www.ramopunk.com

The Anderssons

The Anderssons-etusivu

Share |

Jake Marjamäki:

Anderssonien kanssa studiossa

(19.8.12)

Ex. Rattus-mies ja nykyään Ahneus-yhtyeessä soittava Jake Marjamäki toimi äänittäjänä Anderssonsien tehdessä Kanavat sekaisin -levyä ja kertoilee miten studiossa sujui ja mitä ajatuksia tämä äänityskeikka mieleen toi...

Jake Marjamäki ja taustalla The Anderssons.

Sami joskus poikkesi mun luona ja soittelin sille noita omia nauhotuksia ja Ahneus nauhoituksia ja se oli et jees. Mä oon äänitellyt paljon erilaisia bändejä ja sit vaan vetäsin ehdotuksen Samille, että jos tarvitte joskus, millä bändillä vaan, äänityskalustoa ja äänittäjää, mä voisin tehdä kyllä. Joskus myöhemmin se kyseli, että jos tuota Anderssoneita ääniteltäs. Joo, ilman muuta.

Mä en ollut tavannut ketään muita bändistä, mutta alkuheristelyn jälkeen löydettiin helposti sävel ja miten äänitys toteutettais. Ilmapiiri oli rento ja en muista milloin olis tullut naurettua kerralla niin paljon. Nehän oli ihan yhtä hölmöjä kuin mäkin, hahaaa! Mut koko homma oli tosi rennossa ilmapiirissä.

Mullan hajuista meininkiä

Äänityksistä puuttui se tuttu kiire ja hermoilu, kun joku ei mene ihan putkeen millään. Mä sit miksailin tuotosta ja esitin ensimmäisen version, johon Sami, että kuullostaa hyvältä, liian hyvältä. Pitäis saada enemmän sellaista low-fi meininkiä, eli hifistelyä vähemmän. Sehän sopi mulle, kun mä diggailen sellaista vahvan mullan hajuista meininkiä ja nykybändit kuullostaa niin saatana plastisilta kun niitä tuotoksia tuotetaan ja korjataan digitaalisesti. Kun avaa radion, niin kaikki mitä sieltä tulee on korjattua kaikin mahdollisin tavoin. Vituttaa että rockbändit on lähtenyt kuullostamaan sellaiselta, miltä ne ei kuullosta missään muussa olomuodossaan, ainoastaan studion jälkeen. Radio Rock... hyi s...tana mitä paskaa!

Mä vaan annoin kaiken kaman olla sellaisenaan miten se on soitettu, en masteroinut juurikaan, laitoin vain biisien tasot keskenään kohdalleen ja sit annoin kuultavaksi. Sitten pienten hiomisten, lähinnä biisijärjestykset ja biisien välien pituuksien säätöä. 

"Musassa persoona -asiat vaikuttaa 50%"

Hauska häppedinki oli vielä se kun Sami tuli hakemaan masteria, antoi mulle autokyydin linja-autoasemalle, josta jatkoin erinäisiä välineitä käyttäen Meksikoon pariksi viikkoa kiertelemään. Se oli ihan henk koht rentoutumismatka. Hullu mikä hullu. Mutta mullan mausta ei tingitä. Pilatkoon muut bändit ylituottamisella musansa. Ne ei jää historiaan, heh. Anderssons? Jollain hullulla tavalla on sellainen fiilis, että kaiken se simppeliyden keskellä nää äijät on niin hyviä persoonia, että se vaikuttaa aina heidän tekemisiinsä. Se tulee esille musassa.

Nää biisithän on tehty, kuten kaikki jo, ajat sitten. Mutta musassa persoona -asiat vaikuttaa 50 prosenttia koko paketissa. Kukaan ei ole kiinnostunut enää yksittäisistä virtuoositeeteistä bändissä. Kaikki vtun kitara-rumpalisankarit joutaa paskakasaan päällimmäiseksi. Jäsenten yhteissumma on se mikä bändin tekee. No, tää loppu ei varsinaisesti kuulu kysymyksen alle, mutta vedänpähän villin kortin tähän loppuun. Heh, Rock on!

Jake Marjamäki

 

Kävijälaskuri