”Perkele, oliko niiden pakko nyt tännekin ängetä, keskelle kauneinta Helsinkiä. Kohta varmaan laittavat kätkättävän mekaanisen äänensärkijän rääkymään.”
Punkmuseo avaa vihdoin, kahden ja puolen vuoden työn jälkeen, museon Helsingin keskustaan, Graniittitaloon. Museossa tullaan esittelemään vaihtuvien näyttelyiden kautta suomalaisen punkkulttuurin eri muotoja, musiikista henkilöihin ja paikoista tekemiseen. Kuvien, esineiden ja tarinoiden kautta kävijät pääsevät sukeltamaan tähän rikkaaseen ja monipuoliseen kulttuuriin, ja usein myös omiin muistoihinsa. Också på svenska and also in English. Äänensärkijöitäkin voi olla esillä, tuskin kuitenkaan mekaanisia.
Avajaisnäyttelynä on alkuvuonna Keski-Suomen museossa esillä ollut ja suurta suosiota nauttinut Sydänääniä-näyttely.
Sydänääniä – Punkin sykettä keskellä Suomea 1977–1992
Punk rantautui Suomeen 1970-luvun lopulla ja iski lujaa nuorisoon. Nopeasti se valtasi myös sydänmaat, missä rock’n’roll oli pirun harvinaista. Pian punkkareita ja bändejä löytyi kaikkialta, Pihtiputaalta Mäntyharjulle ja Keuruulta Kuopioon. Punkissa tärkeää ei ollut täydellinen suoritus, vaan lupa toteuttaa itseään teknisistä taidoista tai lompakon paksuudesta riippumatta.
Sydänääniä kertoo punkin tavasta tehdä asioita äänekkäästi ja suurella sydämellä. Esittelemme punkin historiaa tasapuolisesti kaikille: kyynisille punkveteraaneille, nörteille levynkeräilijöille ja akateemisille aikamatkailijoille.
Näyttely palaa aikaan, jolloin puhelin oli vielä seinässä kiinni ja posti kulki ilman sähköä. Tekstiä taottiin kirjoituskoneella ja lehtiä painettiin salaa koulun kopiokoneella. Kallista filmiä käytettiin harkiten ja kuvat noudettiin viikon päästä valokuvaamosta. Musiikkiakin ladattiin – kaverin levyltä omalle c-kasetille, ja sitten c-kasetilta toisen kaverin c-kasetille. Bändit opettelivat kolmea sointua olohuoneissa, kellareissa ja pommisuojissa. Äänitykset julkaistiin mieluiten heti eikä myöhemmin.
Näin syntyi uutta alakulttuuria, joka elää edelleen.
Monet yli jonne-iän olevat stadilaiset ovat junantuomia, joten näyttelyn alueellisesta painotuksesta huolimatta anti on tuttua ja muistoja herättävää. Se myös todistaa, että kyllä sitä landella elettiin ja toimittiin. Näyttelyn ohella paikalla on nähtävissä myös ihka eläviä punkkareita. Tuurilla jopa 1970-luvun veteraanipunkkareita, kaukaisuuteen tuijottavine katseineen ja vanhoista hyvistä ajoista kertovine tarinoineen.
Tervetuloa punkkaamaan!
Punkmuseo toimii 8.6. lähtien elokuun loppuun asti Helsingin Kampin Graniittitalossa osoitteessa Jaakonkatu 3. Punkmuseo on avoinna arkisin tiistaista perjantaihin klo 12-18 ja arkilauantaisin klo 12-16. Ehkä joskus muulloinkin. Punkmuseon jäsenet pääsevät veloituksetta sisään, muutkin melkein ilmaiseksi, sillä sisäänpääsystä veloitetaan ainoastaan vitosen (5 €). Sorry, museokortti is no bueno.
Punkmuseon avajaisia vietetään lauantaina 8.6. klo 12–18, jolloin sisäänpääsy on kaikille ilmaista, joten tervetuloa punkkaamaan!
Punkmuseon avaamisen Graniittitalossa ovat mahdollistaneet Punkmuseon aktiivit jäsenet sekä vuokranantaja Ilmarinen. Kiitos!
Punkmuseo on turvallinen tila. Tämä tarkoittaa sitä, että sinne ovat tervetulleita kaikki ja kaikenlaiset. Pidätämme oikeuden estää sisäänpääsyn ja/tai poistaa kaikki sellaiset henkilöt, jotka käyttäytyvät muita kohtaan epäkunnioittavasti tai kiusaavat toisia tavalla tai toisella. Punkmuseossa ei myöskään siedetä rasismia, fasismia tai mitään muutakaan mihinkään ihmisryhmään kohdistuvaa halveksuntaa tai vihaa. Yksinkertaisesti, kusipäät voivat jättää tulematta.
Punkmuseon minuutin mittainen esittely
Punkmuseo kerää, tallentaa ja arkistoi sekä digitoi suomalaista punkkulttuuria sen eri muodoissa. Punkmuseo esittelee kerättyä esineistöä ja punkkulttuuria monin eri tavoin ympäri Suomea. Punkmuseo onkin Suomen ainoa aktiivisesti eri puolilla Suomea toimiva museo, jonka näyttelyihin voi tutustua niin tutuissa kuin yllättävissäkin paikoissa, minne nyt niitä haluammekaan pystyttää.
Punkmuseo julkaisee myös aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja musiikkia, sekä järjestää myös erilaisia tapahtumia. Pitäähän sitä välillä päästä juhlimaankin. Lähes koko toiminta-aikansa Punkmuseolla on myös ollut kaksi viikoittaista radio-ohjelmaa, RollFM- ja Radio Soho -kanavilla. Tiätysti myös teemme podcast-sarjaa, ilman sitä museohan ei ole oikea museo. Radio-ohjelmiimme ja podareihin pääset tutustumaan täällä: https://mixcloud.com/punkmuseo.
Punkmuseon aktiivisen toiminnan mahdollistaa yhdistyksen (Suomen Punkmuseon kannatusyhdistys ry) yli neljän sadan (400) aktiivisen jäsenen muodostama yhteisö. Yhteisö, joka ei ole jäänyt pohtimaan, että osataanko vai voidaanko, vaan on ryhtynyt tekemään, koska haluaa, kuten punkkulttuurissa on tapana. Ja paljon on tehtykin, kuten vaikkapa vuoden 2023 toimintakertomus kuvailee: https://www.punkmuseo.fi/me/toimintakertomus-2023/
Ja tämän yhteisön voimin tehdään vielä vaikka mitä.
Lisätietoja:
punkmuseo.fi
040-8103552
Punk & Peace!