestysmiehen takana bassoa soittaa Kalle Hyötynen, rumpali Petri Vilen (Poko) on osittain pellin takana piilossa, mikrofoniin nojaa W.D.M:n Jari Ehrström ja tuntematon pietarsaarelainen hänen vieressään. Lavan takanurkassa Pirjoleena Kiiski (Piipi) seuraa tilannetta. Toisessa mikrofonissa Osmo Lukkaroinen (Oze) ja Petri Lintala (Lintsu). Jyri Piekäinen (Jypi, Epe) revittelee ja Heikki Salminen (Sid) tarkkailee seinään nojaten.