Katsaus Punkmuseon tapahtumiin

Kuvat on Panda aikoinaan löytänyt ja pelastanut Lepakon roskiksesta. Hienoja otoksia 1970-luvun lopulta ja 1980-luvun alusta.

Näin uuden vuoden aluksi on aika pienelle katsaukselle siitä, mitä olemme tässä tehneet ja saaneet aikaiseksi, siis muutakin kuin suunnitelleet suuria.

Tällä hetkellä olemme kokoontuneet parin viikon välein yhdistyksen hallituksen kokoonpanolla vahvistettuna parilla hallituksen ulkopuolisella perustajalla. Suurimmat saavutukset, mikäli nyt noin hienoa sanaa voi käyttää, liittyvät pääosin byrokratiaan eli yhdistyksen perustamisen asiakirjoihin sekä tilinavaukseen ja suomi.fi-valtuutusten hakemiseen. Myös erinäisten asioiden ja projektien käynnistämiseen, näistä eri asiayhteyksissä jäljempänä satunnaisessa järjestyksessä tässä sepustuksessa. Ei siis mitään hirveän jännää, mutta nyt ne jännät ja mielenkiintoiset asiat ja ajat ovatkin alkamassa, yhdessä teidän kanssanne!

Ai niin, Punkmuseon logo on Jari Mikkolan käsialaa, iso kiitos siitä hänelle!!

Jäsenkortti ja jäsenedut sekä kannatusjäsenyys

Jäsenyyden huimat ja hienot edut, ilmaiset sisäänpääsyt museoon jne., ovat vielä kaukana. Mutta tässä välillä, ja sitten myöhemminkin, pyrimme tarjoamaan muutakin kuin vain sitä kuuluisaa sympatiaa. Jo muutama taho tarjoaa selkeän edut Punkmuseon jäsenille ja lisää on luvassa.

Jäsenkortti, tai paremminkin merkki, pitäisi olla matkalla, ellei jo saapunutkin, kaikille jäsenmaksun maksaneille jäsenille. Sen kera rinta rottingille, niin muutkin huomaavat ainutlaatuisen asemasi!
.
Tällä hetkellä kannatusjäseniä on yksi, Universal Music (kiitos!), mutta eiköhän tässä vuoden alussa muutama muukin liity joukkoon. Kannatusjäsenillähän on oikeus tulla kuulluksi kokouksissa, mutta päätäntävaltaa asioihin heillä ei ole. Ja kannatusjäsenet ovat luonnollisesti tervetulleita myös jokaiseen kokoukseen, ammattitaitoa ja näkemystä kun varmasti heiltäkin löytyy.

Kokoustamiset ja avoimuus

Yhdistystä perustettaessa teimme periaatepäätöksen, että jokainen (myös) hallituksen kokous on avoin jäsenistölle. Haluamme, että tämä on kaikkien asia eikä vain pienen joukon oman näkemyksensä mukaan kehittämä sisäpiirijuttu. Luonnollisesti jo lakien sekä sääntöjen mukaan yhdistyksen hallitus on tietyissä asioissa se, joka tekee viralliset päätökset ja kantaa niistä myös vastuun. Mutta näihinkin päätöksiin voit sinä jäsenenä vaikuttaa, osallistumalla ja kertomalla mielipiteesi! Ja tätä osallistumismahdollisuutta haluammekin vahvistaa ja pyrimme järjestämään tuleviin kokouksiin myös mahdollisuuden osallistua internetin valtatien avulla ja kautta.

Nämä verkkosivut ovat vielä ns. vaiheessa ja jahka saamme asioita hiukan tällä saralla edistettyä, niin tulemme näiden sivujen kautta myöhemmin jakamaan laajemminkin tietoa päätöksistä, taloudesta yms. mahdollisimman avoimesti. Ei tämä ole salaseura vaan jokaisen halukkaan työmaa, estradi ja alusta työskennellä ja toimia punkkulttuurin hyväksi.

Tilat

Olemme pirun onnekkaita. Näillä näkymin olemme saamassa työtilat hyvinkin innostavassa ympäristössä tammi-helmikuun vaihteessa. Sitä myöten myös oman postiosoitteen. Tiedossa on myös kompuutteri sekä skanneri, joten arkistointihommiin päästään ihan uudella vauhdilla.

Tukien hakeminen

Yhdistys on jo hakenut toimintaansa varten tukia ja tulee näitä hakemaan lisääkin, aina arkistointityöstä verkkosivujen kehitykseen sekä muihin projekteihin. Tavoitteena olisi myös tämän vuoden alkupuolella saada palkattua pitkäaikaistyötön yhdistyksen hommiin. Yhdistyksen toimintahistoria ei ole pitkä eikä merkittäviä saavutuksia ole saatu vielä aikaiseksi, joten emme pidättele hengitystämme odottaen rahahanojen avautumista kylpeäksemme manissa. Sillä mennään mitä saadaan ja mennään joka tapauksessa, vaikka ei mitään saataisikaan.

Ramopunk.com

Mika Vesterinen oli luovuttamassa ramopunk.com-sivuston ylläpitoa, joten otimme tämän Suomen suurimman punk-sivuston sisällön hoitoomme. Koko ramopunk.com-sivuston sisältö löytyykin täältä Punkmuseosta ja pääset tuota arvokasta sisältöä selaamaan ja lukemaan tämän sivun yläosan menu-valikon kautta.

Arkistointi

Tällä hetkellä jo vajaa 400 esinettä (suurin osa valokuvia) on jo arkistoitu. Arkistoinnissa käytetään tällä hetkellä omeka.net-palvelua.

Jos ja kun saamme palkattua henkilön yhdistyksen leipiin, tulee hänellä olemaan päävastuu esineiden arkistoinnista. Mutta koska arkistointi ei ole kaikilta osin (mm. digitaaliset valokuvat jne.) paikkaan sidottu, siihen voi halutessa osallistua, mikäli innostusta ja aikaa siihen löytyy. Lisäksi, mikäli olet mielestäsi hyvä ruotsin ja/tai englannin kielessä, niin hienoa: olisi tarjolla helppoa, mutta kieltämättä hiukan tylsää ja monotonistakin käännöshommaa. Arkistoitujen esineiden otsikot sekä kuvaukset kun pitäisi kääntää… vapaaehtoisia?

Näyttelyt

Vuodelle 2022 on jo tiedossa kaksi varmaa (Espoo ja Helsinki) näyttelyä sekä yksi keskustelunavaus (Tampere). Tarkoituksena on valokuvien ja muiden esineiden avulla esitellä punkkulttuuria. Ensimmäinen näyttely käynnistyy huhtikuun viimeisellä viikolla, joten nyt alkuvuodesta on tarkoitus saada kokoon pieni ryhmä, joka ottaisi vastatakseen näistä näyttelyistä. Niiden sisällöistä, teknisestä toteutuksesta, tiedottamisesta sekä pystytyksestä.

Koska vielä tänä vuonna ei omaa museota tule olemaan, ellei joku lyö tarpeeksi pätäkkää pöytään, niin näyttelyt ovat hyvä mahdollisuus ja tapa tuoda esiin punkkulttuuria sekä näin vahvistaa Punkmuseon perustaa. Ja koska kerran tehty työ kannattaa monistaa, jo kasattu näyttely kannattaisi saada myös useampaan paikkaan… Vapaaehtoisia näyttelyprojektiin?

Verkkopalvelu

Heti käynnistyessä tavoitteeksi asetettiin, että vuoden 2022 aikana avataan Punkmuseo internettiin. Tämä vaatii kahta eri asiaa: sisältöjä ja tekniikkaa. Sisältö tulee ratkeamaan materiaalien keräämisen sekä arkistoinnin kautta, jota toivon mukaan on kohta tyyppi hoitamassa.

Tekniikka vaatii sitten lisää duunia. Tällä hetkellä verkkosivumme (punkmuseo.fi) pyörivät WordPress-julkaisujärjestelmän päällä. Arkistoituja sisältöjä sijaitsee omeka.net-palvelussa. Tämä sisällönhallintaratkaisu on open source -pohjainen (tähän liittyy sellaisia maagisia termejä kuin zend framework jne.) ja alustavana ajatuksena onkin siirtyä omeka.net-palvelusta palveluntarjoajan koneilla pyörivään omeka-järjestelmään. Ja tämä integroitua jo mainittuun WordPress-ratkaisuun laajennettuna ominaisuuksilla, jotka mahdollistaisivat jäseniltä ja suurelta yleisöltä kokoelmaa täydentävien tietojen ja tarinoiden keruun.

Eli, jos jollakulla on bitit riittävästi verissä tai hallussa, niin apuja tarvittaisiin toteutuksen miettimiseen sekä mahdollisesti sen valvomiseen jahka tätä varten saataisiin rahoitus järjestettyä. Taas, vapaaehtoisia?

Videotarinoiden tuottaminen ja kerääminen

Yhtenä ajatuksena olisi ryhtyä keräämään aktiivisesti tarinoita ja kokemuksia sekä näkemyksiä, ”aikalaiskertomuksia” nuorilta ja vanhemmilta punkin kokeneilta videomuodossa.

Tätä toteuttamaan ja tekemään, joko itse tai yhteistyössä joidenkin tahojen, kuten oppilaitokset tms. kanssa olisi kiva saada pieni ryhmä, mahdollisesti jopa kevyellä videoeditointitaidoilla varustettuna.

Aineiston keruu

Nyt olemme valmiita ottamaan aineistoa vastaan, mikäli vain raaskit luopua kallisarvoisista muistoistasi. Kaikenlaiset esineet kelpaavat, valokuvista äänitteiden kautta vaatteisiin ja soittovehkeisiin. Mielellämme myös lainaamme tavaroitasi, digitointia ja arkistointia varten, jonka jälkeen palautamme ne.

Koska tilamme eivät vielä ole käytössä, eikä näin ollen myöskään työtilojemme osoite, laita nyt viestiä osoitteeseen punk@punkmuseo.fi niin otamme yhteyttä ja sovitaan sitten mihin osoitteeseen lahjoituksesi/lainasi tulee toimittaa, tai mistä mahdollisesti tulemme ne noutamaan.

Olisikohan tässä kaikki tältä erää? Jotain varmaankin unohtui, mutta kerrotaan asioista sitten lisää sitä mukaan kun asioita tapahtuu. Kaikki ajatukset, ehdotukset, ideat, palaute jne. on tervetullutta, sillä me teemme tätä yhdessä ja meille kaikille. Joten, älä pidä kynttilääsi vakan alla vaan anna palaa, kerro ja osallistu! Tai nauti vain kyydistä, olit sitten jäsen tai et, sekin käy, sillä jäsenistöä ja yleisöä ei arvoteta sen mukaan, kuinka paljon he tekevät tai paljonko he maksavat jäsenmaksua. Me kaikki olemme samalla viivalla ja saman arvoisia.

Juu, vuosi vaihtui, joten Hyvää Uutta Vuotta 2022!

Punk & Peace!

Tekstin kirjoitti Kipi/Punkmuseo

Edit: lisätty maininta ramopunk.com-sivuston huostaanotosta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *