www.ramopunk.com 

Never Gonna Be A Punk

Raul Reiman – Never Gonna Be A Punk

Teksti: J. Laukkanen

1980-luvun juntti-iskelmän sanoittajasuuruus Raul Reiman julkaisi ennen suurta läpimurtoaan vuonna 1978 C-kasetin otsikolla Never Gonna Be A Punk. Rixuvox-studiolla, siis ilmeisesti Riihimäellä nauhoitettu taltiointi sisältää yhteensä kahdeksan Rock’n’roll -klassikkoa sekä kaksi Reimanin omaa sävellystä.

Biisivalinta, sekä c-kasetin kitaravirtuositeettia korostava kansi tukevat pääotsikon ”En aio koskaan olla punk” –mukaista slogania. Äänitteellä Reiman soittaa kitaraa ja tulkitsee kasetin kappaleet suomalaisen johnnywinterin varmuudella. Kitaristin roolia korostaa yhtyeen kokoonpano, jossa on soolokitaristin lisäksi ainoastaan basisti ja rumpali, eli kuin Jimi Hendrix Experience konsanaan. Ammattitaitoa ja näyttämisen halua Reimanin bändiltä ei puutu, sillä trio vetää biisit livenä purkkiin, kuten sisäkannen tekstissä muistetaan mainita: Recorded live at Rixuvox Studio.

Oman aikansa hengen tuotteena Reimanin Never Gonna Be A Punk-äänite puolustaa paikkaansa. Myös Reimanin johnnywintermäinen laulutapa hymyilyttää. Ei huono, mutta ei buenokaan.

Punk siis vaikutti myös rocktaustan omaavaan Reimaniin. C-kasetin nimike sisältää tuskin ironiaa, vaan ajalle tyypillistä vanhemman rock-sukupolven suhtautumista kyseiseen skeneen; pientä uhoa ja ylimieltä soittotaidottomiksi miellettyjä punkkareita kohtaan.

Jos Raul Reiman on saanut luomisvoimaa punkin parista yhden c-kasetillisen verran, on sanoittajamestarin persoona yhtä lailla inspiroinut myös punkkareita - ainakin epäsuorasti.

Ensimmäisenä mieleen nousee The Tarjasin biisi Kake Randelin on mun idoli - sillä Kake Randelinin biisit Tarja, Avaa hakas ovat lähtöisin, kenenkä muunkaan kuin Raul Reimanin kynästä. Kake Randelinin lisäksi Reiman tehtaili biisintekstejä muun muassa Frederikille, Mona Caritalle, Meiju Suvakselle, Kari Tapiolle jne.

Raul Reimanista ei siis tullut punkkia, mutta hänen vaikutuksensa suomalaiseen punk-skeneen tuskin jää yhteen biisiin, siksi valtavan määrän ”rasputineja” ja ”titanicceja” Reiman tuotti lyhyeksi jääneen elämänsä aikana - niin että niistä riittää nautittavaa vielä vuosiksi eteenpäin.

Kävijälaskuri