Ensiksi, anteeksipyyntö niille, jotka odottavat vielä vastauksia liittyen Punkmuseon vapaaehtoistyöhön, näppäriä ja selkeitä vastauksia ”mitä mää voisin tehdä?”-kysymyksiinsä. Valitettavasti näppäriä vastauksia ei ole.
Isot ja jatkuvat duunit pyritään tekemään palkattujen museo- ja arkistopunkkareiden voimin. Tässäkin on omat haasteensa, sillä valitettavasti tuota hynää ei ole, joten duunarit ovat palkkatuen avulla työllistettyjä ja näissä on työsuhteen maksimipituus kymmenen (10) kuukautta. Eli, vasta kun oppii tavoille, saa hommat hanskaan ja hanskatkin ovat tallessa, pitää jo ryhtyä valmistautumaan hommien lopetukseen. Mutta eihän meillä mitään tuottavuutta lasketa tai seurata, joten homma on ihan jees näin, vaikka kivahan se olisi pidemmät työsuhteet.
Monia hommia hoidetaankin sitten vapaaehtoisten voimin ja isoa osaa vakiintuneiden tyyppien kanssa. Jotkut tekevät enemmän, jotkut vähemmän ja jotkut tarttuvat juttuihinsa kun on niiden aika, vaikkapa Punkmuseo-lähetysten parissa RollFM-radiokanavalla.
Tehtävälista sen kuin vain kasvaa ja kasvaa, kaikkea ei ehditä tehdä palkattujen eikä vakiovapareidenkaan kanssa. Mutta jäsenistöhän on laaja, täältähän löytyy apua, vai mitä?
Paperilla näin ehkä, mutta ei käytännössä. Useimmat hommat ovat sen verran pieniä tai lyhytkestoisia, että antaessa sen tapoja, asioita tai esineiden sijaintia (tämä pätee myös digitavaroihin) tietämättömille usein opastuksessa menee jopa enemmän aikaa kuin asioista tietävälle sen tekemiseen. Tämäkin olisi jees, jos vain tarve toistuisi ja riittävän usein ja opastettu olisi kiinnostunut vielä toistekin, ja useamminkin jatkossa, ahkeroimaan.
Joten, ”mitä mää voisin tehdä?”-kysymyksiin on vaikea vastata. Tai vastata on helppo, mutta sitten toteutuksen järjestelyn kanssa hankalampaa.
Punkmuseon toimintaan osallistumiseen on käytännön tasolla kaksi helppoa tapaa. Tai ainakin tapaa, ei ehkä helppoa. Toinen on osallistua säännöllisesti kokouksiin ja tyrkyttää itseänsä mukaan, kun vaikka mietitään uusia näyttelyitä, niiden järjestelyitä jne. Eli pientä aktiivisuutta ja voit olla varma, että avuntarjoukseen tartutaan, ei ehkä heti, mutta kohta.
Sitten hiukan työläämpi tapa on vain kääriä ne kuuluisat hihat, sylkeä tekemisestä känsäisiin kouriin ja ryhtyä hommiin. Vaikka järjestämään näyttelyä. Tai keikkatapahtumaa, tai keräämään materiaaleja, tai arkistoimaan jne. Tarkoitamme siis, että sen sijaan, että kysyisi ”mitä mää voisin tehdä?” möläyttäisi vaikka ”mitäs sanoisitte, jos järjestettäisiin näyttely tänne Kyyjärvelle?” tai ”mulla nyt on tylsää ainakin seuraavat kuusi kuukautta ja voisin auttaa vaikka arkistoinnissa”.
Tällaiseen vapaaehtoistyöhön löytyy helposti opastusta ja apua, kaipaamme ainoastaan pientä aktiivisuutta sekä sitoutumista sovittuun hommaan. Tällaisia hommia voisi olla vaikkapa jo mainitut näyttelyiden tai muiden tapahtumien järjestäminen, arkistointi (vaatii tietsikan, se voi ehkä myös järjestyä museolta), esineistön keruu, näyttelyiden ideointi ja materiaalien keruu ja valinta, rahan kerjää..hankkiminen, erilaisten julkaisujen tuottaminen jne.
Jos netflix & chill ei natsaa ja netflix sekä areena on jo koluttu tyhjäksi, lähde työskentelemään kulttuurin parissa, sellaisen punkkulttuurin. Joten, osallistu kokouksiimme (jos siis olet jäsen) tai laita ideasi. johon olet valmis sitoutumaan tulemaan osoitteeseen punk@punkmuseo.fi, niin eiköhän niitä hihoja ryhdytä käärimään, vai mitä?