www.ramopunk.com

Blitzkrieg Boys

 Blitzkrieg Boys-etusivu

Jonnan haastattelussa:

Blitzkrieg Boys

Julkaistu 28.10.06

Vuonna -85 perustettu The Blitzkrieg Boys tekee kolmatta tulemistaan hyvää vauhtia. Kaksi keikkaa on jo heitetty uudelleensyntymisen jälkeen, ja lisää on suunnitteilla ulkomaille asti. Bändi julkaisi juuri 20-vuotisjuhlalevyn yhteistyössä Woimasoinnun kanssa, ja näistä syistä pitikin hieman kysellä Marty Blitzkriegiltä bändin kuulumisia.

-Jonna-

Aluksi voisi perehtyä hieman bändin syntyyn ja historiaan. Miten bändi sai alkunsa ja keitä oli silloin mukana?

Kuulin Ramonesia ensimmäistä kertaa vuonna -81 ja sain kuningasidean perustaa bändi. Opettelin soittamaan hieman kitaraa, mutta projekti ei edistynyt ennen kuin vuonna -85, jolloin luin Soundista entisen koulutoverini Miikan aka Gil Blitzkriegin ilmoituksen. Hän haki soittajia bändiin, joka soittaisi punkkia tyyliin Buzzcocks, Clash ja Johnny Thunders. Soitin hänelle ja päätimme yrittää. 

Hieman myöhemmin värväsin lukiotoverini Mikon aka Mike Blitzkriegin. Ekat treenimme olivat ekan rumpalimme Marko Walleniuksen vanhempien miljoonahuvilan siivessä. Soitimme Ramonesia, Lamaa ja jopa Pyhiä Nukkeja. Hieman myöhemmin Marko päätyi siihen tulokseen, että musiikkimme oli liian yksinkertaista ja jätti bändin. Oli tullut aika etsiä uusi rumpali, ja sellaisen löysimmekin jälleen musiikkilehden ilmoituksen perusteella. Hän oli Tero aka Tony Blitzkrieg. Hän oli tuolloin 14, ja me 16. Ensimmäinen oma biisimme oli raaka versio Mickey Mouse Goes to War -biisistä.

 

Haastattelun kuvat ovat Jonnan ottamia ja Blitzkrieg Boysin kokoelmalevyn julkaisukeikalta 14.10.06. (Converse-kerho, Vastavirta, Tampere) .

   

Ketkä alkuperäisjäsenistä ovat vieläkin mukana? Keitä ovat uudet tämänhetkiset Blitzkrieg Boysit?

Mukana menossa vielä Marty ja Gil alkuperäisistä. Uusia tulokkaita ovat JK Blitzkrieg, joka tosin oli mukana jo ensimmäisessä comebackissä 1995-97, sekä Arska Kantonen, joka aiemmin musisoi kanssamme Nobody's Heroes -yhtyeessä 1993-94.

Mikä oli aikoinaan syy bändin hiipumiseen?

Ensimmäisen tulemisen loppu oli pitkälti pieleen menneen Saksan-kiertueen aiheuttaman masennuksen seurausta. Ensimmäisen comebackin hiipumisen syynä oli kaksi asiaa: 1. Soittajat eivät tulleet keskenään toimeen. 2. Ketään ei tuntunut kiinnostavan meidän kaltaisemme musiikki. Eli julkaisukanavat puuttuivat eikä keikkojakaan juuri saatu hommattua.

Entäpä mistä vielä syttyi kipinä kolmanteen tulemiseen?

Ehkä tärkein syy oli, että koin että paljon hyviä biisejä oli jäänyt tähteelle. Ja siksi toisekseen oikeat soittajat löytyivät. Vielä kun löytyi levy-yhtiö, joka tuntui uskovan meihin (Woimasointu), niin asia oli pihvi.

   

"Ensimmäinen oma biisimme oli raaka versio Mickey Mouse Goes to War -biisistä."

-Marty Blitzkrieg-

Bändi ehti olla ”tauolla” melkein 10 vuotta ennen odotettua kolmatta tulemista. Mitä musiikillisia projekteja on ollut tällä välin?

Minulla oli vain yksi bändi eli Taistelukala 2000-2005 (R.I.P). Nauhoitimme noin 30 biisiä studiossa, joista noin kymmenen päätyi eri punk-kokoelmille (Stay Free Underground ja Woimasoinnun 1-2-3-4!).

Miikalla oli osittain päällekkäin toisen tulemisen kanssa kaksi bändiä, Iltahuuto ja Lihasade, joista Lihasade teki pari levyäkin, Iltahuuto lähinnä omakustannekasetteja. Vuodesta -98 eteenpäin Miikka vaikutti bändissä 313, jossa oli mukana myös Pete (ex-Blitzkrieg Boys). He tekivät joukon omakustanteita. Miikka jätti bändin 2001. Miikka soitti myös rumpuja Taistelukalan loppuvaiheessa . JK vaikutti/vaikuttaa Punk Lurex Ok:ssa (1995-2003), Väärissä vieraissa (1997->) ja  Basta Bastassa (2001->).

   

Paljon on siis ollut bänditoimintaakin välillä. Blitzkrieg Boysin musiikista kuulee, että Ramones on ollut yksi suurimpia innoittajianne musiikin tekemiseen. Mitkä muut bändit ovat vaikuttaneet teidän musiikkiinne ja innostukseenne tehdä musiikkia?

Ensi alkuun Cockney Rejects ja Misfits sekä Pelle Miljoona, kuin myös lukuisat englantilaiset oi-bändit. Myöhempinä aikoina diggailimme jopa Bad Religionia. On ollut lukuisa määrä bändejä, joista olemme pitäneet, mutta joiden vaikutus ei juurikaan ole kuulunut musiikissamme.

Minkälaista musiikkia tulee henkilökohtaisesti kuunneltua nykyään?

En kuuntele juurikaan muuta kuin omia tekeleitä (Taistelukala, BB ja Nobody's Heroes). Sekä harva se päivä sovitan bändimme materiaalia akustisella kitaralla.

 "Uuden tulemisemme myötä olen taas uudelleen kiinnostunut enemmältikin muistakin alan uusista ja vanhoista akteista."

-Marty Blitzkrieg-

   

"Paljon positiivista palautetta on tullut ulkomailta."

-Marty Blitzkrieg-

Onko kiinnostuksesi tämän tyyliseen musiikkiin kasvanut?

Kiinnostus ei ole niinkään kasvanut, vaan ajoittain jopa hieman laantunut. Kyllästymispiste Ramonesin suhteen tuli saavutettua jo 90-luvulla liian taajan kuuntelun myötä. Tosin heidän vaikutuksensa on yhä havaittavissa uudessakin materiaalissa. Toisaalta uuden tulemisemme myötä olen taas uudelleen kiinnostunut enemmältikin muistakin alan uusista ja vanhoista akteista. Eli kiinnostus oli alunperinkin niin suuri, ettei se juuri siitä olisi voinut kasvaakkaan.

Mistä tuli idea julkaista kokoelmalevy? Miten se päätyi Woimasoinnulle?

Olimme kuulleet Ramones-orientoituneesta levy-yhtiöstä nimeltä Woimasointu. Lähetin Hannulle Taistelukala-materiaalia, ja samassa yhteydessä tuli esiin idea BB:n 20-vuotisjuhlalevystä. Hannu sanoi kyllä, ja tässä ollaan.

   

Mikä on Blitzkrieg Boysin suunnitelma tästä eteenpäin? Onko suunnitelmissa keikkailua ja jossain vaiheessa kenties uusi levy?

Olemme saaneet suuren määrän positiivista palautetta, sekä Suomesta, että ulkomailta paluumme tiimoilta. Suunnitelmissa on mahdollisesti yhteiskeikkoja samanhenkisten bändien kanssa. Menemme studioon nauhoittamaan uutta materiaalia heti kun Hannu näyttää vihreää valoa. Eli materiaalia kyllä löytyy, kunhan vain julkaisusuunnitelmat selkiytyvät.

Teillä oli levynjulkaisu keikka 14.10. Vastavirta-klubilla Tampereella. Miten mielestänne keikka meni ja miten yleisö otti bändin vastaan pitkän tauon jälkeen?

Soittajat olivat suhteellisen selvin päin, mistä johtuen keikka meni meidän osaltamme just great. Hieman tietysti jännitti kun oli uusi rumpali ja kaikkea. Yleisöä oli tarpeeksi ja se vaikutti innostuneelta sekä saatiin encore ja kaikki! Eli olemme tyytyväisiä. Yhdeksän vuoden tauko ja hyvä meno. Kiitos Hekolle ja Anulle ja muille asianomaisille, Piitseä unohtamatta.

Olette tehneet keikkoja myös Saksassa ja pääosa levyistänne on julkaistu saksalaisella levymerkillä. Onko vielä tiedossa mitään kuvioita ulkomaillakin?

Kiertue Saksaan on jo viittä vaille sovittuna ensi vuoden maaliskuulle. Haastatteluja on tehty suurimpiin saksalaisiin punklehtiin ja paljon positiivista palautetta on tullut ulkomailta.

Voiko jo paljastaa, minkälaisesta kiertueesta on kyse? Entä huhut siitä, että olisi joitain keikkoja Ranskassakin. Pitävätkö huhut paikkansa?

Viikko-puolitoista Saksassa ja Ranskassa eli noin 10 keikkaa. Paikallisten bändien kera rundaamme. Eli huhut ovat totta. Kiertue ajoittuu ensi vuoden maaliskuun loppuun. Siellä päässä tunnutaan olevan innoissaan tästä uudesta tulemisestamme.

 

 

Loppuun vielä henkilökohtaiset Blitzkrieg Boysin suosikkibiisit ja miksi ne ovat suosikkibiisejä?

If you love someone. Kuulin isäni kuolemasta ja lähdin itkemään puistoon keskellä yötä. Sanoitus ja sävel tulivat luokseni sinä yönä. 

Myöhempien aikojen suosikkeja ovat muun muassa Goodbye ja Conspiracy, jotka kuvasivat sattuvasti ongelmakohtia elämässäni 90-luvulla. 

Itse asiassa on hyvin vaikea valita erityisiä suosikkeja, koska useat kappaleet ovat hyvin tasavahvoja. Vielä julkaisemattomista kappaleista löytyy myös paljon suosikkejani.

   

 

Kävijälaskuri