Jos viime vuosi oli tuon kuuluisan kuvaannollisen kävelemään oppimisen vuosi, niin vuonna 2023 siirryttiin sitten seuraavalle tasolle, jo hiukan juoksemista muistuttavia askelia myös. Siis kuvainnollisesti, eihän keski-ikäiset punkkarit nyt juosta jaksa, mitä joskus nyt dösän, nyssen tai busan perässä. Lisää oppia, entistä hoppuisampaa, mutta, ah, niin mielenkiintoista ja palkitsevaa, monessakin mielessä. Tässä toimintakertomuksessa käymme päällisin puolin viime vuotta läpi ja tuttuun tapaan tämänkin tekstin on tuottanut, muokannut ja editoinut useampi punkmuseolainen. Kiitos siitä heille, heidän ansiostaan seuraavilla sivuilla lukija saa ymmärryksen siitä, mitä kaikkea saadaan tehdä, kun halutaan tehdä, miettimättä sitä ”osataanko” tehdä tai onko rahaa taskussa tarpeeksi.
Näyttelyt
Tänäkin vuonna olemme olleet ilman omia tiloja, joten hyyryläisenä olo on jatkunut, muiden tiloja hyödyntäen. Mutta sehän ei menoa haittaa, jopa innostaa, joten se kuuluisa nasta on pidetty laudassa ja punkkulttuuria seinillä ja vitriineissä.
Pirkkala, Pirkkalan kirjasto 2.1.-31.1.2023
Peter Rosvikin Punk-valokuvia-näyttely. Tämän pienoisnäyttelyn kuvat on otettu Puntalarock-festivaaleilla vuosina 2018 ja 2022, sekä Tampere Punk Fest -tapahtumasta 2018. Pääosassa on tällä kertaa festivaaliyleisö, ja vähemmän vakava asenne aiheeseen.
Espoo, Espoon kulttuurikeskus 2.1.-31.1.2023
Peter Rosvikin valokuvia Puntalasta -näyttely. Tämän näyttelyn kuvat on otettu Puntalarock-festivaaleilla vuosina 2018, 2019 ja 2022. Pääosassa on tällä kertaa esiintyjien sijaan yleisö. Esillä oli muotokuvia yksittäisistä henkilöistä sekä punkin riehakasta joukkoliikehdintää.
Helsinki, Akateeminen kirjakauppa 11.1.-31.1.2023
Tähän näyttelyyn poimittujen kuvien löyhänä teemana on punk Helsingissä. Moneen kuvaan liittyy Porkkalankadun Lepakkoluola. Punkin alkuvuosina Lepakko oli tärkeä paikka, jossa bändit treenasivat ja keikkailivat, punkit tapasivat toisiaan ja viettivät aikaansa maailmaa parantaen. Lepakko purettiin uudisrakentamisen tieltä vuonna 1999.
Helsinki, Rinnekoti 21.2.-3.4.2023
Toteutimme yhteistyössä Rinnekotien kanssa punkvalokuvien näyttelyn Auroratalon ja Merian yhteistiloihin Alppikadulla. Rinnekodit on osa Diakonissalaitoksen yhteiskunnallista säätiökonsernia. Se tarjoaa kodin ja tuettua asumista pitkäaikaisasunnottomille henkilöille. Näyttely ei ollut avoinna yleisölle.
Tampere, pääkirjasto Metso 3.5.-31.5.2023
Tre HC 82-85 hardcoren kultaiset nuoruusvuodet -näyttelyssä oli esillä kuvia, lehtiä, levyjä ja muuta roinaa Suomen hardcoren nuoruusvuosilta. Joukossa oli paljon aikaisemmin näkemätöntä kuvamateriaalia ihmisistä, bändeistä ja paikoista, 1980-luvun Suomen hc-pääkaupungista.
Helsinki, Punk-up 1.6.-31.8.2023
Punkmuseo raottaa arkistojaan! Eri puolilla Helsinkiä kesän ajan toteutettavassa näyttelyssä oli nähtävillä Punkmuseon arkistojen aarteita, valokuvista lehtiin, kaikkea sellaista, joka tavalla tai toisella ilmentää punk-kulttuuria. Näyttelypaikkoina toimivat hylätty huoltoasema, tyhjiä liiketiloja, baareja ja klubeja, kirjakauppoja, kampaamo ja muutkin epätavallisemmat paikat.
Tuusula, Jokelan tiilitehdas 8.7.-6.8.2023
Veera Uutisen ja Jouni Parkun keikkakuvia. Näyttely järjestettiin yhteistyössä Jekku ry:n kanssa. Pirun hienoja keikkakuvia!
Helsinki, Jytäkesä Go-go -festivaali 28.7.-29.7.2023
Punk-yhtye Lama soitti harvinaisen keikan Jytäkesä Go-Go -festivaaleilla Helsingin Suvilahdessa, minkä kunniaksi Punkmuseo poimi kokoelmistaan komean setin valokuvia Laman varhaisvuosilta ja koosti niistä valokuvanäyttelyn Lama – Totuus löytyy valokuvista.
Helsinki, Taiteiden yö ja Punkmuseon avoimet ovet 17.8.2023
Kaivoimme arkistojemme kätköistä Lepakkoluola-aiheisia kuvia ja asetimme niitä esille pienimuotoisen näyttelyn muodossa kunnioittamaan ländlordiamme Elmua sekä heidän historiaansa. Näyttelyn lisäksi oli mahdollista tutustua Punkmuseon toimintaan ja jutella ihka oikeiden (vanhojen) punkkareiden kanssa.
Pori, Annis 1.9.-30.9.2023
Näyttelyn aiheena oli Satakunta Punk, joten mitäs luulette näyttelyssä esitetyn? No, tietenkin satakuntalaista punkkia, jopa Appendixia.
Seinäjoki, Rytmikorjaamo ja kirjasto 1.9.-31.12.2023
Lakeus punk ry sekä Punkmuseo asettivat yhteistyössä Selmun kanssa Punkkia Pohjanmaalla- näyttelyn esille syksyksi Rytmikorjaamolle ja syyskuuksi kirjastolle. Ulkopuolisille punk on usein vain äänekästä, ehkä jopa ärsyttävää, musiikkia. Sitä kuuntelevat usein epäilyttävän näköiset ihmiset. Alakulttuurin sisällä kasvaneille punk on kuitenkin voinut tarjota korvaamattomia yhteisöllisyyden ja hyväksymisen kokemuksia, tilan kokea, luoda ja järjestää ilman suuremman itsekritiikin tarvetta. Tämä yhteisöllisyys ja tekemisen riemu oli selkeästi nähtävillä myös näyttelyn materiaaleissa.
Helsinki, useita paikkoja 2.10.-27.11.2023
Asunnottomien yötä vietettiin tiistaina 17.10.2023. Tähän liittyen Punkmuseo oli koonnut arkistonsa valokuvista seitsemän pientä näyttelyä loka-marraskuun ajaksi. Halusimme tuoda taidetta kaikkien ulottuville, katsottavaksi ja koettavaksi lämpimissä sisätiloissa. Näin myös asunnottomat voivat hetken nauttia taiteesta turvallisessa ympäristössä. Asunnottomien yön teemana oli vuonna 2023 ”Kaupunki kuuluu kaikille”. Teema näkyi myös Punkmuseon näyttelyiden sisällöissä, joissa nousee esille ilo, ystävyys ja yhteisöllisyys.
Punkmuseon valokuvia oli esillä näissä matalan kynnyksen paikoissa: Hietaniemenkadun palvelukeskus, Hietaniemenkatu 5 B (loka-marraskuun ajan), Päiväkeskus Illusia, Mäkelänkatu 50 B (loka-marraskuun ajan), Vepa/Kalkkers, Ratamestarinkatu 6 (loka-marraskuun ajan), Vallilan Helmi-talo, Mäkelänkatu 56, 3. krs (lokakuun ajan), Stadin yhteisötalo Hanna, Sturenkatu 12 (lokakuun ajan), Kallion Elokolo, Kolmas linja 28 D (lokakuun ajan) ja Kallion D-asema, Toinen linja 31 (lokakuun ajan).
Vaasa, kaupunginkirjasto 1.11.-30.11.2023
Vaasalainen Jani Kärkkäinen (1969-2008), lempinimeltään Jantsa, tunnettiin ja muistetaan yhä Suomen punkpiireissä äärimmäisen mukavana ja muita auttavana miehenä, mutta myöskin Toinen Vaihtoehto -nimisen tiedotuslehtisen luojana sekä julkaisijana. Lehti loi uuden, punkskeneä palvelevan kanavan, jonka ansiosta oli mahdollista saada oma ääni kuuluviin sekä tavoittaa muita punkkareita ympäri Suomen. 1980-luvun lopulla aloittanut Toinen Vaihtoehto oli oman aikansa internet, kanava ja tapa, joka mullisti tiedonvälityksen. Jantsa-näyttely ei pyrkinyt muodostamaan henkilökuvaa Jantsasta, vaan enemmänkin raapaisemaan pintaa punkskenen aktiivisista ryhmistä, joiden yhteinen nimittäjä oli Jani Kärkkäinen.
Helsinki, Pasilan kirjasto 1.11.-31.12.2023
Helsingin Kallion kaupunginosan viimeisessä puutalokorttelissa sijaitsi 1970-luvun lopussa vireä musiikkiyhteisö. Tuossa Ensi linjan, Alppikadun, Toisen linjan ja Wallininkadun rajaamassa korttelissa nuoret pyörittivät omaa rock-klubiaan – Kill Cityä. Aktiivisina toimijoina klubilla olivat muun muassa Ralf Örn, Jaana Rinne, Maukka Perusjätkä, Andy McCoy, Kelloggs Bollocks ja Pete Malmi. Kill Cityssä esiintyi bändejä laidasta laitaan: Widows, Päät, Maukka Perusjätkä, Ducktails, Teen Angels, Problems?, Agents, Pelle Miljoona & 1980, Jim Pembroke… Tuolta Wallininkatu 4:n kellarista levisi koko maan tietoisuuteen käsitteet ”säpinää” ja ”sota apatiaa vastaan”. Klubin toiminta päättyi loppukesästä 1979, kun korttelista oli poistuttava alkavien purkutöiden takia. Kill City – Kallion rock-klubi-näyttely avasi paikan historiaa, tekijöitä, olijoita ja elämää.
Oulu, Pop-up-näyttämö Klonkka 11.11.-30.11.2023
Taasko ton Veera Uutisen valokuvia esillä näyttelyn muodossa? No, tottakai, ne on niin hyviä!
Helsinki, Oulunkylän nuorisotalo 24.11.-20.12.2023
”Täss on Oulunkylän nuorisotalon nuoret, moi!
Me pystytämme näyttelyn yhteistyössä Punk-museon kanssa Ogelin nuorisotalolle. Sinne tulee kuvia punkkareista ja keikoista. Luvassa on sekä vanhaa että uutta materiaalia punkin pöhinästä vuosien varrelta. Olemme syksyn aikana sukeltaneet Punk-museon arkistojen mereen ja huolella valikoineet hienoimmat helmet ripustettaviksi näytteille.
Näyttely aukeaa yleisölle 24.11. hillittömän avajaisseremonian myötä. Luvassa on muun muassa ihka-aitoa punk-musiikkia “luonnollisessa” elinympäristössään. Tästä eteenpäin kuvat ovat kaiken kansan ihailtavissa kuukauden ajan. Puolessavälissä eli 8.12. kokonaisuus huipentuu bändi-iltaan, jossa esiintyvät Jaanat ja Kyhiskessu… sekä kolmas bändi… joka on YLLÄTYS… mutta sitäkin PUNKIMPI sellainen
Ogelin nuorisotalo tulee täyttymään kuvista, joista toiset edustavat punkkia 80-luvun Suomessa, kun taas toiset edustavat tämän päivän suomipunkkia – tai osaa siitä – tuoreimmillaan. Tällä tavoin uusi ja vanha kohtaavat ja elävät näyttelyssä rinnakkain. Kenties kuvista voi löytää myös paljon yhteistä ajallisesta erosta huolimatta: sekoilua, söpöilyä, riehumista, haahuilua… asioita, jotka eivät ole muuttuneet, vaikka aikaa on kulunut.
Kuvien valinta ei ole ollut helppoa. Punk-museon arkisto on valtava, ja sen syövereitä voisi selata tuntikausia väsymättä. Toisinaan tuntuu, kuin kuvat olisivat portaaleja, joiden kautta voi tehdä aikamatkan punkin vaiheisiin eri aikoina eri puolilla Suomea. Näyttelyä koostaessa valintoja täytyy kuitenkin tehdä. Tarkkaa teemaa tai sen suurempia kriteerejä emme juuri ole asettaneet. Kuvat, jotka lopulta valikoituivat, ovat kaikki sellaisia, jotka ovat naurattaneet meitä, herättäneet meissä kysymyksiä tai yksinkertaisesti hurmanneet meidät.
Toivottavasti kuvat ja elävä musiikki tuottavat yleisölle yhtä paljon iloa kuin meillekin ja valaisevat talvea punkin omaleimaisella loistolla. Tulkaa sankoin joukoin, tuokaa kaverit, perhe ja isovanhemmat Ogelin nuorisotalolle! Näyttely päättyy 20.12., punk ei koskaan!!”
Ei saatana, oliko noita noin paljon, näyttelyitä siis?.. Eikä siinä vielä ollut kaikki, sillä loppuvuodesta 2023 alkoi iso duuni, kun ryhdyttiin rakentamaan helmikuussa 2024 Keski-Suomen Museoon aukeavaa Sydänääniä-näyttelyä. Se oli tähän mennessä suurin näyttelyponnistuksemme, toistasataa neliötä näyttelytilaa ja ihan vit.. mahottoman paljon kuvia ja esineistöä ja tarinoita ja punkkia. Mutta tästä sitten tarkemmin seuraavassa toimintakertomuksessa..
Arkistointihommat
Arkistointihommat jatkuivat kuten ennenkin, eli kuvia, lehtileikkeitä ja ties mitä aineistoa digitoitiin, pakattiin kenkälaatikkoihin ja pinottiin hyllyille. Tai no, ei nyt kenkälaatikkoihin. Esinelahjoituksia virtasi museolle tasaisesti ja jopa niin paljon, että niitä varten piti varata oma hyllynsä, joka täyttyi välittömästi. Nämä olivat siis aineistoja, joita ei ole vielä digitoitu ja arkistoitu. Eikä tuo hylly ole vieläkään tyhjentynyt, päinvastoin.
Kesän alussa taisimme jopa pistää tanssiksi (lue: pogoten), sillä tuo kuuluisa musiikkilehti Soundi luovutti huostaamme heidän koko kuva-arkistonsa. Näistä sitten pengoimme kaikki meitä kiinnostavat kuvat ja digitoimme ne arkistoomme. Muut kuvat digitoimme Soundin omaan käyttöön ns. digitaalisina pinnakkaisina (vanhukset, jotka ovat itse kehitelleet kuvia, muistanevat mitä pinnakkainen tarkoittaa eli tämä oli sama juttu, mutta diginä, bitteinä). Kaikki kuvat toimitimme lopulta takaisin Soundiin, sillä mitäs me hippibändien ja jatsiorkesterien kuvia säilyttämään.
Radiojuttuja
Radio Soho
Jatkoimme vuonna 2023 hyvin toiminutta yhteistyötä Gastropub Sohon nettiradion kanssa. Lähetysaika ja idea pysyi samana, eli torstaisin klo 11–12 raikui Sohon kanavalla Punkmuseon lähetys.
Tuttuun tapaan juontajina ja ohjelmien kokoajina toimivat vuoroviikoin Punkmuseon aktiivit Kipi Kiippa ja Näkä Hyle. Kenties homma toimii näiden ”konkareiden” kohdalla liian hyvin, koska kyselyistä huolimatta uusia radioääniä ei ole ilmaantunut mukaan. Edelleen kutsu on voimassa; jos haluat tehdä ohjelmaa nettiradioon, niin hip hei, mukaan vaan!
Hyle ja Kiippa soittavat siis biisejä omista kokoelmistaan, ja kylläpä muuten mahtuu monta punk-biisiä tunnin lähetykseen, vaikka kuinka koittaa höpöttää jonnin joutavia biisien väleihin.
Jokunen teemalähetyskin tuli taas tehtyä, ja sehän meiltä käy helposti; esimerkiksi Punkmuseon Tampereen HC:stä kertovan näyttelyn ympärille oli vaivatonta ja luontevaa soittaa tamperelaista HC:tä, kuinkas muuten!
Yksi mielenkiintoinen teemalähetys oli se, jossa soitettiin pelkästään alkuperäisten amerikkalaisten tekemää punkkia. Siis inkkaripunkkia!
Pari kertaa oli vieraitakin mukana ohjelmassa, esimerkiksi NO EI! -yhtyeen laulaja Kimmo Pengerkoski ja Cartoon Rockers/Usher Boys –laulaja (sekä Punkmuseon ensimmäinen arkistopunkkari) Teijo Hintikka.
Muutama punkhenkinen levy-yhtiö on laittanut meidät heidän postituslistalleen, ja näin saamme tietoa tulevista julkaisuista ja mikä parasta, saamme heiltä promobiisejä soitettavaksi. Ei me pelkästään vanhoja biisejä soiteta.
Kesä 2023 vietettiin lomaa myös radiohommista, syksyllä taas jatkettiin, eikä loppua näy.
Roll FM
Punkmuseon slotti Roll FM:llä tiistaisin kello 20.00 – 22.00 on vakiinnuttanut paikkansa Roll FM-ohjelmakartassa. Lainaten Roll FM:n pomoja: ”hyvin sopii teidän lähetys muun häröilyn joukkoon”.
Vuonna 2023 Punkmuseo/RollFM-formaattina jatkettiin hyväksi koettua liveradiota. Vuoden aikana tehtiin yhteensä 25 lähetystä. Roll FM toimii kaksi kuukautta kerrallaan ja sen jälkeen tulee kahden kuukauden tauko ennen seuraavaa kahden kuukauden jaksoa. Miika Karjalainen ja Ari Enqvist olivat pääasiassa ohjelmien juontajina, muina juontajina yhdestä useampaan kertaan olivat Salla Vallius, Jukka Palm, Timo Kiippa, Näkä Hyle ja Teijo Hintikka. Paljon oli taas mielenkiintoisia vieraita, näistä voisi nostaa esille mm. Johanna Järvinen ja Eeva Tiikeri “Riot girll” – jaksossa, Miika Turunen Miikan punksuosikit – ohjelmasta, Ykä Knuutinen Musta Paraati, Nollanollanolla, jne. yhtyeistä, sekä Panda Musta Paraatista/Elmusta ja Epe Lamasta.
Podcast
Väinö Tannerin säätiön tuontantotuen avulla pyöräytettiin käyntiin Punkmuseon podcast – sarja. Tuen muotona oli Jaksomedian studion käyttöoikeus, tilat tarjosivatkin oivat mahdollisuudet podcastien äänittämiseen. Podcast-sarjaa on tarkoitus tehdä 50 jaksoa, joista viimeisin tulee ulos 7.7.2027. Vuoden 2023 aikana julkaistiin ensimmäinen tuotantokausi, se sisälsi kymmenen jaksoa. Ensimmäisessä jaksossa vieraana legendat Joose Berglund ja Jukka Junttila, kymmenennessä jaksossa Helena Hiltunen (mm. Kohti Tuhoa -yhtyeestä). Jaksojen teemana oli kertoa omaa punkhistoriaa ja miettiä punkin tulevaisuutta. Tarkoituksena oli myös avata Punkmuseon toimintaa, joten vieraina oli Punkmuseon aktiiveja kuten Teijo Hintikka, Kipi Kiippa, Näkä Hyle, Pyry Keskinen. Kuunnelluin tuotantokauden podcasteista oli Helenan jakso. Podcastien juontajina toimivat Ari Enqvist ja Jukka Palm (Pami), editoinnin teki Ilkka Hämäläinen.
Kaikki vuoden 2023 Roll FM ja Radio Soho -lähetykset sekä podcastit löytyvät Punkmuseon mixcloud-sivuilta (mixcloud.com/punkmuseo).
Punkmuseon iltamat
Vuonna 2023 lanseerattiin iltamille uusi nimi: Tää ei oo taidetta, tää on punkkia!
Kuten Punkmuseo yleensäkin, niin myös uusi nimi jakoi ihmiset kahtia, toiset tykkäsivät, toiset eivät niinkään. Aina ei voi miellyttää kaikkia.
Vuoden ensimmäinen TEOTTOP-ilta oli helmikuun 8. päivänä Helsingin Loosessa, joka oli meille uusi paikka. Uuden paikan mukana tulivat uudet haasteet, mutta niistäkin selvittiin.
Bändit tuona iltana olivat Widows, Sallan Tauti ja Daggerplay. Heidän lisäkseen lavalla nähtiin hersyvä Juhani Nevalaisen stand up -esitys.
Lahdessa piti olla toukokuussa Tää ei oo taidetta, tää on punkkia Lahti -ilta, joka jouduttiin valitettavasti perumaan aika viime tipassa, pääbändin ollessa estynyt tulemaan paikalle. Eikä aika riittänyt korvaavan bändin etsimiseen. Paikkana olisi ollut legendaarinen Ravintola Torvi.
Lämmin kesäinen ilta Porissa, eikä mitään tekemistä? Onneksi heinäkuun 19. päivänä ei tarvinnut miettiä tekemistä, sillä Eetun aukiolla järjestettiin Tää ei oo taidetta, tää on punkkia Pori -tapahtuma. Paikallinen Punkmuseon aktiivi otti ja järjesti yhteistyössä Porikorttelit ry:n kanssa minifestarit keskelle Poria. Mahtavaa toimintaa Toni G.!
Paikalle oli saatu hyvä kattaus: Persoonallisuushäiriö, Komplikaatio, Demokratia, The Tarjas ja Juggling Jugulars. Paikalle saapuikin varsin suuri määrä katsojia. Ilta taisi olla yksi kesän suosituimmista, heti jatsien, Suomi-Areenan ja jonkin rännimeiningin jälkeen. Ilta oli niin onnistunut, että siitä haluttiin tehdä vuosittainen tapahtuma. Ja sehän meille sopii.
Hietaniemen Palvelukeskuksessa oli Punkmuseon näyttely liittyen Asunnottomien yöhön. Samaan yhteyteen halusimme tarjota palvelukeskuksen käyttäjille viihdettä ja pyysimme Problemsista tutun Tumppi Varosen paikalle musisoimaan yhtyekaverinsa Peevon kanssa juurikin Asunnottomien yönä 17.10. Duo esiintyi palvelukeskuksen pihalla pääosin paikan asukkaista koostuvalle yleisölle. Oli hyvä ja rento meininki. Musisoinnin jälkeen Palvelukeskus tarjosi paikalla oleville kuumaa makkaraa.
Tää ei oo taidetta, tää on punkkia, myös kuvina! OULU
Tällainenkin järjestettiin. Pop-up näyttämö Klonkka kysyi, josko Punkmuseo voisi järjestää heidän tilassaan näyttelyn ja punk-illan. Tämä kyllä järjestyy, sanoi punkmuseolainen ja alkoi hommiin.
11. marraskuuta alkaneen näyttelyn avajaisissa oli hienoja valokuvia Veera Uutiselta ja bändi-illan kasasi kokoon pohjoisen aktiivi Jari Mikkola. Isot kiitokset molemmille!
Bändit löytyivät pohjoisesta: Aivoproteesi, Putkipommi, Aukko ja viime hetkellä sairaustapauksen vuoksi peruttamaan joutuneen Laybacksin korvannut Rat Trap.
Tää seuraava olisi hyvin voinut olla Tää ei oo taidetta, tää on punkkia ja elokuvaa! -niminen tapahtuma: Punkmuseo järjesti 6.5. ilmaisen Crass – There is No Authority But Yourself -elokuvan näytöksen Kaisaniemen Rosebud Sivullinen -kirjakaupassa. Elokuva oli siinä mielessä ajankohtainen, että samana iltana parin sadan metrin päässä esiintyi Steve Ignorant esittäen Crassin musiikkia.
Fyffet
Eipä sitä nytkään ole rahoissa kieriskelty. Jotain sellaista voisi koittaa, jos vaihtaisimme kaikki rahamme viisisenttisiksi, ehkä siinä jalkakylpyä voisi kokeilla. Näin näsäviisaasti kerrottuna siis, ettei tuota pinkkaa ole päässyt kasvamaan.
Nyt meillä on duunissa ollut enemmän tyyppejä, sillä palkkatukijutuissa kun on maksimipituutena ollut vuosi ja tästä syystä on ollut vaihtuvuutta. Vuoden alussa ja lopussa oli kolme arkistopunkkaria palkkalistoilla eli keskiarvona vuoden työntekijämäärä ollut siis kolme (3). Näiden rahnat ovat tulleet TE-palveluista palkkatuen muodossa.
Yhdistyksen jäsenten määrä läheni jo neljää sataa, mutta ei kuitenkaan tavoittanut tuota maagista rajapyykkiä. Kannatusjäseniä olikin sitten jo enemmän: Universal, Stupido, Gastropub Soho, Presshopper, Kehätieto, LPRHC ja vielä yksi nimeltä mainitsematon. Jäsenmaksun on jokainen jäsen voinut valita aina kympistä (10,-) ylöspäin, kannatusjäsenet aina satasesta (100,-) alkaen. Jäsenmaksuja runsas 7000 euroa (7083,-). Jäsenmaksujen lisäksi vajaan neljän tuhannen (n. 3700,-) verran on saatu kerättyä tuottoja paitojen, kassien ja kirjojen myynneillä.
Vuoden 2023 toimintasuunnitelmassa arvioitiin, että vuoden 2023 aikana jäseniä olisi neljäsataa. Ihan tähän lukuun ei päästy, mutta jäsenmaksujen suhteen arvioissa jäätiin selkeämmin jälkeen. Tavoitteena oli yhteensä kahdeksan tonnia jäsenmaksutuottoja ja syy miksi tästä tavoitteesta jäätiin, oli se, että vaikka kannatusjäsenien lukumäärä kasvoikin, ei kuitenkaan tavoitteiden mukaisesti. Ja tämä johtui yksinkertaisesti siitä, että olisi pitänyt ryhtyä myymään. Tähän asiaan pitäisi panostaa jatkossa, tavalla tai toisella.
Suurimmat yksittäiset kuluerät ovat olleet yhä posti- ja pankkikulut. Tietsikoita ja skannereita on jostain vain ilmestynyt lisää, joten niistä ei ole maksettu mitään. Mikä on kiva. Niitä voisi ilmestyä jatkossakin lisää ja vaikka monta tehokasta.
Vuoden lopussa yhdistyksen taloudellinen tilanne on ollut hyvä. Tilinpäätös on 2636,13€ ylijäämäinen.
Muiden fyffet
Heti yhdistyksen käynnistämisen lähdimme ruinaamaan rahaa ja tukea siihen ja tähän. Paljon olemme saaneetkin ja meille myönnetyt tuet ovatkin mahdollistaneet monia puuhiamme.
- Tanner-säätiö jatkoi tuotantotukea podcast-tuotannoillemme, joten olemme yhä voineet käyttää Jaksomedian studioita podcastien tuotantoon. Tää on kiva ja hyvä, kiitti isosti!
- Stadilta (Helsingin kaupunki) on haettiin jo vuoden 2022 puolella lisää rahnaa kesän 2023 Bigger Bolder Better Punk Up -näyttelyn toteutukseen. Sitä saatiinkin, kolme tonnia (3000,-).
- Stadi myönsi myös tukea Asunnottomien yön näyttelyihin sekä Tumppi Varosen keikkaa varten 1500,-!!
- Museovirastolta vinguttiin rahaa toistamiseen 2022, tällä kertaa arkistointiratkaisujemme päivitykseen samalle tasolle kuin noilla ihan oikeilla museoilla on. Vastausta odotellaan, josko saataisiin ostettua Pyrylle hänen kaipaamiansa silkkipapereita. Eikä saatu silkkipapereihin ja kivoihin pahvilaatikkoihin mania.
- Ei luovutettu, vaan kyllähän sitä Pyrylle silkkipaperit pitää saada, joten laitettiin hakemusta sisään uudemman kerran. Tulos tiedetään jo, mutta vuoden 2023 ei tiedetty, joten stay tuned.
- Koneen Säätiöltä haettiin taas rahaa, pariksi vuodeksi, havittelemamme Punkmuseon perustamiseksi. Joku progetyyppi varmaan sai käsiinsä hakemuksemme ja säikähti, joten rahaa ei tullut.
Ja laitettiinhan noita hakemuksia: Alfred Kordelinin säätiö, Taike, Wihuri, WSOY, Otava, Otto Malm, Sam Huber, Koneen Säätiö toistamiseen ja varmaan Alepaan ja Lidliinkin tyrkätty jotain anomuslappua. Ei oo, ei tuu. Tai siis, kyllä on, ei tuu, teille siis. Eli vesiperän vetäminen rahan ruikuttamisen yhteydessä on tullut tutuksi. Se nyt ei kylläkään hommia hidasta, kuten arvoisa lukija on varmaankin jo pelkästä näyttelyluettelosta huomannut.
Vuoden 2023 aikana saimme siis rahallista tukea yhteensä 4500,-€ ja se kaikki tuli Stadilta eli Helsingin kaupungilta.
Tilat
Kun Steissiä ei saatukaan (nopea kertaus: vuoden 2022 lopussa oli mahdollisuus saada Helsingin Päärautatieasemalta vuodeksi sellaiset n. 350 neliötä, mutta ei sitten saatukaan), päätimme hetken keskittyä muiden tiloihin eli näyttelyiden rakentamiseen. Koko ajan on kuitenkin ollut omat tilat tähtäimessä ja monet apurahahakemukset (kuten Koneen Säätiö, Alfred Kordelinin säätiö jne.) ovat keskittyneet siihen, että laitettaisiin kerralla koko homma kasaan ja käyntiin. Näin emme ole onnistuneet tekemään, kun ei tuota rahaa ole ollut.
Vuoden jälkimmäisellä puoliskolla ryhdyimme miettimään lähestymistavaksi pienempien askelien ottoa. Tähän ajatukseen sopivaksi eräs larulainen aktiivi (niitäkin on, ihan tosi!) huomasi ilmoituksen Facebookin Lauttasaari-ryhmässä, missä tarjottiin muutamalla halukkaalle toimistotiloja Monoman tiloista. Mehän innostuimme ja laitoimme hakemuksen sisään ja kappas, saimmekin 80 neliötä toimistotilaa ilmaiseksi käyttöömme Lauttasaaren Heikkiläntie 7:stä. Tänne pystyttäisimme punk up -näyttelytilamme ja ryhtyisimme harjoittelemaan helmikuusta 2024 alkaen museotoimintaa, tai ainakin säännöllistä näyttelytoimintaa.
Omat tilat ovat jo lähellä, kun tätä kirjoitamme. Mutta ei nuolaista jne., askel kerrallaan. Sillä tämä matkakin kohti omaa museota on ollut matkan väärti, yhdessä koko jäsenistön kanssa. On hienoa ollut huomata miten pelkkä läsnäolo, jäsenyys, kannustaa, unohtamatta myöskään pieniä ja suurempiakin aktiivisen tekemisen merkkejä ja tuloksia.
Tää on ollut meidän, jäsenten juttu. Ja tulee olemaankin. Meidän. Yhdessä.
Helsingissä 14.4.2024
Timo Kiippa
Suomen Punkmuseon kannatusyhdistys ry:n hallituksen puheenjohtaja
P.S.
Noloa, todella noloa. Kirjoittaessa unohdimme kokonaan yhden asian: Minäkin olin siellä -kirjan. Vuoden 2022 aikana järjestimme avoimen kirjoituskilpailun ja lopulta kesän 2023 aikana saimme valmiiksi opuksen, joka sisälsi kaikki kirjoituskilpailun tekstit. Tämän kirjan julkaisemista edesauttoi se, että saimme jäsenistöltä ennakkotilauksia sen verran paljon, että uskalsimme laittaa omia vähiä rahojamme kiinni painatukseen. Nopeasti tilaukset maksoivatkin painokulut. Vuoden loppupuolella järjestimme vielä pienen kampiksen, missä kuka tahansa pystyi jäsenhinnalla tilaamaan kirjan haluamaansa kirjastoon. Kampanjan tuloksena toistakymmentä kirjastoa saikin sitten Minäkin olin siellä -kirjan lainauskokoelmiinsa, aina Nuorgamista Hankoon.