Miltäs nyt tuntuu?

Punkmuseon ikkunoihin laitetaan teippauksia Graniittitalossa 7.6. Tähän jotenkin konkretisoitui omat tilat, näkyvyys ulospäin, suurelle yleisölle. Ihan älyttömän isot kiitokset teippaajatyypille, joka tuki meitä tässä hommassa!!! Kiitos!!! Kuva: Teijo Hintikka

Nyt on ensimmäinen, kylläkin vajaa, kuukausi museotouhua takana. Tai onhan tää juttu ollut käynnissä jo yli kaks ja puol vuotta, mutta siis sellaista aikaa, että on oma yleinen ja julkinen tila, jota voimme kutsua museoksi. Siis tuo Helsingin Graniittitalossa sijaitsevat Punkmuseo.

Saattaa olla, että kesäkuussa meni jopa tuhannen (!!) vierailijan raja rikki. Hiukan hankala sanoa ja isoin kiitoshan tästä menisi avajaisille, joissa kävi porukkaa kuin pipoa, vaikka ilman pipoa. Kuten jo raportoimme tuolloin, laskentapunkkarit romahtivat, kynistä katkesi muste ja loppui lyijy, joten kävijälaskenta ei pysynyt yhtään yrityksistä huolimatta ajan tasalla, vaan kävijämäärän laskenta meni osin arvioinniksi.

Avajaisten jälkeen tuli arki ja sehän oli harmi, sillä olisi ollut kiva, että joka päivä olisi ollut yli viisisataa kävijää. Kävijämäärä on kuitenkin ollut mukavan vakaata ja iloksemme olemme huomanneet, että jo nyt vajaan kuukaudenkin vierailijoiden ansiosta voimme kattaa tilan vuokran pääsylipputuloilla. Mielellämme olisimme pitäneet sisäänpääsyn ilmaisena, mutta kun emme saaneet tukea Stadilta, niin näillä mennään. Taitaapi olla ainoastaan yksi henkilö kääntynyt pois kun olemme kinuneet vitosta sisäänpääsystä eikä Museokorttikaan käy.

Joskun homma jatkuu näin, niin saamme katettua kulumme hyvinkin (ja palautettua rahat niitä lainalle jäsenille) sekä jatkettua toimintaa ainakin syyskuun loppuun. Tavoitehan on kyllä vuoden loppuun ja näyttelysuunnitelmiakin on valmiina. Mm. seuraavana nyt esillä olevan Sydänääniä-näyttelyn jälkeen tulee Punkpesät, missä esitellään Kill Cityä, Lepakkoa, Safety Pins Fan Clubia, Ufoa ja A-Panimoa. Ainakin näitä.

Hienoa on ollut huomata, että suurin osa museokävijöistä ei ole ns. vanhoja tuttuja vaan sitä suurta yleisöä. Hienointa antia on ollut ne lyhyet ja pitkätkin keskustelut, kun on muisteltu menneitä, kaiveltu muistoja ja hymyilty. Museoon on kiikutettu myöskin aineistolahjoituksia sekä lahjoitettu museopunkkareille keksejä, vessapaperia ja karkkia. Kohtaamisia, myöskin erilaisten koirien kanssa, joita on myöskin vierailemassa nähty. Eikä oveakaan ole välttämättä ilmoitettuun aikaan suljettu vaan on viihdytty näyttelyn parissa reippaasti yliajan puolelle, koska on haluttu tehdä näin.

Vaikka tää museo nyt vie aikaa, niitä kuuluisia niukkoja resursseja ja energiaa, niin ei se tarkoita, että muut hommat pysähtyisivät. Ehei. Punkjuna puksuttaa eteenpäin ja kaikenlaista muutakin hienoa on luvassa.

Podcastiemme seuraava setti alkaa vyörymään ulos ihan kohta, ns. näinä hetkinä, eli mielenkiintoisia juttutuokioita luvassa. Tässä setissä tulemme julkaisemaan myös joitain Lakeus punk ry:n tekemiä podcasteja, sillä heilläkin on ollut hyviä juttutuokioita eri tahojen kanssa. Heinäkuun 24. on sitten Porissa Tää ei oo taidetta, tää on punkkia -minifestarit, jossa punkki raikaa, ilma on kuin kilj.. maitoa ja leveät hymyt pakottavat leukapieliä. Taiteiden yönä 15.8. olemme sitten museolla auki aina iltakymmeneen. Saattaa olla, että paikalla on myös joitain oikeita vanhoja punkkareita kertomassa tarinoita, tai vain muuten horisemassa niitä ja näitä.

Viime vuoden tarinakilpailumme tuotoksia ollaan juuri taittamassa ja kirja nimeltä ”Vapaaehtoisena putkaan ja muita tarinoita” ilmestynee tuossa alkusyksystä. Tekstin lisäksi tarinoina on myös iholle tallennettuja punk-aiheisia tatuointeja. Saamamme tuen ansiosta tätä kirjaa tullaan jakamaan ilmaiseksi. Myöskin Kill City -kirja etenee hyvää vauhtia ja mikäli punkhoroskoopin tähdet asettuvat hyvin, tulee sekin ulos syksyllä ja jopa ilmaiseksi jaettuna, tai sitten ihan halvalla myytynä.

Eikä  näitä hommia vain Stadissa tehdä, kuten jo ilmenee aikaisemmin mainitun Porin tapahtuman yhteydessä. Marraskuussa on sitten Kuopiossa ”Kuopio punkkaa ja soi”-tapahtu, missä tulee olemaan näyttelyt kahdessa eri paikassa ja keikkoja kolmeen otteeseen kolmessa eri paikassa. Muitakin juttuja on suunnitelmissa Hesojen ulkopuolelle.

Ai niin, mitäs nyt sitten tuntuu? Ihan helvetin hyvältä! IHAN HELVETIN HYVÄLTÄ! Tää on kivaa, mielenkiintoista ja mikä hienointa, tätä tehdään yhdessä.

Tuntuu ihan helvetin hyvältä!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *