Ramopunkit keikoilla

Takaisin Ramopunkit keikoilla sisällysluetteloon

Corner's, Kokkola 15.10.09

James Puhto-Ren

Vanha Puhto-Ren basisti Tomi Salonen (vas.) ja bändin nykyinen kokoonpano.

Tomi vieraili Kokkolan keikalla soittamassa parin biisin ajan.

Kelpo Tekoniemi:

James Puhto-Ren kotikenttävuorossa

James Puhto-Ren heitti toisen Kokkolan keikkansa tälle vuodelle Kokkolassa Corner's-pubissa. Ensinnäkin täytyy todeta, että näistä kokkolalaisista klubeista näyttää tämä Corners' olevan se paikka, jonka voisi nimetä Jameksien kotikentäksi. Yleisöäkin tuli paikalle ja menokin yltyi mukavasti loppua kohden.

Homma pärähti käyntiin pitkästä aikaa settilistoihin hilautuneella Sherwood happy fellows -puhtotunnarilla , jolla keikat alkoivat silloin ennen. Sepe toimi muurinmurtajana seuraavana. Poikien nimet jatkuivat ja Pauli kertoi siitä mikä oli murtanut nuoren miehen sydämen ja otti samalla kantaa kauttarantain monikulttuurisiin suhteisiin. Kunta-Kinte...joo-o.

Puutarhan viljelyyn hurahtanut tyttönen sai huomiota osakseen settilistassa myös - aina yhtä uskollisesti. Seuraavaksi Jamekset kertoivat tarinan suomalaisesta musiikkibusineksestä ja siitä kun päästään korkeammalle amatööritasolle. Sitten pyrähdettiin hyppimään 110 m:n aitoja jonka jälkeen Mr ja Mr Jones poimivat Kintaansa mukaan loputtomalla matkallaan etsimässä rauhaisaa motellia pölyisillä maanteillä. Toimii.

Erkin kertoessa seksilomastaan, alkoikin jo nuorempien ja kokemattomimpien kuulijoiden posket punottamaan. Noh , onhan isojen poikien lauluja toki levytetty ja ihan luvallisesti myyty kautta aikojen Suomessa.  Bob Marley soi seuraavaksi oikein leppoisan mukavassa tunnelmassa. Kyllä Suomessa voi soittaa Regeetäkin ihan rahasta - näköjään. Turhaan valittavat nuo reggaemiehet.

James Puhto-Ren kotiulmillaan Kokkolassa.

Aiemmin julkaisematonta materiaalia kuultiin parin biisin verran seuraavana - Pori jatsiin ja Ei kai Nazareth oo enää in toimivat erinomaisesti livenä. Jytisee tosissaan ja kulkee oikeaoppisesti vanhan liiton meiningin mukaan.

Meikäläiselle vähemmälle huomiolle jäänyt Sun, roll and road -maxi ep oli päässyt settilistaan mukaan peräti parin biisin edustuksella. Settiin oli valittu mukaan Siihen loppu soul ja Rock und roll -biisit. Kylläpä osui ja upposi yleisöön - oikein tosissaan. Nämä biisit eivät oikein ole päässeet näköjään oikeuksiinsa noissa levytetyissä versioissa. Keikalla toimivat molemmat kuin tauti.

Kapteeni Naama -yhtyeestä innoituksensa saanut mainio Naama Pasin soolona päätti yhtyeen keikan ensimmäisen osion, jonka jälkeen lavalle nousi vierailevana tähtenä kaveri joka roikotti bassoaan polvissa Puhto -keikoilla viimeksi vuonna 2000 Kokkolassa Puhton viimeisessä julkisessa esiintymisessä tässä pitkäikäisimmässä kokoonpanossaan - Tomi Salonen palasi pumputtelemaan parin biisin ajaksi hänelle tuttuakin tutumpien kavereiden seuraan lavalle.

Tomi hoiti bassottelut biiseihin Helsinkiin vai helvettiin ja Rokkari & rollaaja  ja hyvin bassottelikin. Tomi Salonen osoitti että hän on edelleenkin ROCK! Hieno hetki jossa meno yltyi aikamoisen hektisiin tunnelmiin yleisönkin joratessa oikein tosissaan näiden nopea tempoisten palojen tahdissa. Tomi on jees ,soittajana ja tyyppinä kaikin puolin. Siinä oli lähestulkoon originaalia Puhtoa livenä, jo tuon muutaman minuutin takia kannatti paikalle kyllä saapua. Tomi siirtyi katsomon puolelle ja basistin paikalle palasi Purtsi. Sami, Hilda ja Uri Geller tykitettiin suoraan putkeen. Uri näyttää saavuttaneen yleisön suosiota kiitettävästi, vaikka biisiä ei ole julkaistu vielä missään muualla kuin Hartzan taltioimana videon pätkänä Juutuubissa. Netti rules, näköjään.

Vast’ikään edesmennyt Veikko Huovinen antoi henkilökohtaisesti luvat Sammakkomieheen Pasin kysellessä sitä aikoinaan häneltä. Biisi toimii ja puoltaa paikkaansa keikkalistalla edelleenkin. Countrymuusikko, Tapio ja Hilda pelittivät hienosti ja toivat esille melodisemmanPuhto-Renin.

Tahdon sinut vanha Suvas-coveri se vain istuu, kuin hanska edelleenkin tämän bändin settilistaan. Tosin tällä keikalla kuultiinkin varsin erilainen, kuin varkain käyntiin lähtevä, versio tästä viisusta. Biisi kasvoi pikku hiljaa lopullisiin mittoihin. Hyvän kuuloinen oli. TVH palasi pitkästä aikaa kuvioihin mukaan siitäkin huolimatta, että kyseinen lafka on nykyiseltä nimeltään Destia. No Destia ei oikein rimmaa yhtä hyvin kuin tuo entinen iskevä nimi. Vaikka aika onkin ajanut biisin nimen ohi, itse kipale kyllä näyttää toimivan keikkaviisuna hienosti. Iskevä kipale!

Jonin aloittaessa työuraansa aikoinaan bingossa , hän tuskin kuvitteli, että saa kuulla aikaisemmasta työpaikastaan säännöllisesti joka keikalla, nimittäin Bingotyöläisen laulu lähti sitten soimaan ja soikin vallan mukavasti. 

Vuorossa oli hiukkasen yllättävää materiaalia - nimittäin lisää Suvas-kamaa. Kun lähdet armeijaan kulki ja veti muuten yleisön todella hyvin mukaan. Noh, tämä Puhton armeija-kappale kulki kyllä enemmänkin toisen artistin samalle kappaleelle avaamia polkuja pitkin. Biisi lienee Pasin kunnianosoitus hänen suosikkiyhtyeelleen Status Quolle, joka versioi saman laulun aikoinaan. Toimi kyllä Puhto-biisinä erinomaisesti. Ei voi moittia.

Setin viimmosia vietiin. Medley vaiko ihan potpuri, Sitäpä solistikin arvuutteli yleisöltä spiikissään. Sanon sen kukkasin,  Porsaan veljekset ja Raskaan työn raataja oli nivottu yhteen ja samaan pakettiin ja kauniistihan nuo soivat, kieltämättä.

Encatkin saivat. Pari biisiä tuli lisää että paukahti. Piimäkakku, jota myös meikäläinenkin vaati kovaan ääneen soitettavaksi jyrähti käyntiin - on siinä hyvä rokkibiisi! Yksi parhaita tykkejä mitä James Puhto-Ren on loihtinut uransa aikana. Keikan viimmosena iskuna tuli sitten erinomainen Terveisiä paratiisisaarilta. Tässä biisissä on semmoinen jyräriffi että oksat ja risut pois! Aivan mielettömän hyvä biisi ja passas tähän loppuun kun kolikko katusoittajan hattuun.

Yleishuomiona voisi todeta että James Puhto-Ren elää, hengittää ja voi nyt paremmin kuin ehkä koskaan uransa aikana. Näköjään tuo kymmenen vuoden tauko on tehnyt hyvää sekä soittajille, että bändille. Soitto soi erittäin tiukasti ja varmasti. Vanhat laulut sekä uudemmatkin nivoutuvat mainiosti settilistaan ja mikä parasta, bändi ei ole kadottanut omaa soundiaan mihinkään näiden välivuosien aikana. Nyt näyttää löytyneen James Puhto-Renille kokoonpanona kyllä sellainen pyhä kolminaisuus, että tällä pohjalla on lupa jo odottaa ihmeitä tältä yhtyeeltä!

James Puhto Ren --- tiellä edelleenkin...ja hyvä niin.

Kelpo Tekoniemi

 

Kävijälaskuri