Toisen muisto, toisen romu, Punkmuseon aarre

Viime viikkoina olemme saaneet mielenkiintoisia esinelahjoituksia. Esim. Maho Neitsyt -yhtyeestäkin tutun edesmenneen Örkyn basso kiikutettiin hellään huomaamme. Alkuviikosta saimme Totuus löytyy kaurapuurosta -t-paidan, jonka tarinan tietäjät tietää ja toivon mukaan kohta muutkin, kunhan saamme vain paidan kuvattua ja arkistoitua tiedot.

Eilen kävimme myös noutamassa ison kassillisen kirjeitä, lehtiä, lehtileikkeitä, julisteita, valokuvia ja jopa teinikalentereita! Teinikalentereista löytyi ruotsin- ja kemiankokeiden lisäksi merkintöjä Leban (Lepakkoluola) keikoista sekä tavatuista ihmisistä. Merkintöjä tapahtumista, ihmisistä, elämästä!

Tietokoneidemme kovalevyillä odottavat sadat digitoidut valokuvat arkistoimista (jep, kyllä punkkaritkin osaavat työskennellä järjestelmällisesti) ja vielä suuremmat määrät kuvista ja muista esineistä digitointia ja kuvaamista. Aineistomäärä kasvaa vauhdilla, mutta läheltä seurattuna on kuitenkin vain raapaisuja punkvuosien pintoihin, sillä lähestymmehän nopeasti vuotta, kun tulee puolisataa täyteen iässä ajatellen. Ja puoleen vuosisataan mahtuu tapahtumia, ihmisiä ja ties mitä, minkälaisen aineiston näkökulmasta tahansa katsottuna.

Tavoitteenamme on saattaa kaikki aineistot suuren yleisön, se tarkoittaa sinua!, saatavilla ja tutustuttavaksi digiarkistomme (arkisto.punkmuseo.fi) kautta. Tai ei nyt ihan kaikkea. Emme halua aiheuttaa noloja tilanteita, joten mm. tietynlaiset kuvat (sammumiset, alastomuus jne.) sekä henkilökohtaisemmat kirjeet yms. kyllä arkistoidaan, mutta ei tarjota julkisesti nuuskittaviksi. Ainoastaan niille tuleville tutkijoille.

Arkistointinälkämme on kyltymätön ja tavoitteemme korkealla, siinä miten haluamme saattaaa punkkulttuuria kaikilta vuosilta kaikkien ulottuville. Joten, kun seuraavan kerran siivoat kaappejasi ja laatikoitasi, muista meidät, mikäli huomaat hypisteleväsi kuvia, lehtileikkeitä, julisteita, vaatteita, soittimia, kirjeitä, niittejä, rintamerkkejä, tai jotain joka mielestäsi liittyy punkkiin. Älä heitä muistojasi tai romujasi pois vaan laita viestiä punk@punkmuseo.fi ja hoidetaan esineesi hellään arkistopunkkareiden huomaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *