Näyttelyt

Punkkia Pohjanmaalla, Syksy 2023, Seinäjoki (yhdessä Lakeus Punk ry:n kanssa)

Näyttely avoinna koko syksyn Rytmikorjaamolla sekä syyskuun ajan Apila-kirjastossa.

Punkmuseo esittää – Asunnottomien yön näyttely, loka- ja marraskuu, useita paikkoja, Helsinki

Asunnottomien yötä vietetään jälleen tiistaina 17.10.2023. Tähän liittyen Punkmuseo on koonnut arkistonsa valokuvista seitsemän pientä näyttelyä loka-marraskuun ajaksi. Haluamme tuoda taidetta kaikkien ulottuville, katsottavaksi ja koettavaksi lämpimissä sisätiloissa. Näin myös asunnottomat voivat hetken nauttia taiteesta turvallisessa ympäristössä.  Asunnottomien yön teemana on tänä vuonna ”Kaupunki kuuluu kaikille”. Teema näkyy myös Punkmuseon näyttelyiden sisällöissä, joissa nousee esille ilo, ystävyys ja yhteisöllisyys. 

Punkmuseon valokuvia on esillä näissä matalan kynnyksen paikoissa: Hietaniemenkadun palvelukeskus, Hietaniemenkatu 5 B (loka-marraskuun ajan), Päiväkeskus Illusia, Mäkelänkatu 50 B (loka-marraskuun ajan), Vepa/Kalkkers, Ratamestarinkatu 6 (loka-marraskuun ajan), Vallilan Helmi-talo, Mäkelänkatu 56, 3. krs (lokakuun ajan), Stadin yhteisötalo Hanna, Sturenkatu 12 (lokakuun ajan), Kallion Elokolo, Kolmas linja 28 D (lokakuun ajan) ja Kallion D-asema, Toinen linja 31 (lokakuun ajan)

Jantsa ja Toinen Vaihtoehto, Marraskuu 2023, Vaasan kaupunginkirjaston Galleriakäytävä, Vaasa

Kill City -näyttely, Pasilan kirjasto, Helsinki

Keski-Suomi Punk, 2024, Keskisuomen Museo, Jyväskylä

Menneet näyttelyt:

Satakunta Punk, Syyskuu 2023, Annis, Pori

Punk Up -näyttely, 1.6.-30.8.2023, ympäri Helsinkiä

Punkmuseo raottaa arkistojaan! Eri puolilla Helsinkiä kesän ajan (1.6.-31.8.) toteutettavassa näyttelyssä on nähtävillä Punkmuseon arkistojen aarteita, valokuvista lehtiin, kaikkea sellaista, joka tavalla tai toisella ilmentää punk-kulttuuria. Näitä voit bongailla kesän aikana eri puolilta Helsinkiä.

Taiteiden yö 17.8.2023, Tulppis, Tulppakuja 4, 00880 Helsinki

Veera Uutisen ja Jouni Parkun keikkakuvia, 8.7.-6.8.2023, Jokela (yhdessä Jekku ry:n kanssa)

Tre HC 82-85 hardcoren kultaiset nuoruusvuodet, 3.5.-31.5.2023, Pääkirjasto Metso, Tampere

Tre HC 82-85 hardcoren kultaiset nuoruusvuodet -näyttelyssä on esillä kuvia, lehtiä, levyjä ja muuta roinaa Suomen hardcoren nuoruusvuosilta. Joukossa on paljon aikaisemmin näkemätöntä kuvamateriaalia ihmisistä, bändeistä ja paikoista, 1980-luvun Suomen hc-pääkaupungista.

Punkmuseo <3 Diakkari 21.2.–3.4.2023, Helsinki

Toteutamme yhteistyössä Rinnekotien kanssa punkvalokuvien näyttelyn Auroratalon ja Merian yhteistiloihin Alppikadulla. Rinnekodit on osa Diakonissalaitoksen yhteiskunnallista säätiökonsernia. Se tarjoaa kodin ja tuettua asumista pitkäaikaisasunnottomille henkilöille. Näyttely ei ole avoinna yleisölle. Lisätietoja: https://www.punkmuseo.fi/nayttelyt/punkmuseo/

PUNKIA HELSINGISSÄ -näyttely 11.1.-31.1.2023 Akateeminen kirjakauppa, Helsinki

Tähän näyttelyyn poimittujen kuvien löyhänä teemana on punk Helsingissä. Moneen kuvaan liittyy Porkkalankadun Lepakkoluola. Punkin alkuvuosina Lepakko oli tärkeä paikka, jossa bändit treenasivat ja keikkailivat, punkit tapasivat toisiaan ja viettivät aikaansa maailmaa parantaen. Lepakko purettiin uudisrakentamisen tieltä vuonna 1999.

Peter Rosvikin valokuvia Puntalasta, 2.1.–31.1.2023, Nuottiparvi, Espoon Kulttuurikeskus, Tapiola, Espoo

Tämän näyttelyn kuvat on otettu Puntalarock-festivaaleilla vuosina 2018, 2019 ja 2022.
Pääosassa on tällä kertaa esiintyjien sijaan yleisö. Esillä on muotokuvia yksittäisistä henkilöistä sekä punkin riehakasta joukkoliikehdintää.

Peter Rosvikin Punk-valokuvia, 2.1.–31.1.2023, Pirkkalan kirjaston musiikkiosasto

Tämän pienoisnäyttelyn kuvat on otettu Puntalarock-festivaaleilla vuosina 2018 ja 2022, sekä Tampere Punk Fest -tapahtumasta 2018. Pääosassa on tällä kertaa festivaaliyleisö, ja vähemmän vakava asenne aiheeseen.

2.2.1985 – Sebastian Todorin valokuvia, 12.10.-31.12.2022, Uusi sauna, Helsinki

Sebastian Todor oli göteborgilainen valokuvaaja, joka runsaan 35 vuoden ajan kuvasi pääosin ruotsalaista punkskeneä sen erilaisissa ilmentymismuodoissa. Hänen kuvistaan on julkaistu julkaistu kirja, joka keskittyi Göteborgin punkskeneen vuosina 1983-1993. Kyseisessä opuksessa on myös kuvia Suomesta, Vaasasta.. Tämä näyttely on laajempi kuin aikaisempi Vastavirralla nähty näyttely.

PUNK JA AKTIVISMI -näyttely 29.8.-2.10.2022, Emmaus, Helsinki

Punk-kulttuurissa on aina ollut tärkeässä roolissa arvot ja aktiivinen vaikuttaminen. On haluttu ottaa kantaa mm. eläinten ja ihmisten oikeuksiin, luonnonsuojeluun, ydinaseisiin ja sotaan. Tämä on näkynyt musiikin sanoituksissa, pienlehtien teksteissä ja kuvissa sekä muussa taiteessa. On järjestetty ja otettu osaa mielenosoituksiin ja vallattu taloja.

Tee se itse- kulttuuri on ollut vahvasti läsnä, joten mm. vaatteiden kierrätys ja uudelleen käyttö on myös arkipäivää punkkareiden elämässä. Kaikki muukin pyritään tekemään omin voimin, kuten järjestämään eri tapahtumia ja pienlehtien tekeminen.

Punk Up -näyttely 1.9-30.9.2022 Helsinki

Punkmuseo raottaa arkistojaan! Eri puolilla Helsinkiä syyskuun ajan toteutettavassa näyttelyssä on nähtävillä esimerkiksi valokuvia, t-paitoja ja rotseja, kaikkea sellaista, joka tavalla tai toisella ilmentää punk-kulttuuria. Näitä voit bongailla syyskuun aikana pääasiassa tyhjien liiketilojen ikkunoissa eri puolilta Helsinkiä. Yllä olevien lisäksi on puolisen tusinaa ns. bonuspaikkaa, joiden sijaintia emme kerro. Etsivä löytää, tai sitten ei, ehkä kuitenkin sattumalta, onnella ja tuurilla. Kierrä kaikki, näe kaikki, silloin kun sinulle sopii!

Useat yhdistävät punkin ainoastaan (”hirveään”) musiikkiin, mutta musiikki oli ja on vain yksi osa punk-kulttuuria. Punk on paljon muutakin. Näyttely tarjoaa mahdollisuuden kurkistaa tämän yleisiä uskomuksia ravistelleen kulttuurin pintaan ja myöskin siitä syvemmälle. Ihmisiin, paikkoihin, aktiviteetteihin. Iloa, surua, ystävyyttä, yhdessä olemista ja yhdessä tekemistä.

Lepakkoluola-näyttely sekä avoimet ovet Punkmuseon työtiloissa 18.8.2022 Tulppis, Helsinki

Olemme kaivaneet arkistojemme kätköistä Lepakkoluola-aiheisia kuvia ja asettaneet niitä esille pienimuotoisen näyttelyn muodossa kunnioittamaan ländlordiamme Elmua sekä heidän historiaansa.

Näyttelyn lisäksi on mahdollista tutustua Punkmuseon toimintaan ja jutella ihka oikeiden (vanhojen) punkkareiden kanssa. Hyvällä tuurilla voi läsnä olla myös nuorempiakin punkkareita.

Tee se itse 14.6. – 28.8.2022 Tampereen työväen museo Werstas, Tampere

Miltä 1980-luvun alun hardcorepunk ja tee se itse -kulttuuri näyttivät? Esillä on valokuvien lisäksi julisteita, levyjä, kasetteja, kirjeitä, keikkaflyereitä, kaikenlaista itse tehtyä esineistöä.

2.2.1985 – Sebastian Todorin valokuvia 14.6. – 28.8.2022 Vastavirta, Tampere

Sebastian Todor oli göteborgilainen valokuvaaja, joka runsaan 35 vuoden ajan kuvasi pääosin ruotsalaista punkskeneä sen erilaisissa ilmentymismuodoissa. Hänen kuvistaan on julkaistu julkaistu kirja, joka keskittyi Göteborgin punkskeneen vuosina 1983-1993. Kyseisessä opuksessa on myös kuvia Suomesta, Vaasasta..

Mielen tiloja – Punk goes Mental! 1.7.-31.7.2022 Mental Museum, Helsinki

Punkmuseo liittyy näyttelyllään “Mielen tiloja” osaksi Lapinlahden Lähteen Mental Museumia tulevan heinäkuun ajaksi. Esillä on arkiston valokuvia punk-keikoilta vuosien varrelta.

Tee se itse 25.4. – 13.5.2022 Sellon kirjasto , Espoo

Tee se itse -kulttuuri on aina ollut punkin ydintä. Kysymys ei ole koskaan kuulunut, että ”voinko tehdä?” vaan ”haluanko tehdä?”. Punkmuseon ensimmäinen näyttely pyrkii raapaisemaan punkin tee se itse -kulttuurin pintaa esittelemällä aineistoja, jotka liittyvät keikkoihin, lehtiin (punkzine), musiikkiin sekä tietenkin ihmisiin. Punk ei ole vain musiikkia ja bändejä, vaan nimenomaan ihmisiä, paikkoja ja tekemisiä, ja tätä pyrimme Punkmuseon ensimmäisessä näyttelyssä tuomaan esille. Näyttelyn kuvat ja esineistö painottuvat 1980-luvun alkupuoleen ja hardcoreen.

Paikka: Sellon kirjaston Anna-galleria, Espoo