www.ramopunk.com 

Leena Lehtolainen

Leena -etusivulle

 

Share |

Leena Lehtolaisen

Aku Ankka -tarinassa ilotellaan ramopunkilla

(Julkaistu 12.9.2011)

Aku Ankan Suomen version 60-vuotisjuhlan ja suomalaisen sarjakuvan 100-vuotisjuhlan kunniaksi Aku Ankka –lehti on tilannut suomalaisilta käsikirjoittajilta tekstejä lehteen.

Aku Ankan numerossa 27/2011, joka ilmestyy 14.9, on kirjailija Leena Lehtolaisen käsikirjoittama ja taiteilija Feriolin piirtämä sarjakuva Punkkia ja piirakkaa.

Sudenpennut järjestävät hyväntekeväisyyskonsertin uutta kerhotaloa rahoittaakseen, ja esiintymään on lupautunut kuuluisa punk-bändi The Morones. Mutta kuinka konsertin käy, kun roskaroudari Aku heittää vahingossa Jopi Moronen Tiina-kitaran roskakuljetukseen?  Aku rientää soittimen perään, mutta sepä on jo päätynyt Hannu-serkun onnekkaisiin hyppysiin. Löytyykö korvaava kitara ajoissa?  Saako Aku koskaan maistaa mummon tekemää mansikkapiirakkaa, vai syövätkö rokkarit kaiken?  Kuinka käy Hannu Hanhelta rock´n´roll?

Itsekin Aku Ankassa ”Leenu Lettolaisena” vilahtanut kirjailija tunnustautuu paitsi ahkeraksi leipuriksi myös pitkän linjan ramopunkkariksi. Tarina onkin kirjailijan kunnianosoitus kaikille suomalaisille ramopunkbändeille sekä ramoveljille ja -siskoille, joita hän tapaa edelleen suosikkibändiensä keikoilla. Tarinan on piirtänyt espanjalainen Cèsar Ferioli suomalaisen Kari Korhosen kuvakäsikirjoituksen perusteella.

Aku Ankka no 37/2011 ja Leena Lehtolainen (kuva: Jukka Heiskanen).

Punkkia ja piirakkaa -tarinassa Leena halusi ennen kaikkea pitää hauskaa ja punk-asenteella varustettu aihe tarjosi tähän oivan mahdollisuuden. ”Repliikeissä pääsin todella irrottelemaan! Vaikka monien suomalaisten kohdalla oma äidinkieli hämärtyy koko ajan, Aku Ankassa suomen kieli on edelleen hurjan rikasta ja raikasta. Sanoilla leikitellään, mutta silti niiden merkitykset ovat selviä. Aku Ankassa viljellään lisäksi paljon ihania kalevalaisia alkusointuja, jotka sopivat tarinointiin kuin nenä päähän.”

Leena  on myös iloinen siitä, että sai tarinansa myötä mahdollisuuden värittää edelleen ankkain vivahteikasta historiaa. Mummo Ankan letkeä bluesmenneisyys kun on kokonaan Lehtolaisen oman mielikuvituksen tuotetta.

Kävijälaskuri