”Perkele, yhäkö noi punkkarit tuolla hengailevat, eivätkä aiheuta edes järjestyshäiriöitä. Kohteliaitakin ovat, hymyilevätkin vielä.”
Punkpesät
Kun punk rantautui Suomeen 1970-luvulla, levisi se kaikkialle, niin kaupunkeihin kuin kauppaloihinkin, tavoittaen lopulta syrjäisimmätkin kylät. Kaupungeissa punk kasaantui monesti erilaisiin paikkoihin, joissa punkkiin symbioosimaisesti kuuluvan tee se itse -eetoksen ansiosta se voimistui ja löysi erilaisia esiintymis- ja toteutumismuotoja.
Näitä punkpesiä olivat mm. Kill City ja Lepakkoluola Helsingissä, Safety Pins Fan Club Tampereella, A-panimo Turussa ja UFO Kuopiossa. Punkmuseon Punkpesät-näyttelyssä esitellään ja kerrotaan näistä alueellisesti merkittävistä punkin kehdoista, paikoista joissa nuoret löysivät kaltaisiaan ja joissa tärkeintä oli halu tehdä, ei se, että osataanko tai saadaanko.
Tervetuloa punkkaamaan!
Punkmuseo toimii Helsingin Kampin Graniittitalossa osoitteessa Jaakonkatu 3. Punkmuseo on avoinna arkisin tiistaista perjantaihin klo 12-18 ja arkilauantaisin klo 12-16. Ehkä joskus muulloinkin. Punkmuseon jäsenet pääsevät veloituksetta sisään, muutkin melkein ilmaiseksi, sillä sisäänpääsystä veloitetaan ainoastaan vitosen (5 €). Sorry, museokortti is no bueno.
Punkmuseo on turvallinen tila. Tämä tarkoittaa sitä, että sinne ovat tervetulleita kaikki ja kaikenlaiset. Pidätämme oikeuden estää sisäänpääsyn ja/tai poistaa kaikki sellaiset henkilöt, jotka käyttäytyvät muita kohtaan epäkunnioittavasti tai kiusaavat toisia tavalla tai toisella. Punkmuseossa ei myöskään siedetä rasismia, fasismia tai mitään muutakaan mihinkään ihmisryhmään kohdistuvaa halveksuntaa tai vihaa. Yksinkertaisesti, kusipäät voivat jättää tulematta.
Punkmuseon minuutin mittainen esittely
Punkmuseo kerää, tallentaa ja arkistoi sekä digitoi suomalaista punkkulttuuria sen eri muodoissa. Punkmuseo esittelee kerättyä esineistöä ja punkkulttuuria monin eri tavoin ympäri Suomea. Punkmuseo onkin Suomen ainoa aktiivisesti eri puolilla Suomea toimiva museo, jonka näyttelyihin voi tutustua niin tutuissa kuin yllättävissäkin paikoissa, minne nyt niitä haluammekaan pystyttää.
Punkmuseo julkaisee myös aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja musiikkia, sekä järjestää myös erilaisia tapahtumia. Pitäähän sitä välillä päästä juhlimaankin. Lähes koko toiminta-aikansa Punkmuseolla on myös ollut kaksi viikoittaista radio-ohjelmaa, RollFM- ja Radio Soho -kanavilla. Tiätysti myös teemme podcast-sarjaa, ilman sitä museohan ei ole oikea museo. Radio-ohjelmiimme ja podareihin pääset tutustumaan täällä: mixcloud.com/punkmuseo.
Punkmuseon aktiivisen toiminnan mahdollistaa yhdistyksen (Suomen Punkmuseon kannatusyhdistys ry) kuuden sadan (600) aktiivisen jäsenen muodostama yhteisö. Yhteisö, joka ei ole jäänyt pohtimaan, että osataanko vai voidaanko, vaan on ryhtynyt tekemään, koska haluaa, kuten punkkulttuurissa on tapana. Ja paljon on tehtykin, kuten vaikkapa vuoden 2023 toimintakertomus kuvailee: https://www.punkmuseo.fi/me/toimintakertomus-2023/
Ja tämän yhteisön voimin tehdään vielä vaikka mitä.
Lisätietoja:
punkmuseo.fi
040-8103552
Punk & Peace!