www.ramopunk.com 

Unicorn

Takaisin Unicorn etusivulle

UNICORN 3
• RAMONIAANINEN ROCK- JA SARJAKUVALEHTI • 3. NRO • 1991 JOULU • 5 MK •
Unicorn 3, talvi '91
Painettu...: 020192
1. Painos...
© Tiina & Tepa
With kind and very special arrangement to M!ka and www.ramopunk.com

 

UNICORN 3, sivut 6-12

NE LUUMÄET

HAUSKAT AIHEET EIVÄT LOPU

  Unicornin lukijoille lienee turha esitellä Niitä Luumäkiä... Joka tapauksessa tämän ketterän (Joey osaa tehdä kuperkeikan) bändin ansioita länsimaisen musiikin historiassa on vaikea kiistää! Haastateltavana oli Pahat ja Rumat -levyn julkaisemisen aikoihin alkuperäisin nykyisistä luumäki-jätkistä - kova jäbä siis - saanen esitellä: Sirkkelikitaristi HEKO LUUMÄKI!!!

NOPEESTI JA LUJAA
PAUKKUU JA JYMISEE

  Oisittekos joskus '86 arvannut, että tämmöstä hurrrjaa suosiota tulee?
- Ei, ei, mehän viime kesänä herättiin siihen että tällasta vois käydä... mutta vuonna '86 oli suuri naurun aihe, että "joo, on meillä varmaan single ykkösenä joskus, oon, on...", Heko nauraa.

  Fanejakin teille on tullut lisää, ootteko huomannut että fanikuva ois muuttunut?
- Ei, niitä on vaan tullut lisää, samanlaisia ihania ihmisiä kun on ollut alusta asti.
- Suurin osa Suomen kansasta ei tule koskaan tajuamaan tätä, Heko valaisee.
- Meidän faninhan tuntee siitä, että se pukeutuu napakasti, ja heijastinkin yleensä löytyy. Jos on ollut pientä viiksentynkää, niin ajaa ne pois, Heko kuvailee.

  Mutta teillähän ei ole mitään viiksienvastaisia sanoituksia tällä uudella levyllä...
- Kyllä sen sanoman sieltä pitäisi löytyä...

  Paljonkos teidän levyjen myyntimäärät on kasvanu ekasta levystä?
- Taitaa olla suunnilleen kaks ja puolin -kertaistunut.

  No tunnetaanko teitä sitten kaupungilla? - Viime keväänä meillä oli keikka yhellä koululla, ja seuraavana päivänä kaks koululaisen näköstä tyttöä käveli vastaan ja sano, että: "Moii Heko, hihihi...". Nyt varmaan tunnetaan useemmin kun mennään telkkariinki. Mut riesaks asti ei kyllä koskaan.

TAPPAMINEN ON LUONNOLLINEN OSA ELÄMÄÄ

  Tuleeko Ne Luupojat Surf -kokoonpanolta toista singleä?
- No, meidän piti tehdä joulusingle, mut ei ehditty kuitenkaan. Sitten aateltiin tehdä hiihtolomasingle, jos ei sitäkään saada aikaseks ni koulunpäättäjäissingle, jossain muodossa se kuitenkin tulee.

  Oottekste muuta yhteistyötä tehny Poikien tai Luontereitten kanssa?
- No, me on tehty Pojille piisejä. Tälle Poikien uudelle levylle saattaa tulla joku niistä. Meillä on pari sellaista tynkää, jotka on hyviä piisejä, mut ei sovi meille. Jos ne tulee valmiiks ja sopii Pojille, niin sitten ne tekee ne, Heko kertoo.

  Pojathan on askel mainstreamimpaan teistä.
- NO... Ne on ehkä... terveempiä ja tavallisempia, ehkä romanttisempiakin kuin me, Heko miettii.

  Pojilla ei oo tappaminen ollut niinkään esillä.
- En mä tota tappamista niin korostais, se on luonnollinen osa elämää. Tulipa hieno lause: "Tappaminen on luonnollinen osa elämää".

  Vähän niinku DeeDee sano jossain haastattelussa, et jos se kuulee et joku on tappanu 30 ihmistä, niin mitä muuta se voi tehdä kuin nauraa?
- Joo. Sille voi nauraa tai vakavoitua. Nykyään on niin kovat ajat, Heko kiteyttää.

RAMOJEN HAUSKUUDEN NOUSU JA TUHO

  Mitä mieltä te ootte uudesta Ramo-basistista?
- Se on Loistava!

  Tykkäsittekö Ramo-keikasta nyt elokuussa?
- Mä oon aina ollu sitä mieltä, et ne soittaa liian nopeesti. Ei oo kiva kuunnella tuttuja piisejä, ku ne mätetään tollasella vauhdilla, ja kun ne ei edes soita hitaita piisejä ollenkaan, ni ei voi ollenkaan hengähtää. Toisaalta se todistaa, et kyl täs jaksetaan viel sahata, mut se menee puuduttavaks sitte. Ei kukaan vakuutu, et onpa hyvii piisejä, noi keikat on vain faneille.

  Kummista sä tykkäät enemmän, Ramonesin uudemmista vai vanhemmista levyistä?
- Too tough to die oli semmonen täyspainonen paketti. Se oli sitä meininkiä. Mä en itse kuuntele niin tiuhaan niitä uudempia ku vanhempia. Syykin selvis siinä, kun ne kerto itekin, et niiltä loppu hauskat aiheet. Soittaa ny tollasta, ja laulaa hirveen vakavasti otettavista aiheista, sit välillä aina vetästään matto jalkojen alta, et oikeesti me ollaan hirveen hauskoja. Kyllä siellon edelleen ihan hauskoja aiheita, mut vähän ristiriitaset tunnelmat on kyllä. Mä pidän enemmän hauskoista aiheista. Mä teenkin mieluummin piisejä hauskoista aiheista, enkä suostu uskomaan, että hauskat aiheet olis loppu, Heko tilittää.

  Aiotteko te tehdä jotain levyttämättä jääneille Ramo-käännöksille? Nythän ois kysyntääkin.
- Tuntuu olevan liikaakin kysyntää. Me ei ikinä ajateltu tehdä niille mitään, mutta kun ihmiset, jotka oli sillon 14 kun me soitettiin niitä, tulee kysymään et "Oks teillä tämmönen piisi, et oottekste kääntäny She belongs to me:n?" Hirvee hinku olis, mut vähän tulis semmonen olo, et vedetään nyt sieltäki fyrkat himaan. Niitä on hauska tehdä ja vois olla kiva tehdä, mut sen pitää tulla sillee et tempastaan nyt noikin tosta, Heko selittää.

TÄÄ ON SIMPPELIÄ JA HAUSKAA MUSIIKKIA

  Mitä te tykkäätte nousevasta polvesta? Häiriköistä, Cretinsistä ja Himaneksesta?
- Häiriköt on... ...hyviä. Niillon hyvä sanottaja, ne osaa soittaa, ja staili on ihan valmis. Niiden vaan pitäs levyttäessä käyttää ulkopuolisia korvia, ku ne niiden soundit on sellasta pörinää. Täytyy tietysti ottaa huomioon ne tuotanto-olosuhteetkin, mut silti vois skarpata vähän. Ei siinä mitään, mä nostan hattua Häiriköille, Heko kehuu.
- Se on hyvä et tämmöstä musiikkia soitetaan enemmän, ku välillä tuntu siltä, et kaikki soittaa heviä, eikä kukaan tajuu meitä. Skidit ei tajunnu, et on helpompikin tapa opetella soittaan ku soittaa heviä. Tää on simppelimpää ja hauskempaa musiikkia kuin hevi, Heko selittää. Nyt tulee uusia hyviä bändejä, ja meitä 10 vuotta nuoremmat tyypit tulee kehumaan... tai haukkumaan, mikä tietysti kanssa on hienoa.

ÖÖ... MITÄ SE NYT ON... ROCK'N'ROLL

  Käyttekste kattomassa muiden kuin itsenne tyylisten pändien keikkoja?
- Joo, Kari Peitsamon Skootteria. Mä menisin kattomaan Kolmatta Naista ja Poverty Stinksiä. Pete ja mä ollaan tällasia bändin poppop-hahmoja. Yleensä tämmöstä öö... rock'n'rollia, jos ootte ikinä kuullu... Kaikkia hassuja, niinkun nyt esim. Mojo Nixon, Heko selvittää.

JUMPE, TÄÄ ON HYVÄ!!!

  Onko Juvan kaunein Heli sama kuin Luontereiden Valkoiset housut -Heli?
- Saattaa olla. On varmaan, Heko pohtii.

  Entä Marin tyttären Mari sama Mari, joka pogoo?
- Ei. Helsingin Sanomissa oli yhden TV-ohjelman puffi, jossa kerrottiin Marista, joka on siis oikee olemassa oleva ihminen. Tää tarinakin on ihan suoraan siitä. Tää on todellakin tositarina. Joey tuli treeneihin ja sano: "Mä löysin tämmösen jutun lehdestä" ja näytti sitä juttua. Siinä luki, että "Marin piti mennä lukioon, mutta hän ryhtyikin äidiksi". Se on tarina yksinhuoltajaäidistä, jolle me nostetaan hattua. Tarina on hieno ja ansaitsi tulla kerrotuksi, Heko kertoo.
- Sheena? Sheena on varmaan seuraavana?

  Joo, se on meille hyvin rakas aihe, kerro Sheenojen synnystä!
- No, ykkös-Sheena lähti siitä hyvästä ideasta, että Sheena...siinä, Siinä on punk Kari, taputeltiin toisiamme selkään, että onpas hieno juttu. Kakkos-Sheena lähti siitä, kun mä keksin sanaleikin, "Se on Sheena", ja kaikki olivat tyytyväisiä ja tehtiin se piisi. Sitten kun mä kattelin tätä uutta matskua, mä aattelin, että se on kyllä niin hyvä sanaleikki, että sen vois tehdä uudestaan. Eli tän neidin paluu, no mä tein sen, ja se valmistu ihan kalkkiviivoilla, kun se ei ensin ihan kelvannu kertosäettä lukuunottamatta. Sit kun se oli valmis, niin Peten kanssa kuunneltiin karvat pystyssä että "Jumpe, tää on hyvä!".

  Entäs onko teidän Kadunlakaisijalla yhteyksiä Kuutamosonaatti 2:een?
- Joo, sehän tehtiin siihen leffaan, muttei se kelvannut. Sitten me tehtiin uus piisi, eikä sekään kelvannu. No, me muutettiin siitä sanat, ja nykyään se kulkee nimellä Onnellinen Perhe! Niin että se leffa tuotti 2 piisiä tälle levylle, Heko nauraa.

  Onnellisesta Perheestä puheen ollen, kerro sen kivasta lopusta ja progerajoja hätyyttelevästä pituudesta! (3:59)
- Me opittiin Ramojen ekoilta levyiltä, että 1-puolen vika piisi loppuu aina feidaukseen. Mentiin vaan äänityskoppiin hölisemään niitä perhejuttuja, ja sanottiin äänittäjälle, että vaihtelee vähän nopeutta välillä. Ja aina on hauskaa!
- Karmilan mielestä se oli niin hyvä, että se veti sen loppuun asti. Ois siitä saanu alle 3-minuuttisenkin, Heko puolustelee.

  Te ootte varmaan asiantuntijoita kertomaan, mikä on stadin paras ranta?
- Mitä? Ei me käydä rannoilla, me vaan lauletaan niistä. Kuka siellä viittii olla, kun aina on liian kuuma tai kylmä!

  Onko hietarantajutut niin kuin liimanhaistelu, kiva laulaa vaikkei kuulukaan kokemuspiiriin?
- Joo, liimanhaistelu ja shokkihoito, niistä on vaan kiva laulaa, kun eräs toinenkin bändi on tehnyt niin, Heko paljastaa.

  Teillä ei oo yhtään pesisbiisiä tällä uudella levyllä. Mistä moinen?
- Ei se teema oo jäänyt, se on semmonen aihe, johon on aina kiva palata, nyt ei vaan sattunut yhtään tulemaan.

  Entäs pesiskypärät, pilaako ne jalon pelin?
- Joo, joo, nyt ootte oikeilla jäljillä! Se on taas yks näitä tyhmyyksiä, kohta tulee pesissilmikot ja turva-aita siepparin eteen... Pesiksen suurin viehätyshän on siinä, että kattelee osuuko ohimoon vai minne, ja tuleeko laiton, haava vai kuollut, Heko nauraa.

LOISTAVAT VIIKSET, PUNANEN NAHKASKRAGA, VAALEENSININEN SLIPOVERI...

  Miltä tää ihmisten kaikkinainen kohkaaminen keikoilla näyttää lavalta katsottuna?
- Meillä on yleensä ollut kolme rintamaa ihmisiä: ekaks lavan edessä on riehujia. Joeyn edessä on tyttöjä, mun edessä sellasia innokkaita laureja, ja Peten edessä vähän kumpiakin. Tokassa rintamassa on sellasia seisoskelijoita, joilla vähän jalka vippaa, ja kolmannessa rintamassa on sitte jäljelle jäävät, coolit seisoskelijat ja muut. Meille on tietty sitä mukavampi mitä isompi se eka rintama on. Parhaita soittopaikkoja on pienet klubit, esim. nyt Kouvolassa oli tosi hyvä keikka.

  Saisitteko te enemmän keikkoja kuin viititte tehdä?
- No nyt saatais, joo. Kyllä sellanen 5 päivää on kuitenkin maksimipituus rundille. Muuten tulee tylsä mieli, etten ollu kybällä, jos on väsynyt. Se on yleisöllekin mukavampaa, kun jaksaa veivata tiukasti ja tarkasti. Mä voin tässä paljastaa, että mulla väsyy kädet ja Petellä nivuset, Heko lisää.

  Te puhuitte Soundissa joskus vuonna yks ja kaks, että soittasitte aikananne jäähyväiskeikan rehottavissa viiksissä, slipovereissa ja kitarat kaulan alle hiissattuina...?
- Joo, ehdottomasti! Ois voinu aatella sitä jo tälle Tavan keikalle (25.10.), mutta oli niin paljon kaikkea, ettei ehditty. Mutta toi on ihan pakko tehdä. Oikeen loistavat viikset, vaaleansininen slipoveri, punanen nahkaskraga ja leveelahkeiset housut...

EI KOSKAAN TEHDÄ MITÄÄN MUUTA...

  Ne Luumäet eivät koskaan tee mitään muuta, ja Luukkoset ON hyvin yksinkertainen bändi, mutta linjasta on kuitenkin tehty syrjähyppy lastenmusiikin alueelle. Luumäkisten piiseistähän ei ole pitkää matkaa lastenlauluihin, ja Joey on jopa suunnitellut soololastenlevyn tekoa!
Mutta sitten sarjakuvista. Tämänhetkiset suosikit?
- Mä olen nyt lähinnä ostanut ja lukenut amerikkalaista sarjakuvaa... suomalaisista Sami Toivonen... ja Joakim Pirisen Sokeri-Sakaria me osataan lainata pitkät pätkät!
(Ettekä ole ainoita! lat.)

VERTAT JA LUITAT...

  Mun mielestä Pahat ja Rumat vertautuu Veriin ja Luihin.. vai miten se pitäis sanoa...
- Vertat ja Luitatt... Verta ja Luita -levyyn, joo. Mä en tiedä, me ollaan odotettu, että joku sanois jotain tosta levystä, kun yksikään toimittaja ei ole sanonut mitään. Voi olla. En mä osaa sanoa, mä oon viimeksi kuunnellu Veriä ja Luita joskus vuosi sitten, Heko miettii.

  Muuttuiko teidän piisientekotapa jotenkin kun piisit laitettiin Bändin nimen alle?
- Ei. Se on vaan hienon näköstä kun on kaikki säv./san./sov. Ne Luumäet. Eikä ne tiedot ole samat kuin mitä esim. Teostolle annetaan, tämä lukijoille tiedoksi, Heko valistaa.

VAIHTELEVIA SIJAMUOTOJA

  Onko teidän kaikki levynnimet tarkoituksella muotoa XXXXXX Ja XXXXXX (Laki ja Järjestys, Pahat ja Rumat...)?
- Hehheh... Hienoa, että joku huomaa tollasia... Joo, ja nehän on kaikki vielä eri sijamuodoissa äidinkielen ystävien iloksi...

  Mistä levynnimi Pahat ja Rumat juontaa juurensa?
- Sen levyn työnimi oli Hyvät ja Pahat. Joey sitten jatkoi, että Hyvät, Pahat ja Rumat. Aateltiin, että Pahat ja Rumat sopii paremmin meille, Heko selvittää.

  Onko Pahat ja Rumat vastine Kolmannen Naisen Hyvää ja Kaunista -levylle?
- Ei, me huomattiin toi nimien samankaltaisuus vasta jonkun ajan kuluttua. Ja senhän pitäis siinä tapauksessa olla Pahaa ja Rumaa, Heko huomauttaa.

  Kerro piisistä Älä Piipitä...
- Älä Piipitä kertoo sellasesta ihmisestä kuin esimerkiksi minä pahimmillani. Aina se on myöhässä, ja sitten se rupee piipittämään, eikä mikään koskaan oo sen syy. Rullalaudan laakerit hiertää tai...

  Tai ratikasta puhkesi rengas?
- Joo just tollasia. Toi "piipittäminen" on ollut meidän puheissa jo monta vuotta, me haluttiin se johonkin levylle mukaan, ja se kuulosti hyvältä. Toisaalta se piisi itsekin on piipitystä, mutta se nyt on makuasia, Heko jatkaa.

  Teillä on aika monta slovaria tällä levyllä...?
- Joo, ne on sellasia tunnelman rauhoittajia. Se on yleisölle ja meille kiva, kun välillä on jotain hitaampaa ja kauniimpaa. Ällikällä huitaistiin singlelle ja Sheena ja Oot kaunis niin tuli sitten levylle. Ne on kaikki kuitenkin sen verran hyviä, ettei se pahemmin haittaa vaikka niitä on noin monta.

NE LUUMÄET -SUKKIA JA -PAKKOPAITOJA

  Entäs miten on kaikkien Luumäki-oheistuotteiden laita? Edelliset Minä Olen Laki -paidat myytiin nopsasti loppuun...
- Niitä edellisiä paitoja tilattiin 500 mustaa, mut Poko sai jostain halvalla vaaleansinisiä, niin että ne ei ihan vastanneet meidän toiveita. Näitä uusia mustia Minä Olen Laki- ja Pahat ja Rumat -paitoja pitäis kyllä riittää, Heko rauhoittelee paitoja kaipaavia faneja.

  Entäs muut kun paidat? Sukat, Ne Luumäet -pakkopaidat...?
- No ei ehkä ihan pakkopaidat, Heko nauraa. Sukista me ollaan päätetty, että kaikki tavalliset valkoset tennissukat on Ne Luumäet -sukkia. Tämä tiedoksi vaan kaikille, Heko jatkaa.

  Mikä on lahkeen maksimileveys?
- No ei sillä ole maksimia... Hyvä leveys on kun ei lepata tuulessa. Kyllä se kantapää menee vähemmälläkin läpi. Tämmöset tyyliseikat on hyvin yksinkertasia.

  Anxian haastattelussa sanoit, että on kivempi laulaa philadelphialaisista jättiläissammakoista kuin omasta kodista, onko odotettavissa piisiä em. aiheesta?     *)
- Heh heh... Se nyt oli vaan sellanen... Täytyy maistella tota... Joo, kyllä sen vois laulaa..., Heko vaipuu mietteisiin.

  Onks teillä videon tekeminen suunnitelmissa?
- Ei. Me ollaan Pokon kanssa sovittu, ettei se kannata. Ollaanhan me Suomen listalla telkussa ja levyraatiinkin mennään ens viikolla (tätä lukiessasi Luumäki-levyraati on ollutta ja mennyttä...), Heko sanoo.

  Jotain vielä...?
- Me ollaan aina oltu, ollaan nyt, ja tullaan aina olemaan hyvin yksinkertainen bändi. Meidän levyn nimissä tulee aina olemaan "ja", ja me vielä joskus soitetaan se slipoveri-jäähyväiskeikka, Heko niittaa.

NE LUUMÄET-diskografia

LP:t
86  Ne Luumäet
89  Verta ja Luita
90  Laki ja Järjestys
91  Se on Live
91  Pahat ja Rumat

ZINGLES
86  Sam pani kai jotain juomaani / Siinä on punk Kari, 7"
89  Läski eduskuntaan, 7"
90  Tuomari / Maauimalaan / Teinimutanttininjakilpikonna, 7"
91  Motelli / live, 12"
91  Onnellinen Perhe, 7"

© Tiina & Tepa
With kind and very special arrangement to M!ka and www.ramopunk.com

 

*) Lainaus jutussa mainitusta Anxia-haastattelusta:

Heko Luumäki (Ne Luumäet):
"On kai kiva laulaa 'Minulla on koti', mutta hauskempaa vielä on rallattaa: 'Vihaiset jättiläissammakot, jotka talloivat Philadelphian tuusannuskaksi'!"

  (Unicorn 2, sivun 17 "Lohkaisuja"-lista)

  Joey ei ollut mukana tässä Unicorn-haastattelussa, koska "puoli kymmenen" voi tarkoittaa joko aamupäivää tai iltaa...  

Kävijälaskuri