Punkarkistossa pölisee

Teijo sulloo puoliväkisin Alepan muovikassiin valokuvia, lehtileikkeet survaistaan Siwan kassiin. Pyry repii pienlehtien kannet arkistoitavaksi ja sisäsivut päätyvät kuluneeseen banaanilaatikkoon. Tuhkapilvet vain pöllähtävät. Jokke on tainnut tyhjentää myös tuhkakuppina toimivan kurkkupurkin samaan kasaan. Punkmuseossa ei näperrellä vaan arkistoidaan asiaan kuuluvalla rujoudella ja rankkuudella, repeytynyt valokuva kun nyt vain on sitä punkkia!

Ehkei nyt kuitenkaan noin. Vaan siten kuten hommat pitäisikin hoitaa, eli pyrkien varmistamaan saatujen materiaalien, oli ne sitten valokuvia tai t-paitoja, hyvä säilytys ja säilyvyys. Se tarkoittaa sitä, että työtilamme täyttyvät erilaisista laatikoista, kuorista ja muista säilytykseen kelpaavista tai arkistointia auttavista esineistä. Kenkälaatikoillekin on löytynyt uutta hyvää käyttöä.

Ennen kuin esineet sullo.. nätisti arkistoidaan laatikkoon tahi kuoreen, on ne ensin skannattu tai valokuvattu. Samassa yhteydessä esineet luokitellaan ja fyysisille säilytettäville esineille annetaan oma koodinsa, jotta ajan mittaan tarvittaessa voidaan etsiä se oikea kenkälaatikko ja sen sisältä haluttu esine. Ainoastaan lainaksi saadut esineet, kuten valokuvat tai negatiivit, pyritään skannaamaan korkealla resoluutiolla, jotta näitä digitoituja kuvia voisi sitten käyttää vaikkapa näyttelykuvina. Arkistoon jäävät kuvat skannataan sitten tarvittaessa uudestaan näyttelyitä tms. aktiviteetteja varten, kunhan on ensin tunnisteiden avulla kaivettu tuolta oikeasta laatikosta.

Luokittelun yhteydessä pyritään selvittämään esineeseen liittyviä taustatietoja, kuten valokuvien henkilöitä, tapahtumapaikkoja ja sen sellaista. Näiden tietojen avulla sitten myös luodaan avainsanoja (hakusanoja), joiden avulla tulee olemaan sitten helpompi etsiä erilaisia esineitä. Kuten vaikkapa bändiin Anti-Disco League liittyviä kuvia, äänitteitä, paitoja, lehtileikkeitä tai mitä liekään on arkistoitu. Tässä yhteydessä on myös mainittava, että Helsingin kaupunginmuseo on tarjonnut paljon hyvää tietoa, apua ja neuvoja, kannatuksen ohella, joita ilman peukalomme hakeutuisivat jatkuvasti suuhumme, nyt huomattavasti harvemmin.

Arkistointi voi tuntua hyvinkin tylsältä, ja sitä se voikin olla. Mutta usein päinvastoin, sillä arkistointityötä hidastaa esineeseen uppoutuminen, kun sen historiaa lähtee selvittämään. Ketä tässä kuvassa onkaan ja missä se on otettu, missä kaikkialla keikkoja onkaan järjestetty jne. – sitä helposti uppoutuu lukemaan ja kaivelemaan (nippeli)tietoa. Huomattavan paljon jää myös avoimia kysymyksiä, etenkin nimissä, sillä arkistointia suorittava kun vain ei voi tuntea kaikkia Suomen punkkareita viimeisten vajaan 50 vuoden ajalta..

Tulevan syksyn aikana aukeavassa arkistossa tulee olemaan paljon materiaalia. Ja paljon vajavaisuuksia tiedoissa. Mutta tässä on myöskin suurella yleisöllä – teillä! – mahdollisuus osallistua. Jokaiseen arkistoituu esineeseen on kenellä tahansa mahdollisuus jättää kommenttinsa ja näin korjata tai täydentää arkistoituja tietoja. Tai vain jakaa esineeseen liittyviä omia kokemuksia ja tarinoita, näin herättäen sen henkiin samalla varmistaen, ettei pöly tosiaankaan pääse kertymään tähän arkistoon!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *