Vaihtoehtoja esillä

Siinä sitä on, pala Lepakkoa. Tämäkin on nähtävillä näyttelyssä. Vau! Kuva: Teijo Hintikka

Eikö ne punkkarit vieläkään lähteneet? Eivät lähteneet, vaan ryhtyivät rakentelemaan uusia näyttelyitä Heikkiläntien punk-up-näyttelytilaan, perhana sentään! Nyt olisi sitten uutta esillä, tai siis vanhaa eli Lepakkoluolaa ja Toinen vaihtoehto -lehteä.

Näyttelyiden avajaiset pidetään lauantaina 6.4. klo 12-18 ja osoite on Heikkiläntie 7 C. Perinteisesti on myöhemmin vanhoja punkkareita havaittavissa läheisessä B52-baarissa, missä he kertovat punktarinoitaan kaikille niitä kuuntelemaan jaksaville. Joten, tervetuloa sekä näyttelyyn että myöhemmin illalla mukavia turisemaan!

Lepakkoluola

Lepakko eli Lepakkoluola oli Helsingin Ruoholahdessa sijainnut varastorakennus, joka tuli kuuluisaksi toimiessaan vuosina 1967–1979 asunnottomien alkoholistien hätämajoitustilana ja sen jälkeen tärkeänä nuorisokulttuurin tapahtumapaikkana. Liekkihotelli muuttui Lepakkoluokaksi eli Lepakoksi eli Lebaksi 19. elokuuta 1979, jolloin joukko nuoria tunkeutui rakennukseen.

Valtaus sai paljon julkisuutta. Pihalla kävi bändejä soittamassa ja silmää tekeviä poseeraamassa. Lopulta kaupunki ehdotti kiinteistön vuokrausta Elmulle sadalla markalla vuodessa. Sopimus allekirjoitettiin 15.11.1979 ja se edellytti, että Elmu kunnostaa rakennuksen keikkapaikkakäyttöön sopivaksi. Lepakkoluola oli syntynyt.

Esillä on runsasta kuvamateriaalia tarinoilla höystettynä, punk-painotuksella luonnollisesti. Mahdollisuus on nähdä myös pieni osa itse paikkaa, yhden tiiliskiven verran, vähäks historian siivet havisee!

Toinen vaihtoehto

Vaasalainen Jani Kärkkäinen (1969-2008), lempinimeltään Jantsa, tunnettiin ja muistetaan yhä Suomen punkpiireissä äärimmäisen mukavana ja muita auttavana miehenä, mutta myöskin Toinen Vaihtoehto -nimisen tiedotuslehtisen luojana sekä julkaisijana. Lehti loi uuden, punkskeneä palvelevan kanavan, jonka ansiosta oli mahdollista saada oma ääni kuuluviin sekä tavoittaa muita punkkareita ympäri Suomen. 1980-luvun lopulla aloittanut Toinen Vaihtoehto oli oman aikansa internet, kanava ja tapa, joka mullisti tiedonvälityksen.

Jantsan aktiivisuus ei rajoittunut vain Toisen Vaihtoehdon julkaisemiseen, vaan hän oli jo ennen sitä aktiivinen niin pienlehtien parissa kuin bänditouhuissakin. Jälkimmäisistä hänet parhaiten muistetaan Juggling Jugulars -yhtyeen basistina.

Jantsa toimi ja työskenteli mielellään muiden kanssa, ryhmässä ja osana ryhmää. Etenkin Toinen Vaihtoehto -zinen osalta usein unohdetaan, että Jantsan lisäksi tekijöitä oli monia muitakin. Tämä näyttely ei pyri muodostamaan henkilökuvaa Jantsasta, vaan enemmänkin raapaisemaan pintaa punkskenen aktiivisista ryhmistä, joiden yhteinen nimittäjä oli Jani Kärkkäinen.

Punkmuseon punk-up-näyttelytilat Heikkiläntie 7 C:ssä Lauttasaaressa ovat avoinna joka keskiviikko klo 12-18 ja lauantaisin klo 12-16. Näyttelyt ovat ilmaisia. Esiteltävien aiheiden lisäksi paikalla on lähes varmasti joitain vanhempia punkkareita, joilta voi kysyä kaikenlaista, vaikkapa C-kaseteista, rintamerkeistä ja punk-elämästä silloin vanhaan hyvään aikaan. Tervetuloa käymään!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *