Ramopunkit keikoilla

Takaisin Ramopunkit keikoilla sisällysluetteloon

English Bar, Kokkola 29.5.09

James Puhto-Ren

Kelpo Tekoniemi:

James Puhto-Ren English Pubin lavalla

James Puhto Ren esiintyi toisen kerran vajaan vuoden sisään Kokkolassa English Pubin lavalla. Paikalla oli yleisöä vaihtelevassa määrin, välillä enemmän ja välillä vähemmän mutta tunnelma pysyi varsin tiiviinä koko ajan. Yleisö oli ainakin biisitoivomushuudoista päätellen tietoinen Puhto Renin levytetystä tuotannosta - sen verran paljon noita biisi toivomuksia yleisöstä sateli lavalle keikan aikana.

Keikan aloitti Pauli, jonka aikana kitaristi/laulajalla oli työ ja tekeminen  pysytellä kevätviikonlopun huumaannuttamien bändin nuorisokomppilaisten perässä - johan Pauli kirmas kun pendolino. Biisi vedettiin aivan liian nopealla tempolla, jossa tuon hienon kappaleen rakenne kärsi tuon kiireen takia. Tietysti täytyy ottaa huomioon, että kyseessä oli ensimmäinen biisi, jossa haettiin kalibrointia, joten annamme tuon anteeksi. 

1x2 jatkoi Puhto Ren legendaa. Biisistä on näköjään tehty uudenlainen hevimpi keikkaversio – originaalin Englannin vanhan liiton hevin henkeen. Kas vain! Valitettavasti kappaleen uusiosovituksessa oli jäänyt pois tuon koko biisin alkuperäinen kantava riffi, joka piti tuon pyhän yksinkertaisuuden kasassa. Noh, tekevälle sattuu ja pelashan tuo noinkin toki.

No siitä se keikka alkoi pikkuhiljaa kehittymään eteenpäin. Keikan kolmannen kappaleen aikana tempo alkoi asettumaan kohdalleen. Eki-setä rullasi komeasti , kuin ennen vanhaan. Hallitusti löylyä lisää tuli sitten Ei oo ja Anssi on paskapään muodossa. Siinähän sitä oli , sitä varsinaista täsmätykitystä. Odotin jo hieman ,että AOP olisi kuultu täysin alkuperäisversiona tällä keikalla lavalla - aineksethan tuohon olisi ollut olemassa.

Keikalla kuultiin myös vähemmän Puhto-seteissä viihtynyt Bob Marley, joka katkaisi mukavasti paahtamista. Seuraavana olikin sitten vuorossa kuulemma Juho Juntusenkin suosikki biisi Puhtoviisuista, Porsaan veljekset, jokasoi muuten ilmavammin ja kevyemmin nyt kuin edellisellä kerralla, kun onnistuin biisin bongaamaan Puhto-keikalla. Jatkettiin yhdellä Puhto Renin hienoimmat riffit sisällään pitävällä biisillä Shatner. Tässäpä vasta biisi, joka toimii aina ja takuuvarmasti paikassa kuin paikassa. Nyt Shatner soi kuivahkon napakalla kitarasoundilla ja komppiryhmä jyräsi todella kellontarkasti.

Komppiryhmällä olikin sitten vuorossa tupakkitauko, joten Pasi Peltokangas sai harjoitella Rytmirottien keikoilla harrastamaansa sooloilua välillä. Naama toimi herra Puhto-Pasin yksinvetona mainiosti. Komppipojat palasivat tupakkitauolta ja Pasi sai ryhmän kasattua taustalle Timberin  ja Veijon ajaksi. Hyvinhän nuo pelasivat.

Vuorossa oli oikeasti historiallinen hetki tässä James Puhto Renin uudemmassa jaksossa. Lavalle astui bändin alkuperäinen rumpali Joni Hannula, joka oli lupautunut paukuttelemaan muutaman kappaleen erityisesti tätä keikkaa varten. Siitä Joni rumpusetin taakse, tahdin luku ja niinhän se jyrähti käyntiin Tahdon sinut, joka toi Meiju Suvaksen aikoinaan suuren yleisön tietoisuuteen. Toimi ja edelleenkin sanon, että erinomainen versio hyvästä biisistä, josta ajan hammas ei ole onnistunut kuluttamaan lainkaan sen terävyyttä pois. Jonin kanssa jatkettiin soittelua Kantri-baarissa ja lopuksi vedettiin yhdessä mainio ralli Juha Mieto, jossa on sanoja säästelty. Kylläpä on Joni iskussa! Siinähän se oli melkein se klassinen James Puhto Ren kokoonpano. Olipa tukevan kuuloista kamaa. Kaikesta näki ja kuuli, että Joni Hannula hallitsee edelleenkin täysin suvereenisti tämän klassisen Puhto-otteen rumputyöskentelyssään.

Siinähän sitä oli historiallista hetkeäkin yhdelle keikalle. Rumpusetin takana tapahtui miehistön vaihto ja kannujen vartijaksi palautui Ile Kumpulainen, joka ottikin homman heti hoitoonsa tyylikkäästi  Piimäkakun ja heti perään vedettyjen Tennesseen ja Meidän lapsen kanssa. Ile hoitaa hommansa takuuvarmasti myös ja piti tahdit hyvin kasassa kahden täysin uuden ja julkaisemattoman Puhto-biisin Goottityttöystävä ja Uri Geller -biiseissäkin. Siinäpä tulikin sitten täysin uutta materiaalia vanhojen klassikoiden sekaan. Geller on selkeästi klassinen Puhtobiisi, jossa oli tunnistettavissa kaikki ne elementit mitä Puhto Reniltä on totuttu kuulemaan. Gootti olikin jo vähän enemmän sulattelua vaativa biisi, joka kulkee jossakin hard-rockin ja uudenaallon musan rajamailla. Jaa-a saas nähdä minkälainen versio tuosta aikanaan levylle päätyy?

Noh siitähän sitten palattiin perusasioiden pariin. Terveisiä paratiisisaarilta kipalehan on yllättävän tuoreen kuuloinen ralli. Aivan kuin tämän päivän YleX -soundeja. Joko Puhto Ren on ollut aikaansa edellä, taikka sitten nyt vasta aika alkaa olla oikea Puhto Renille? Heh...

Juuristossa jatkettiin. Tyttöni on puutarhuri -biisistä oli tällä kertaa hieman puhti pois. Jokohan Pasi alkaa kyllästymään tuohon ralliin josta koko Puhto -stoori aikoinaan alkoi? Sa-int ja Sami toimi erinomaisesti. Helsinki vai helvetti ja Bingotyöläisen laulu olivat hienoja esityksiä molemmat. Siinä on kaksi aivan Puhto Renin peruskiveä ja mukavasti olivat sijoitettu peräkkäin setissä. Hienoja biisejä ja bändi esitti ne loistavasti tällä keikalla.

Sepe-biisissä pendolino kiisi vähän helvetin lujaa, niin lujaa että laulaja ei tahtonut pysyä kyydissä ollenkaan. Tempo karkasi jonnekin kauas avaruuteen jossa kaikki kiitää ääntä nopeammin. Valitettavasti tämä Sepe ei halua laukata suu vaahdossa ääntä nopeammin, eli biisi kärsi selvästi liian nopeasta temmosta.

Kaikki kiva loppuu aikanaan, niin myös tämäkin keikka. Illan juontajan mukaan oli vuorossa viimeiset kaksi biisiä. Verhot kii kipale James Puhto Renin alkutaipaleelta oli varsinainen rokkipolkka. Siinäpä sitä oli rytkettä kerrakseen. Hyvä biisi, joka toimii keikalla erinomaisesti. Verhot kii on jäänyt hieman varjoon meikäläisellä aikaisemmin, joten tämän keikan jälkeen varmistui että tämä biisikin on syytä liittää kuolemattomien Puhtoklassikoiden sarjaan.

Komppipojat poistuivat lavalta ja jäljelle jäi vain James Puhto Renin sielu ja elämä - Mr Pasi Peltokangas, joka veti soolona itse itseään kitaralla säestäen herkän tulkinnan hienosta Puhto iskusta Kuutamolla, joka olikin itseoikeutetusti keikan päätös-kiitos ja kumarrus.

Ne jotka James Puhto Renin tiesivät ja musiikin tunsivat olivat aivan varmasti tyytyväisiä näkemäänsä ja kuulemaansa. Bändi toimii lavalla hyvin ja James Puhto Ren - biisit ovat kestäneet ajan hammasta yllätävänkin hyvin, kun otetaan huomioon, että useisiin kipaleisiin Peltokangas on napannut ideat silloisesta ympäristöstä ja silloin ajankohtaisista aiheista.

English pubin kuumentuneilta yleisölehtereiltä raportoiden...

Kelpo Tekoniemi

James Puhto Ren soitti English Pubissa näin:

Pauli

1x2

Eki-setä

Ei oo

AOP

Bob Marley

Porsaan veljekset

Shatner

Naama (Pasin soolo)

Veijo

Timber

Tahdon sinut

(rummuissa Joni Hannula)

Kantribaari

(rummuissa Joni Hannula)

Juha Mieto

(rummuissa Joni Hannula)

Piimäkakku

Tennessee

Meidän lapsi

Suurisuu

Goottityttöystävä

Uri Geller

Terveisiä paratiisisaarilta

Tyttöni on puutarhuri

Sa-Int

Sami

Helsinki vai helvetti

Bingo-työläisen laulu

Sepe

Verhot kii

Kuutamolla

 

Kävijälaskuri