Kuten jo lyhyesti tiedotimme, 6.11.2021 on perustettu Suomen Punkmuseon kannatusyhdistys ry. Tarkoituksena on vaalia, tallentaa sekä tuoda esille suomalaista punkhistoriaa ja -kulttuuria eri tavoin. Merkittävimpänä lähivuosien tavoitteena on oman museon avaaminen. Sellaisen, johon voi kävellen (tai juosten tai pyörätuolilla jne.) tulla sisään.
Yhdistystä perustamassa olivat Anu, kaksi Aria, Harri, Hilu, Kipi, Miika, Näkä, Pami, Panda, Reijo ja Ulla. Heistä ja rooleista yhdistyksessä lisää, kunhan saadaan verkkosivut avattua, eli yhdistyksen julkisivu esiin. Tätä julkisivua on tarkoitus myös käyttää mahdollisimman avoimeen viestintään, aina taloudesta ja päätöksistä lähtien.
Perustaminen on aiheuttanut mukavasti positiivista pöhinää. Se on tuonut lisää intoa tähän touhuun, vaikka mistään pikamatkasta ei olekaan kysymys.
Nyt olemme vielä järjestelemässä monia pakollisia asioita, kuten yhdistyksen tiliä, jäsenrekisteriä, verkkosivuja ja tiedotusta, jotta pääsisimme hankkimaan jäseniä (myös kannatusjäseniä yhteisöistä). Kuten myös hakemaan toimintaa tukevia ja nopeuttavia avustuksia erilaisista lähteistä. Eli pakollista ja puolipakollista byrokratiaa.
Alkuun rahankeruun lisäksi yhdistyksen toiminta tulee painottumaan materiaalin keruun sekä sen arkistoinnin ja digitoinnin toteuttamiseen. Nämä hommat ovat jo alkaneet ja materiaaliakin on jo mukavasti ja lisää on tulossa. Kunhan nuo pakolliset kuviot saadaan pois alta, niin sen jälkeen on tarkoitus kiihdyttää materiaalin keruuta sekä arkistointia ja digitointia. Nämä kun tulevat muodostamaan kivijalan tuleville muille toimille.
Ensimmäisiä näkyviä Punkmuseon aktiviteetteja tulee olemaan keväällä 2022 järjestettävä valokuva- ja esineistönäyttely, alustavasti painottuen 1980-luvun alkuun ja tee se itse -kulttuuriin. Ja mikäli onnistumme, tulisi tämä näyttely kiertämään jonkin verran Suomea vuoden 2022 aikana.
Vuoden 2022 aikana olisi myös tarkoitus avata Punkmuseo internettiin, ja tarjota kaikki siihen mennessä kerätty (ja tekijänoikeuksien puolesta sallittu) materiaali suuren yleisön käyttöön. Jo tässä yhteydessä, tai sitten myöhemmin, pyrkimyksenämme on myös osallistaa punkkulttuurista kiinnostuneet kerryttämään Punkmuseon materiaalia valokuvin, videoin ja tarinoin.
Monia muitakin juttuja ja aktiviteetteja on ajatuksissamme käynyt, eikä ole mahdotonta, että Punkmuseo järjestäisi jopa (kannatus)keikkoja. Kuka on sanonut, että museon pitäisi pysyä lasivitriinien sisällä?
Vuosi 2023 tai 2024 toisi sitten sen ensimmäisen ison tavoitteen eli fyysisen tilan, jossa voisi esitellä eri tavoin kerättyä esineistöä ja tarinoita. Ei historiaan nojaten ja pölyä keräten, vaan sisällöllisesti jatkuvasti muuttuvana tilana, joka mahdollistaa tutustumisen punkkulttuuriin erilaisista ja useille uusistakin näkökulmista, innostaen käymään uudestaan ja uudestaan.
Punkmuseon tavoitteena ei ole ainoastaan kerätä ja säilöä historiaa, vaan myös osallistua tähän päivään vaihtuvien näyttelyiden sekä aktiviteettien kautta. Historian tallennus ja saattaminen suuren yleisön käyttöön on hyvin tärkeää, mutta pelkästään siihen keskittyminen loisi vain mielenkiintoisen, harvojen käyttämän reliikin joka ajan mittaan hautautuisi pölyn alle. Siksi on tärkeää, että Punkmuseon keräämä ja esittelemä materiaali, sekä aktivismin aiheet, eivät ole vain mennyttä aikaa, vaan myös nykyistä, ehkä jopa tulevaa.
Punkmuseon ei ole myöskään tarkoitus olla vain perustajiensa ja/tai yhdistyksen hallituksen toiveiden kuva, vaan myös jokaisen asiasta kiinnostuneen tai kokeneen muovaama. Se, miten ja kuinka onnistuneesti tämä voidaan toteuttaa, jää nähtäväksi, ja tässä suurinta roolia tulee näyttelemään ns. suuri yleisö. Joka tapauksessa, kivi pyörii jo, eikä sammaloidu. Punkmuseo on ja tulee olemaan totta.
Edessä on pitkä tie ja kestää vielä hetken, ennen kuin töiden tuloksia tulee näkyville. Joten kärsivällisyyttä, pyydämme. Odotellessa voit kaivella vanhoja pölyisiä laatikkoja, selata valokuvia muistoille hymyillen, sekä kasata niitä ja muuta oman punkhistoriasi esineistöä laatikkoon, jonka kanteen kirjoitat ”Punkmuseoon”.