www.ramopunk.com

The Anderssons

The Anderssons-etusivu

Share |

Andersin pojat Sammy ja Jarky lähellä rikospaikkaa, 

jossa tämä haastattelu on tehty (kuva: Minna E.)

Ramopunkin suuri tuntematon: 

The Anderssons

Minna E haastatteli Jarkya ja Sammya Ramopunk.com 10v-synttäreiden yhteydessä 10.3.12

(Julkaistu 20.3.12)

Yhtäkkiä, pyytämättä ja yllättäen, ramopunkin keskuuteen on ilmestynyt uusi bändi nimeltään The Anderssons. Moni alan harrastajakin kuuli bändistä ensimmäistä kertaa vasta helmikuun lopulla, kun bändi julkaisi ensimmäisen levynsä, Kanavat sekaisin. Ei bändi silti aivan tuliterä ole, sillä pojat rupesivat soittamaan yhdessä vuonna 2010 ja järjestivät seuraavana vuonna Keuruulla  Punkkia ikä kaikki -keikan, jossa soittivat myös Himanes ja Neuroosiliitto. Muuten bändi on kolunnut toistaiseksi aika vähän keikkalavoja.

-   Halu olisi kyllä kova, eli suurin toiveemme tällä hetkellä onkin, että pääsisimme soittamaan yleisölle, kertoo Anderssonssien rumpali Jarky.

-    Lainatakseni Undoa, voisin tokaista, että ”joillekin se on vain hetki lavalla, mutta meille se on kuin kuukävely”, Sammy heittää pilke silmäkulmassaan.

Sankaripunkkia ja itseironiaa

Jo ennen Andrssonssien aikaa, kaksi yhtyeen jäsentä soitteli omaksi ilokseen covereita nimellä Kipeet ukkelit. Pian bändiin liittyi kuitenkin nykyinen solisti Undo, jonka myötävaikutuksesta bändille alkoi syntyä omia biisejä ja menokin muuttui innokkaammaksi.

-  Lähetimme Tee se itse –kappaleen viimeisimpiin ramoviisuihin, mutta emme kylläkään päässeet finaaliin saakka, rumpali Jarky valottaa.

-  No, biisit ja soitto on kyllä sen jälkeen hioutunut aika tavalla, Sammy paikkailee.

Anderssonit ilmoittavat soittavansa ”sankaripunkkia”, mutta mitä ihmettä he sillä oikein tarkoittavat?

-  Joo, se on meidän oma genre, joka ei sido meitä mihinkään tiettyyn lajiin, kuten Undo sen aikoinaan määritteli.

-          Se liittyy kyllä kovasti siihen, että ratsastamme sangen syvissä itseironian vesissä, Sammy jatkaa.

-          Näin vanhana kun aloittaa, niin ei ole enää pätemisen tarvetta. Jokainen tietää, ettei tästä tosiaankaan tule meille ammattia, Sammy nauraa.

Itseironia kuuluu paitsi puheista, niin myös biisien sanoituksista. Levyn tekemisen aikoihin Jarky rakensi itselleen mökin ja ampunut siinä rytäkässä itseään mm. naulapistoolilla käteen. ”Ite kun tekee, saa sellasen kun tulee…” riimitellään Tee se itse –kappaleessa. Ja vaikka ”citymaasturilla et saa elämääs takas”, niin sellainen vehje löytyy tietenkin Undolta. Omasta kokemuksesta, vaikkakin hieman kriittisempänä, kumpuaa myös Musta käsi -biisin sanat: ”Jätetään lehtemme kioskeille”.  Häkli ja Häklin tapaamiset ovatkin sitten vielä ihan oma lukunsa, josta kysyttäessä tarinat alkavat lennellä eikä ainakaan haastattelija onnistu saamaan selville, mistä oikein on kyse.

Sammy ja Jarky (kuvat: Minna E.).

”Hieman aineissa oleva Kollaa kestää”

Biiseistä valtaosan tekee Undo: mies tekee kaikki laulumelodiat sekä suurimman osan sanoituksista. Sanoitushommaan osallistuu kuitenkin myös TeeDee ja Jarky; Sammy on mukana sovelluksissa. Musiikillisia vaikutteita löytyy skeittipunkin, 77-punkin, Suomi-HC:n ja hevin lisäksi ehkä hieman yllättäen Irkkufolkistakin.

-    Siitä huolimatta, että kerran kun jammailtiin meillä innokkaasti Irkkufolkin tahtiin, tuli vaimoni aamuviideltä kertomaan, että toi meteli kannattaa lopettaa just tähän paikkaan, Jarky muistelee.

-    Joku on kuvaillut meitä joskus, että Anderssons on kuin ”hieman aineissa oleva Kollaa kestää”, Sammy kertoo.

-   Jos kuitenkin pitäisi sanoa yksi levy, joka on aikoinaan tehnyt kovimman vaikutuksen nuoreen mieheen, on se kuitenkin Ramoneksen Leave home, jatkaa Sammy.

Nimenä The Anderssons on tietenkin hyvin linjassa nimien The Ramones, Himanes, The Dopamines ja niin edelleen kanssa, mutta mistä ihmeestä nimi on saanut alkunsa?

-  Matrix -elokuvassa seikkailee henkilö nimeltä Mr. Andersson, josta nimi ehkä alun perin on napattu, mutta se ei lainkaan ole koko totuus, Sammy kertoo.

-  Ja koko totuutta me ei kyllä kerrotakaan, Jarky jatkaa nopeasti.

Hetken aikaa kuunneltuaan bändin jäsenten jutustelua, vakuuttuu kuulija yhdestä asiasta: nämä miehet tekevät tätä silkasta tekemisen ilosta. Samoilla linjoilla oli ollut myös levyn äänitykset hoidellut Rattus-Jake, joka oli tokaissut että ”olipas teidän kanssa kiva tehdä hommia”. Mitä miehet itse sanovat, miksi heidän musiikkiaan kannattaisi kuunnella?

-  Jos ei pelkästä kokeilun halusta, niin vaikka siksi, että tämä on niin vilpitöntä kuin vaan voi olla, Sammy vakavoituu hetkeksi.

Onko jotain, mitä haluaisitte sanoa vielä haastattelun lopuksi?

-          Sellainen juttu, kun tuo Sammy on yhtyeen ainoa sinkku, niin sille pitäisi saada nainen, Jarky läväyttää kuin tykin suusta.

Tätä asiaa lienee pohdittu Anderssonsien keskuudessa jo pitempäänkin vai oliko tämäkin sitä ironiaa…

The Anderssons on:

Undo – laulu

Sammy – kitara

TeeDee – basso

Jarky – rummut

 

Kävijälaskuri