www.ramopunk.com

Ramopunk-uutisia   Ramopunk-linkkejä  Vieraskirja

Ypö-Viis -etusivu

Ypö-Viis

 

Share |

Ypö-Viis Vaasassa 9.6.2012

(Julkaistu 19.6.12)

Ypö-Viis eli solisti-kitaristi Miika Söderholm, kitaristi Mikko Holmström, basisti Jari Räsänen ja rumpali Rabbe Johansson saatiin sekä nuorempien että vanhempien punkdiggareiden ja toki muidenkin iloksi lavalle yhdessä myös kesällä 2012. Vuoden 2011 ainoan energialatauksensa Ypö-Viis tarjoili Kotka Rockfestivalilla ja nyt vuotta myöhemmin oli vuorossa Vaasassa Hietasaaressa 8.-9.6. ensimmäistä kertaa järjestetty Pienet Festarit Preerialla –festivaali. Vaikka Ypö-Viis teki paluukeikkansa elokuussa 2005, on keikkoja ollut keskimäärin yksi vuodessa.

Ypö-Viis-keikka oli kaikin puolin hyväfiiliksinen sekä lavan että yleisön puolella. Jälleen saattoi ihailla miten hienoja oivalluksia Ypö-Viis-biiseissä on. Oli nastaa havaita lavan lähettyvillä olevan mukavan määrän nuorempiakin faneja. Osa vanhemmistakin tuntui saavan herätysajatuksia: ”Tämäkin on Ypö-Viis –biisi.”

Keikan jälkeen tunnelmat olivat Ypö-Viis-leirissä hyvät.

- Ilosaarirockissa tuli 2008 sanottua ääneen ajatus, että Ypö-Viis pyörii fanien vuoksi. Nämä ovat kuin rippileiriretkiä ja mukana on edelleen poikamaista vedättämistä. Viime vuosien keikoista on tullut positiivista nyökkäilyä niiltäkin, jotka olivat meitä kohtaan skeptisempiä 1970-1980-luvuilla, Jari Räsänen kommentoi.

Jari Räsänen ja Mikko Holmström (kuvat: JPLR)

Vaasassa Ypö-Viis laittoi keikan käyntiin veisuilla Hyvät pahat ja ypöt ja Me myytiin itsemme. Nelikosta Jari piti lavalla eniten vauhtia. Kokonaisuutena kaikki hoitivat tonttinsa hyvin ja bändin välinen dynamiikka oli oikealla tavalla rentoa.

Mukavafiiliksistä piristystä toivat jälleen Rabben ja Jarin viljelevät hervottomat välihuudot ja –älähdykset, kuten ihanan letkeässä Pelkään pimeää –veisussa.

- Livemeiningin ei tarvitse olla steriiliä ja siksikin ”hölpänpömpät” välihuutohommat ovat hyviä. Ne ovat myös tukea liidilaulaja Miikalle. Jos on liidilaulaja, tietää miten iso apu siitä on, että pari muutakin yrittää kailottaa ja antaa tukea. Annamme hyvin tilaa toisillemme elämöintiin siksikin, että olemme karismaltamme erilaisia. Miika tekee touhun rokkijätkänä ja hänen yksi suuri vahvuus on tasalaatuisuus. Hänen suorituksensa eivät siis tasollisesti ailahtele paljoa keikan aikana, Jari mietti.

Keikalla kuultiin esimerkiksi perättäin Kaunis poika ja Metsään. Pian taottiin jengin tajuntaan Mikkitelineestä on puolet minun. Minä, Hautasen Liina ja pari muuta yritimme innostaa jengiä pogoamaan mm. Kaupunki muistaa nuoria –ilottelun aikana, mutta jostain syystä monenkaan nivelet eivät olleet notkeita eli lähes kaikki tyytyivät katsomaan keikkaa seisoskellen. Asia oli samoin muidenkin yhtyeiden aikana.

Rabbe Johansson (kuva: JPLR)

Ypö-Viis oli ehtinyt punkkaamaan lähes kaikki kaavailemansa kappaleet, kun Rabbelta meni rikki bassaripoljin. Viimeisenä kuultiin Mari pogoaa.

- Jos bassaripoljin ei olisi mennyt rikki, olisimme vielä soittaneet biisit Kotka palaa ja Ramones ja Stravinsky. Yleisesti olen tyytyväinen, miten hyvän meiningin saimme purkautumaan lavalle. Jokaisen näppäyksen ei välttämättä tarvitse kuulua, vaan tärkeämpää on fiiliksen välittyminen, muistutti Jari.

- Harjoittelimme vain kerran ennen tätä keikkaa. Minä ja Rabbe asumme Kotkassa ja sieltä kertyy treenimatkaa 280 kilometriä Miikan ja Mikon luokse Tampereen seudulle. Yleensä olemme harjoitelleet Miikan luona Orivedellä. Yksi treenikerta tuntui nyt riittävältä, koska jotkut biisit sovittavat ”itse itsensä” livenä, sillä niissä tapahtuu niin paljon sutinaa ja sätinää, Jari Räsänen jatkoi.

Miika Söderholm (kuva: JPLR).

Hän kertoi Lasse ”Lissu” Siikin ottaneen yhteyttä Miikaan, kun Ypö-Viittä oli kysytty Pienet Festarit Preerialla –tapahtumaan.

- Olemme pyrkineet madaltamaan kaikki jutut, jotka ovat ns. kynnyksiä, että pääsemme soittamaan meistä jonkun saadessa keikkahaasteen. Haasteen tultua olemme tsekanneet aikataulut ja pyrkineet tekemään päätöksen nopeasti. Nyt järjestäjät ottivat ensimmäisenä yhteyden Miikaan. Tällä porukalla on iloa tehdä keikkoja, meillä on oikeasti keskinäistä veljeyttä, Jari nyökytteli.

Lissu Siik oli siis Pienet Festarit Preerialla -tapahtuman voimaideoitsija ja –tekijä paikalle saatujen punkbändien osalta. Lissun poika Aku Siik vastasi festarin rap- ja hiphopbändeistä.

Lissu tunnetaan mm. Brupsin solistina. Brups julkaisi vuodenvaihteessa 1979-80 ensimmäisenä vaasalaisena punkyhtyeenä Rampton/ Tähtiä -omakustannesinglen eli bändi on tavallaan Ypö-Viis-aikalaisia. Alkuperäinen Brups hajosi 1982. Lissu nauhoitti nuo kaksi singlebiisiä Klamydian kanssa vuonna 2000 ja samalla tapahtui esivalmistelu 2002 tapahtuneelle viralliselle Brups-paluulle.

Ypö-Viiden ja Brupsin lisäksi Pienet Festarit Preerialla –esiintyjiä olivat mm. Vandaalit (en valitettavasti nähnyt keikkaa), Pelle Miljoona United, Tumppi Varonen ja Rane Raitsikka –duo, Punk Lurex OK, Karanteeni, Karjala VI, Yrjänä II...

Jari-Pekka Laitio-Ramone

 

Kävijälaskuri