Ramopunkit keikoilla

Takaisin Ramopunkit keikoilla sisällysluetteloon

Viihdekartano, Rasputin, Kuopio 5.12.03

Klamydia

Narinat ensin. Jos jotain negatiivista illassa oli, niin se, että vastaväitteistä huolimatta nahkarotsi piti jättää narikkaan. Turhaan sai selitellä, että ”tää on niinku joku bleiseri, joka niinku kuuluu tähän musiikkiin”. Järkkärien julmien katseiden alla rotsi oli pakko riisua.

Odottelumusana saatiin myös kuunnella, ainakin minun makuun, aivan liian pitkiä sikermiä vanhoja iskelmiä. Muutama olisi hyvinkin mennyt, mutta ei tuossa määrin, jos kerran rock-clubissa ollaan. Kuopiolaisten häpeäksi iltaan mahtui myös pari kolme tappelun nujakkaa, joista poistettiin paikalta pari nuorta sankaria ja kertaalleen valotolppakin oli kaatui yleisön sekaan.

”Kuunteletko sä Erkkoo,” kysyi eräs keikan alkua odotellut nähtyään Häiriköt –paitani. Joku tuntee Häiriköt, takapajuisessa Kuopiossa! Oli hauska tavata henkilö, joka tuntee Häiriköt ja siinä sivussa koko muunkin ramogenren! Sellainen ei ole yleistä täällä Kuopiossa. Tosin tämäkin herra oli tuontitavaraa Kauhajoelta. Mutta hyvä niin. Kuopion sivistystaso nousi siinä sivussa varmaan kymmeniä prosentteja. Enimmäkseen ”Häiriköt – jotain johon voi luottaa” -paitani herätti ”ai sä oot häirikkö” ja ”miten häirikköön muka voi luottaa” –tyylisiä vitsejä. Mutta mennäänpä itse keikkaan:

Klamydia aloitti soittamaan puoli yhden maissa itsenäisyyspäivän puolella. Keikan aloitus sopi hyvin juhlapäivää: bändi ilmestyi lavalle siniseksi valaistun savun sekaan porilaisten marssin soidessa. Tuolloin tosiaan luulinkin, että aloitus liittyi nimenomaan itsenäisyyspäivään, mutta jälkikäteen olen kuullut, että se onkin ollut osa Klamydian keikkaa koko syksyn ajan. Bändi veti hienon keikan ja bändi pomo ja keulakuva Vesku oli täydessä vireessä 110%:sella asenteella ja sai yleisön hienosti mukaansa.

Klamydia soitti kunnon nipun omia suosikkejani. Erityisesti ilahdutti Pala rauhaa, Laiskat ja pulskeat, sekä Narkkarirakkautta. Olihan siellä mukana myös pari antisuosikkianikin, Huipulla tuulee ja Vaatteet pois, joista ainakin jälkimmäinen tuntui kyllä pääosaa yleisöä miellyttävän. Olikohan se tämä biisi, jonka aikana lavalle lenteli pieniä, ehkäpä naisten vaatekappaleita, vaikka Vesku kyllä valitteli, ettei kukaan noudattanut laulun ohjeita.

Oli myös hauska kuulla Klamydia-tyyliin soitettu versio Vanha holvikirkko -kappaleesta. Veskun sanoin ”siitä saatiinkin aasinsilta kristinuskosta insestiin”. Aihe sai Veskun synkän vakavaksi ja heittämään pari lausuntoa nimeltä mainitsematonta sisäänpäin kääntynyttä uskonlahkoa kohtaan.

Kosketus -biisin olisin voinut jättää kuulemattakin. Biisi on sen verran synkkä ja vakava, että se katkaisee väkisinkin hauskan jeejee-meiningin, ainakin minulta. Sen jälkeen saa taas biisin parin ajan hakeutua takaisin tyhjäpäisempään tunnelmaan. No hyvähän se oikeasti on, että vakavista aiheista lauletaan ja Vesku teki sen vielä synkeän hienosti. Pienen tytön isänä aihe on vaan aika vastenmielinen. Vastustan kuolemanrangaistusta ankarasti, mutta insestin kohdalla voisin hyvinkin tehdä poikkeuksen…

Sotaveteraaneille kunniaa tekevä Suomi on sun oli toinen Klamydian esiintymisen vakavoittanut kappale, joka sopikin hyvin keikan ajankohtaan. Tämä, samoin kuin Kosketus –biisin teema ovat selvästi Veskulle tärkeitä aiheita. Jälleen, samoin kuin Kosketuksen yhteydessä Vesku pysähtyi puhumaan biisin teemasta ja huusi vielä biisin perään: ”Kunnia niille joille se kuuluu”.

Pillumareilla bändi ojentaa kättä vanhalle rillumarei -kulttuurille. Eikä vain biisillä, vaan myös sen asiaan kuuluvalla esittämisellä. Veskun tilalla lavalla taisi laulaa ja esiintyä itse Esa Pakarinen, tosin Veskun näköisenä. Klamydia taitaa tuntea aitoa hengenheimolaisuutta tuota omana aikanaan ylenkatsottua, nykyisin paljonkin nostatettua viihdekulttuuria kohtaan. Samanlainen kohtalohan on tälläkin musalla ja esim. radiosoittoa on turha toivoa. Siitä Vesku heittikin taas hieman herjaa: ”tästä aiheesta en enää oikeen jaksa enää edes puhua, mutta lupaa ettette ikinä tule kuulemaan näitä biisejä radiosta”.

Klamydialta saatiin myös asenne kasvatusta kaikille yli kolmekymppisille, joille Vesku omisti Pilke silmäkulmassa –kappaleen:

”musta ei kai ikinä

taida aikuiseksi olla

enkä sitä halua

mä vain tahdon pitää hauskaa

mä en kai ikinä

taida aikuiseksi kasvaa

enkä sitä halua

mä vain kuljen pilke silmäkulmassa”

 Keikalla kuultiin myös mm. Nilkit, kesäkumi-biisi Onnesta soikeena, E.V.V.K , punkkitango Tango Delirium ja yleisön pyynnöstä, huutoäänestyksen jälkeen Nina Autio. Keikan päätti sattuvasti Mä lähen himaan. Klamydia tosin ei suunnannutkaan himaan, vaan Juvalle, jossa seuraava keikka oli jo itsenäisyyspäivän iltana.

 

M!ka