Ramopunkit keikoilla

Takaisin Ramopunkit keikoilla sisällysluetteloon

English Pub, Kokkola 2.9.10

James Puhto-Ren

Kelpo Tekoniemi:

Kun James Puhto-Ren Anna Puun selätti... 

pitkä tarina, mutta tosi

  Ennusmerkit eivät ole yleensä kovin suotuisat ramopunkbändille kun paikallislehden avatessa silmään iskee isolla mainostettavan Anna Puun keikkaa paikallisessa ykköspaikassa ja sitten sillä pienemmällä James Puhto-Reniä paikallisessa kuppilassa. Vaan miten mahtoi käydä, kun yön pimeinä tunteina väki alkoi liikehtimään enemmän taikka vähemmän levottomana vuorokauden vaihtuessa lähes huomaamatta lauantaista sunnuntain lepopäiväksi? Vaikka lepopäivästä isossa kirjassa puhutaankin , ei siitä ollut tietoakaan James Puhto-Ren -poikain rollatessa lavalla hikimärkinä. Milloinkahan nuo kuuluisat käskyt alkavat koskemaan rokkityömiehiä?

Sisään pubin hämärään astuessa iloinen yllätys oli se, että tupa oli täynnä, Anna Puusta huolimatta tai juuri siitä johtuen. Kukapa tietää? Olisiko tässä nyt yksi merkki siitä että kansa alkaa jo kyllästymään näihin isolla rahalla nostettuihin ja valtavalla koneistolla pystyssä pidettyihin tähtiin ? Noo, tuskin sentään, vaikka toivossa on kuitenkin mukava elää, että musiikkibisneksessä olisi tilaa vielä muillekin kuin ainoastaan parille kymmenelle valitulle, jotka ovat päässeet ison levy-yhtiön tuettujen piiriin.

Eipä Annasta enempää tähän hättään vaan palataanpa tuohon Puhtoon. Siis puhtolaiset lavalle ja aloitusbiisinä Suvasalbumilta sinkkubiisi Tahdon sinut. Tämä ralli riitti nostamaan Meijun aikoinaan taivaan kannen päälle ja näyttää siitä riittävän energiaa vielä Puhto Renillekin. Nimittäin yleisö on ottanut biisin heti omakseen. Biisiä on toki Puhto-keikoilla veivattukin jo hyvän aikaa - lienisköhän parikymmentä vuotta tullut täyteen? No eipä tuo ole pahemmin kulunut vieläkään. Korkeaa amatööritasoa näyttää vakiintuneen setin alkupuolen lämmittelybiisiksi, koska siinäpä sekin tuli täsmälleen samalla paikalla kuin viimeksi bändin keikan tsekattuani reilut puoli vuotta sitten.

Soundi oli todella hyvä. Tästä Pasi itsekin antoi lavalta kiitokset paikan miksaajalle joka näyttää olevan todella kovan tason kaveri namikoittensa kanssa touhutessaan. Toivottavasti paikan omistaja osaa arvostaa tätä kaveria - tällaisia ei nimittäin kasva joka oksalla. Volyymi oli just oikea, ei yhtään liikaa eikä yhtään liian vähän. Se oli just rock`n`roll!

Yleisö tuntui reagoivan parhaiten Puhto Renin viimeisimmän levyn Suvasalbumin biiseihin. Lieneekö syynä se että nuo viisut kuulostavat etäisen tutulta jokaiselle suomitytölle ja - pojalle joka on joskus radiotansa muistanut pääl le laittaa. Meiju on kova likka biiseineen. Oma osansa saattaa olla toki myös sillä, että paikallinen radio 967 on ottanut James Puhto-Renin Suvasalbumin  melkein ns. "omakseen". Näyttää siltä että tuolta levyltä on useampikin viisu päässyt oikein voimasoittoon tälle kanavalle. Puhto-Renin Suvasbiisejä tulee parhaimmillaan neljääkin perättäin päivän aikana. Enpä ole vastaavaa kuullut aikaisemmin näillä leveysasteilla. Hyvältähän nuo kuulostavat ihan radiossa soidessakin.

Raportti näyttää rönsyilevän pahemman kerran. joten palataanpa takaisin English Pubin lavan eteen Kokkolaan ja James Puhto Renin keikalle. Siis, soitto soi ja Pasi lauloi ja mieleen tuli useammankin kerran, että kuinka ihmeessä se muistaakin nuo kaikki laulujen sanat? Setissä reilut 30 biisiä ja useampikin sananen per biisi. Onhan siinä tarina poikineen, kun oikein alkaa kuuntelemaan tarkemmin. Saattaisi olla Pasilla käyttöä laajemminkin suomalaisen musiikkikentän ympyröissä vaikka sanoittajana. Sen verran paljon tuntuu tuota asiaa riittävän...

Rytmiryhmästä molemmat pojat olivat liittyneet suomalaisten solistien kirjavaan joukkoon, nimittäin rumpali Joni otti veti komeasti kappaleen Anssi on paskapää. Joni on myös kyseisen kappaleen alkuperäislaulaja levyllä Keep your eyes on the road. Joni sai tulkita myös toisen biisin Houlama Hey, joka on omistettu Remulle. Basisti Purtsi otti ja veti ennen julkaisemattoman kappaleen Lapion kapakkaan. Biisiä ei ole julkaistu vielä missään, vaikka siitä vanha demo onkin nauhoitettuna olemassa. Kappale on muuten erikoisella tavalla aikasmoinen rokkijytä! Puhto Ren goes Popeda! Purtsilla on hyvä ja kantava lauluääni.

Lapion kapakka-biisistä sen verran vielä taustatietoa lisää, että biisi on Harri Rintakorven käsialaa ja on nimenomaan syntynyt vuonna 1991 James Puhto-Renin takia tai siitä huolimatta, miten kukin haluaa. Harri oli pyrkinyt tuolloin James Puhto-Renin keikkaa katsomaan Kokkolassa Hickarö-nimiseen motelli-ravintolaan mutta arvoisa mestari oli sen verran ja pahemman kerran maistissa, että paikallinen kaluunakalle teki nopean henkilökohtaisen päätöksen ja ei päästänyt maksavaan yleisöön kuuluvaa herrasmiestä lainkaan sisälle kapakkaan. Sisään pyrkijä siitä suivaantui ja hieman riehaantuikin  , kunnes toverinsa saivat ohjattua kuumentuneen asiakkaan pois paikalta ja kotiin toipumaan raskaan reissunsa rasitteista.  

Seuraavana aamuna herra Rintakorven herätessä alkoi päässä jyskyttämään ja kuinka ollakaan soimaan! Biisihän siitä syntyi ja biisin nimeksi siunaantui tämä Lapion kapakka.  Hickarö-motellia piti silloin paikallinen suuruus jota kansankielellä kutsuttiin "Lapioksi".  Kyseinen "Lapio" on jo valitettavasti edesmennyt , mutta biisi jäi jäljelle ja nyt se on saanut hienon sovituksen ja erittäin hyvän esittäjän. Tämä rönsytarina on tosi - olen sen tekijältä itseltään kuullut.

Puhto Ren jyräsi,veti ja yleisö tuli mukana vaihtelevasti. Välillä meno yltyi kiivaaksikin lavan edessä ja välillä oli rauhallisempaa. Bändi kuitenkin toimi koko ajan kympillä. Viimeksi kun ryhmän näin lavalla oli havaittavissa vielä pientä hapuilua muutamien Suvasalbumin biisien kanssa mutta nyt se epävarmuus oli kyllä kokonaan poispyyhkäisty. Kaikki biisit soivat erittäin varmasti ja hyvin esitettyinä. Tulit kuin laiva oli kasvanut varsinaisen rockeepoksen mittoihin joka muuttui välillä toiseen biisiin - kuultiin nimittäin pätkä Hit the road -levyltä tutusta Pop eliittiä -kappaleesta. Pasi myös suoritti bändin esittelyn vielä tämän yhden ja saman biisin aikana. Laiva on hyvän kuuloinen ralli. Tässä nähtiin juuri tämän trion yhteensoittotaito. Vahvaa on.

  Paljon kuultiin uutta vielä julkaisematonta materiaalia. Iloinen asia on se , että uudet biisit nivoutuvat täysin vanhempaan materiaaliin sekä soundillisesti että materiaaliltaankin. Tulossa on vahva Puhto levy. Sen kuulee jo nyt!

Yksi keikan kohokohtia oli tällä kertaa Back on the road -ep:ltä tuttu Sydämeni Forssaan jäi  -ralli. Ei mikään ihmeellinen veto tuolla levyllä, mutta nyt soi kyllä komeasti tuolla keikalla. On se vaan ihmeellistä tämä livemeininki. Joskus täysin mitäänsanomattomat kappaleet vain heräävät henkiin kun kaikki elementit ovat kohdallaan. Tässä voipi olla yksi syy siihen miksi elävä musiikki tuskin tulee koskaan kuolemaan.

Puhto-Ren lopetteli settinsä ja korvat soi vielä tovin aikaa...

Kelpo Tekoniemi

James Puhto Ren soitti English Pubissa suurin piirtein näin:

"...listasta jäi kyllä puuttumaan kun en hokannut muistiin laittaa..."

Puhto Ren soitteli suurin piirtein näin:

Tahdon sinut

Korkeaa amatööritasoa

Verta, hikeä ja kaljaa

Menehän jo

Goottityttöystävä

Laulu Phill Collinsille

Silweriin

Suuri suu

Helsinkiin vai helvettiin

Sokeritoukkien on kuoltava

Houlama Hey

Sulle

Vain erittäin pieni kansanlaulu

Johnny

Inkeri

Siihen loppu soul

Rock und Roll

Farmari

Kun lähdet armeijaan

Tyttöni on puutarhuri

SA-INT

Sydämeni Forssaan jäi

Tulit niin kuin laiva+ Pop eliittiä...

 

Kävijälaskuri