Ramopunkit keikoilla

Takaisin Ramopunkit keikoilla sisällysluetteloon

Cantina Rosita, Hyvinkää 28.2.09

General Demokrazee

Timones

General Demokrazee keikkaili Timonesin kanssa Hyvinkään Cantina Rositassa 28.2.09 ja paikalla on tuvan täydeltä Ramonesin ystäviä. Keikasta oli myös päivää ennen juttua Aamuposti -lehdessä. Tässä tuo Jaana Isosaaren kirjoittama artikkeli ja General Demokrazeen laulaja Juha Laukkasen keikkastoori:

Jaana Isosaari Aamuposti 27.02.09 

EU Let’s Go, polttopullot lentää!

General Demokrazee (lausutaan kuten kirjoitetaan) on helsinkiläis-hyvinkääläinen punk-bändi, joka soittaa kääntämiään Ramones-klassikoita hurtilla huumorilla ja suurella sydämellä.

Ramonesin ehkä tunnetuin hokema: Hey, Ho, Let’s Go on saanut ”kenraalien” käsittelyssä muodon EU Let’s Go!

Idean ironiseen ja monimieliseen käännökseen bändin vokalisti Juha Laukkanen sai ASEM –mielenosoituksesta, jossa poliisi otti yhteen mielenosoittajien kanssa kovia keinoja kaihtamatta. ”Ne väkijoukon saartaa, susikoirat päälle karkaa, mielenosoittaja parka, Blitzkrieg Bop…

- Se koko homma meni niin överiksi, että sen pohjalta oli helppo duunata biisi.

- Normaalisti tekstiä tehdessä asioita pitää paisutella mielikuvituksen voimalla, jotta biisistä saisi kaiken tehon irti, mutta tässä tapauksessa kaikki oli valmiina kuin tarjottimella – se oli jo valmiiksi ylipaisunutta pullaa, Laukkanen kertoo.

- Lisää tehoa biisiin syntyy EU Let’s Go –sloganin kautta. Ihmisillä kun on tapana panna kaikki ikävät asiat Euroopan Unionin piikkiin.

- Toisaalta Euroopan Unioni antaa itse aiheen arvostelijoilleen säätämällä absurdeja direktiivejä, Laukkanen summaa biisin poliittista puolta.

Ramones-covereiden lisäksi General Demokrazee esittää omia punk-biisejä, joissa otetaan kantaa erilaisiin yhteiskunnallisiin asioihin sarjakuvamaisella otteella.

 Lisätiedot: www.myspace.com/generaldemokrazee

Juha Laukkanen:

Live in Cantina Rosita

Yllätys oli suuri. Tuvan täydeltä noin 120-130 ramomaanista punk-addiktia oli kerääntynyt eräänä helmikuisena lauantai-iltana kohkaamaan ”Kenraalien” ja Timonesin kanssa paikalliseen kuppilaan.

Bändeille ilta oli pikkuinen suksee. Yleensä rokkikuppiloissa on saanut tyytyä soittamaan muutamalle kymmenelle henkilölle, joista osa ei ole ollut edes kiinnostunut musiikista. Mutta tälläkin kertaa poikkeus vahvistaa säännön, sillä suuri enemmistö kuppilan asiakkaista oli selvästi vihkiytynyt asialle; se osasi biisit ja tiesi, mistä ylipäätään oli kysymys. Paikalla oli sekä vanhaa että uutta Ramones-sukupolvea, ikäjakautumaltaan 18-50 v.

General Demokrazeen osalta setti alkoi Ramo-cover painotteisesti ja huipentui omiin uusiin biiseihin: Vihreetä energiaa sekä encorena kuultavaan biisiin AD/HD/AC/DC, joka on diagnoosi siitä, miten Tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriö ADHD, ilmenee rock'n'rollissa.

Kaiken kaikkiaan ”Kenraalien” keikka sujui hyvin – ottaen huomioon, että viimeksi bändi on ollut lauteilla kahdeksan kuukautta sitten. Tosin pieniä monitorointi-ongelmia esiintyi Kun savu nousee piipusta –biisin aikana, mutta se ei kokonaisuutta haitannut. Soitto kulki ja biisit upposivat otolliseen yleisöön. Myös palaute keikan jälkeen oli positiivista. Tästä onkin hyvä jatkaa.

Illan toinen bändi, paikallinen Timones heitti tiukan puolentoista tunnin Ramones It's Alive-setin taidolla ja tunteella. Myös yleisön kannalta illan kattaus toimi. Bändien lähestymistapa aiheeseen oli riittävän erilainen, jotta yleisön mielenkiinto säilyi koko illan ajan.

Ylipäätään Hyvinkään keikasta jäi sen verran hyvä maku, että lisää General Demokrazee –keikkoja on luvassa. Tosin, kamoja kolmanteen kerrokseen iltapäivällä roudatessa, koko touhu hieman epäilytti, mutta näin keikan jälkeen mieliala on vallan toinen: Tätä täytyy saada lisää!

Juha Laukkanen (General Demokrazee)

Generalit soitteli näin:

Me ollaan teevees

EU Let’s go

Tää bisnes tappaa sut ja mut

KGB mun beibini vei

On mulla sun kaa deitit

S-I-N-Ä

Hyppäänkö

Oh, on rakkaus iso

Lapsenvahti

BarBaari

Tappajahai

Äkäslompolo

Kun savu nousee piipusta

Vaarin saari

Vihreetä energiaa

AD/HD/AC/DC

 

Kävijälaskuri