APUA! Punkkarit valtaavat Onnellisten saaren 17.2.!

Rintamerkkejä Kuva Taneli Eskola Ämy-rock 1978

Punkmuseo avaa Punk-up-näyttelytilan Lauttasaaressa ja avajaisia vietetään lauantaina 17.2. klo 12-18. Heikkiläntie 7:ssä on tuiki tavallinen tylsähkö toimistorakennus, joka nyt saa eloa ja väriä Punkmuseon ansiosta keskiviikkoisin klo 12-18 ja lauantaisin klo 12-16. Mainittuina aikoina Punkmuseon Punk-up-näyttelytila on avoinna yleisölle, eikä maksa mitään, muuta kuin vaivan siirtyä Laruun.

Ensimmäisinä näyttelyinä on esillä Taneli Eskolan ”Sota apatiaa vastaan, punk-valokuvia 1970-luvulta” sekä aikaisemmin Pasilan kirjastossa esillä ollut ”Kill City – Kallion rock-klubi”-näyttely. Molemmat näyttelyt ovat esillä maaliskuun puoleen väliin asti. Ehkä pidempäänkin, tai vähemmän aikaan, riippuen muista näyttelyistä.

Suomeen punk saapui eräiden tietojen mukaan 1977 ja teki läpimurron 1978. Sitä soitettiin festareilla ja se alkoi näkyä katukuvassa. Taneli Eskola kuvasi konserteissa, festareilla, siellä sun täällä tallentaen ajankuvaa. Hämeenlinnalaissyntyinen Taneli Eskola (s.1958) tunnetaan monipuolisesta tuotannostaan. Taiteen maisteri 1984 Taideteollisen korkeakoulun valokuvataiteen laitokselta. Lisensiaatti 1993 ja taiteen tohtori 1997. Aalto-yliopis­ton dosentti vuodesta 2010. Lukuisia yksityisnäyttelyjä ja suuri retrospektiivi Valokuvataiteen museossa 2015.

Helsingin Kallion kaupunginosan viimeisessä puutalokorttelissa sijaitsi 1970-luvun lopussa vireä musiikkiyhteisö. Tuossa Ensi linjan, Alppikadun, Toisen linjan ja Wallininkadun rajaamassa korttelissa nuoret pyörittivät omaa rock-klubiaan – Kill Cityä. Aktiivisina toimijoina klubilla olivat muun muassa Ralf Örn, Jaana Rinne, Maukka Perusjätkä, Andy McCoy, Kelloggs Bollocks ja Pete Malmi. Kill Cityssä esiintyi bändejä laidasta laitaan: Widows, Päät, Maukka Perusjätkä, Ducktails, Teen Angels, Problems?, Agents, Pelle Miljoona & 1980, Jim Pembroke…

Tuolta Wallininkatu 4:n kellarista levisi koko maan tietoisuuteen käsitteet ”säpinää” ja ”sota apatiaa vastaan”. Klubin toiminta päättyi loppukesästä 1979, kun korttelista oli poistuttava alkavien purkutöiden takia. Punkmuseon näyttely esittelee tuon lyhytikäiseksi jääneen, mutta legendaarisen maineen saavuttaneen rock-klubin vaiheita.

Tervetuloa avajaisiin, jotka jatkuvat näyttelytilan sulkeuduttua läheisessä Bar 52:ssa, missä on mahdollisuus nähdä oikeita keski-ikäisiä punkkareita, todennäköisesti kuulla myös punkmusiikkia sekä vanhojen hyvien aikojen muisteluita.

Punkmuseo on saanut käyttöön (kiitos Monoma!) näyttelytoimintaan sopivat tilat Helsingin Lauttasaaren Heikkiläntie 7:stä. Näissä tiloissa tullaan näkemään vaihtuvia näyttelyitä aina toukokuun loppuun asti.

Tervetuloa käymään, joko avajaisiin tai muina avajaisaikoina! Lisätietoja: punk@punkmuseo.fi

2 ajatusta aiheesta “APUA! Punkkarit valtaavat Onnellisten saaren 17.2.!”

    1. Punkmuseo

      Tervetuloa käymään, olemme auki joka keskiviikko klo 12-18 ja lauantaisin klo 12-16.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *