Toimintakertomus 2022

Punkmuseolla on ollut vilkas vuosi, hyvin vilkas. Nyt vuotta katsellessa on vaikea kuvitella, että runsas vuosi sitten marraskuussa aloitimme täysin nollasta ja mitä olemme sen jälkeen saaneet aikaiseksi. Tekemisessä näkyykin yhdessä tekemisen voima ja mahdollisuudet, siitä kiitos yhdistyksessä työskenteleville ja aktiiviselle jäsenistölle. Teijo Hintikka (Teyo), Kari Hyle (Näkä), Miika Karjalainen, Pyry Keskinen ja Timo Kiippa (Kipi) purkavat alla pikaisesti kuluneen vuoden tapahtumia, vähän niin kuin toimintakertomuksen muodossa.

Näyttelyt

Punkmuseolla ei ole vielä omaa galleriatilaa, joten näyttelyitä pystytettiin erilaisiin kumppaneiden tiloihin. Toimintamme otettiin innostuneena vastaan ja maksuttomia tiloja annettiin käyttöömme mielellään. Tästä iso kiitos kaikille tukijoille!

Espoo, Sellon kirjasto 25.4.– 13.5.2022

Kirjastojen näyttelytilat on varattu kuukausiksi eteenpäin, mutta onneksi Leppävaaran Sellon kirjastoon oli tehty varaus ajoissa, jo ennen Punkmuseon perustamista.

Ensimmäinen näyttelymme ”Tee se itse” esitteli 1980-luvun alkupuolen hardcorea laajalla skaalalla: keikkoja, festareita, pienlehtiä, flyereitä, julisteita, omakustannelevyjä, kirjeenvaihtoa, muotokuvia sekä reissausta ja hengailua. Henkilökunta kertoi, että näyttely oli kirjaston suosituin kautta aikojen, vaikka lakko sulki sen muutamaksi päiväksi.

Tampereen työväenmuseo Werstas 14.6.–28.8.2022

Jo puolen vuoden toiminnan jälkeen olimme saavuttaneet niin paljon uskottavuutta, että ”oikeat” museot halusivat tehdä yhteistyötä kanssamme. Toimme Tee se itse -näyttelyn Tampereelle, jossa se sai huikean vastaanoton. Henkilökunta kertoi sen olleen yksi kaikkien aikojen pidetyimmistä näyttelyistä.

Vastavirta 14.6.–29.8.2022

Werstaan kanssa samaan aikaan Tampereella oli toinenkin näyttelymme. Ripustimme Vastavirta-klubin seinille parikymmentä Sebastian Todorin mustavalkoista kuvaa. Edesmennyt Sebastian Todor oli göteborgilainen valokuvaaja, joka kuvasi paljon ruotsalaista punkia. Näyttelyn kuvat on otettu Vaasassa 2.2.1985, jossa hän oli ruotsalaisbändien autokuskina. Kuvat on poimittu 200 otoksen kokoelmasta, jonka Punkmuseolle lahjoitti Sebastianin poika Kai Haaga.

Lapinlahden lähde, Mental museum 2.–31.7.2022

Punk goes mental! Mielen tiloja -näyttely antoi tunteille vallan. Iloa ja naurua, raivoa ja riehuntaa, surua ja melankoliaa. Kokosimme sekalaisen setin kuvia suurista tunteista, joiden toivoimme välittyvän myös katsojille. Ai niin, ei meitä ainakaan Helsingin herroiksi voi syyttää. Tämä oli vasta ensimmäinen näyttelymme Stadissa.

Taiteiden yö 18.8.2022

Vietimme avoimien ovien iltaa Tulppakujalla, Punkmuseon kymmenen neliömetrin pääkonttorissa. Ripustimme pienen Lepakko-teemaisen näyttelyn sisääntulon käytävälle. Ilta oli menestys. Muutaman tunnin aikana Punkmuseoon ja Lepakko-kuviin tungeksi tutustumaan yli sata kävijää.

Punk-up 1.–30.9.2022

Syyskuussa oli vuorossa Punkmuseon toistaiseksi laajin näyttelykokonaisuus. Pop-up taipui muotoon punk-up. Teimme omien tilojen puutteesta näyttelyn kantavan idean ja valtasimme tyhjien liiketilojen näyteikkunoita. Rehellisyyden nimissä todettakoon, että kaikkien tilojen käyttöön saatiin lupa. Toiminnallemme on selvästi tilausta myös systeemin toisella puolella, niin helposti näyttelytilaa järjestyi, sitä jopa tarjottiin meille. Punk-up levittäytyi 12 paikkaan yli sadan kuvan ja esineen kokoelmana ympäri Helsinkiä. Lisäksi ”bonuskuvia” löytyi yllättävistä paikoista, joita ei etukäteen kerrottu. Ikkunoilla oli omat löyhät teemansa, kuten pienlehdet, keikat tai muoti. Emmauksen ikkunassa Mäkelänkadulla teemana oli punk ja aktivismi.

Uusi sauna 12.10.–5.1.2023

Lisää löylyä! Toimme Sebastian Todorin kuvat myös Stadiin nähtäväksi. Kesällä Vastavirralla olleiden kuvien lisäksi näyttelyä oli laajennettu kymmenellä uudella kuvalla. Kimmo Helistön pyörittämä Uusi sauna on hyvä esimerkki Punkmuseon näyttelypolitiikasta. Pystytämme näyttelyn minne haluamme ja minne haluatte.

Tee se itse -kirja

Tee se itse -näyttelyn kuvista ja esineistä koostettiin lisätarinoilla höystetty kirja, jota on jaettu erilaisissa tapahtumissa ilmaiseksi. Kirjaa on voinut tilata myös kotiin postikulujen hinnalla.

Arkistointihommat

Ensimmäisen toimintavuoden aikana Punkmuseolle on kertynyt aineistoa tuhansittain, joista iso osa on keritty jo arkistoimaan vuoden 2022 aikana. Kappalemäärältään suurinta osaa jo arkistoidusta aineistosta edustaa valokuvat (n.4000kpl) sekä pienlehdet (n.800kpl). Syksyllä 2022 Punkmuseolle siirtynyt Juho Hännisen ja Juuso Paason toteuttama Oranssin (digitaalinen) pienlehtiarkisto kasvatti museon pienlehtikokoelmaa n.1600 nimikkeeseen. Kokoelmaan on kertynyt myös paljon julisteita, flyereitä, vaatteita,  äänitteitä (kahdeksassa eri formaatissa!), kirjeenvaihtoa ym.

Arkistointityötä on tehty amatöörivoimin, mutta amattimaisin ottein,  niin hyvin kuin osaaminen ja  resurssit ovat mahdollistaneet. Arvokasta  apua ja neuvoja on saatu Helsingin Kaupunginmuseolta, joka toimii  Keski-Uudenmaan alueellisena vastuumuseona. Oppia on myös haettu ammattikirjallisuudesta ja digitaalisista julkaisuista (mm. Museovirasto).

Loppuvuodesta saadut väljemmät toimitilat Tulppakujalla mahdollistavat kokoelmassa olevien tekstiilien oikeaoppisen arkistoinnin aloittamisen heti 2023 vuoden alussa. Muutakin arkistoimatonta materiaalia on sen verran, että lienee helpompi käyttää yksikkönä kuutiometrejä kuin kappaleita.

Edellä mainittu Oranssin lipun alla toiminut pienlehtiarkisto ei ollut ainoa Punkmuseon hoitoon päätynyt palvelu, vaan keväällä otimme ylläpitoomme myös suositun Ramopunk-sivuston, varmistaen näin satojen Ramones-vaikutteisten bändien haastattelut, arvostelut ja kaikenlaisten muiden aiheeseen liittyvien aineistojen säilyvyys.

Punkmuseon arkisto avattiin yleisölle 23.10. ja monet ovatkin löytäneet sieltä uutta kiinnostavaa materiaalia, kuten myös korjattavaa ja täydennettävää. Punkmuseon arkisto löytyy osoitteesta arkisto.punkmuseo.fi, Oranssin pienlehtiarkisto osoitteesta pienlehtiarkisto.fi ja Ramopunk-sivusto osoitteesta ramopunk.com.

Radiojuttuja

Radio Soho

Lähes yhdistyksen alkumetreillä tamperelaisen Gastropub Sohon Kari Venekoski (Wennari) otti yhteyttä ja ehdotti yhteistyötä radio-ohjelman tekemisessä. Soholla on oma nettiradio, johon saisimme kerran viikossa omaa nimeä kantavan tunnin pituisen lähetyksen.

Ensimmäinen Punkmuseon lähetys oli helmikuun alussa 2022, jolloin soitimme heidän nettipalvelussaan olleita biisejä ilman juontoa.

Hyvin nopeasti aloimme tekemään juonnettuja lähetyksiä, joissa soitimme biisejä omista kokoelmistamme. Alussa ohjelmista vastasi suurelta osin Kari Hyle (Näkä), mutta aloitettuamme juonnetut lähetykset toiseksi vakituiseksi vetäjäksi tuli Timo Kiippa (Kipi). Nämä kaksi sankaria tekivät vuoroviikoin omat ohjelmansa.

Ohjelmapaikaksi vakiintui Wennarin ehdottama torstain aamupäivä (klo 11–12), eli punkin raikaessa maistuu soppakin paremmalta. Ohjelma otettiin hyvin vastaan Radio Sohon kuuntelijoiden keskuudessa, sen ollessa top viiden joukossa. Loppuvuodesta ohjelma kipusi jo top kolmeen!

Voisi mainita muutamat teemalähetykset, joita olemme tehneet: maakuntamatkailua (Mäntyharju, Mikkeli, Pieksämäki, Kuopio, Iisalmi), Jukka Palmin (Pami) valitsemia koira-aiheisia biisejä, lähetys, jossa oli pelkästään biisejä, joiden nimessä on sana punk, naisenergiaa ja punk-coverit.

Lähetyksissä soitettiin sekä vanhoja klassikkoja, että juuri ilmestyneitä, tai ilmestymässä olevia levyjä. Ja kaikkea siltä väliltä.

Roll FM

Keväällä 2022 Punkmuseon hallituksen ideoinnista lähti liikkeelle mahdollinen yhteistyö Roll FM -radiokanavan kanssa. Molemmat pyörittävät toimintaansa rakkaudella ja vapaaehtoisvoimin. Kun radio-ohjelman tekoon löytyi Punkmuseolta runsaasti kiinnostuneita ja Roll FM:llä punkmusiikki oli jäänyt viime aikoina hieman vähemmälle, niin yhteistyön koettiin hyödyttävän kaikkia. Muutamien sähköpostien jälkeen sovittiinkin tapaaminen Hiekkaharjun Puistokulmaan Roll FM:n studiolle ja päätettiin Punkmuseon oman viikoittaisen radio-ohjelman pyörittämisestä seuraavalla lähetyskaudella. Tämä toteutuikin, ja ensimmäinen lähetys tapahtui tiistaina 7.5.2022. Ensimmäisellä kaudella kaksi ensimmäistä lähetystä olivat tunnin mittaisia, jonka jälkeen kaikki jaksot ovat olleet kestoltaan kaksi tuntia. Loppukesän kanava piti toimilupansa puitteissa taukoa ja eetteriin palattiin taas samalla ohjelmapaikalla, tiistaisin kello 20–22, seuraavalla kaudella 2.9 – 26.10.2022. Ohjelmassa ollaan, paitsi opeteltu erehdysten kautta radio-ohjelman tekemistä ja juontamista, myös soitettu punkkia sen useissa eri lajeissa ja tavattu mielenkiintoisia vieraita. Vieraina ovat olleet mm. Pelle Miljoona, tubettaja Tommi Tommy’s vinylnaut -ohjelmasta, Jyväskyläläinen punkaktiivi Petri Niinisalo, Pyhäkoulu-yhtyeen Saku sekä Säätöjen Enni jne. Teemoissa on puolestaan käsitelty mm. punkkia Kiinassa; naisia Suomi-punkissa; punkkia Englannin, Yhdysvaltojen ja Suomen ulkopuolella; kansalaisaktivismia jne.

Punkmuseon iltamat

Aika nopeasti yhdistyksen saatua ns. rivinsä kasaan alettiin ideoimaan omaa nimeä kantavaa klubia, joka toisi esille sekä vanhaa, että uutta punkkia. Ajatusta sekä kannatettiin, että vastustettiin voimakkaasti:

”Joo, tottakai omat iltamat pitää saada!”

”Ei saatana, kauheasti hommaa, eikä ketään kiinnosta, ei kiitos!”

Aihe jäi muhimaan muiden toimien vaatiessa osallistumista, mutta kun Timo Kiippa (Kipi) kävi pystyttämässä näyttelyn Tampereen Vastavirralle yhdessä Ari Enqvistin kanssa, kertoi hän takaisin tullessa: ”Sori vaan pojat, mutta mä menin sopimaan Punkmuseon iltamat Vastavirralle elokuulle.”

Mikäpä siinä. Nyt oli siis tehtävä jotain. Se jotain oli, että hoidettiin samalle viikonlopulle ilta myös Helsinkiin, Lepakkomieheen. Keikat olisivat Helsinki Lepakkomies perjantai 19.8.22 ja Tampere Vastavirta lauantai 20.8.22.

Bändien metsästys oli aika helppoa, koska kerrottuamme jäsenistölle ideasta, alkoi meille tulemaan yhteydenottoja. Valinnat osuivat seuraaviin bändeihin: Widows, Aivoproteesi, Sekaannus (joka loppupeleissä joutui perumaan tulonsa sairaustapauksen vuoksi. Paikkaamaan saatiin mainio Blizzard Of Ozzmond) ja NO EI!, joka soitti meidän iltamissa ensimmäisen keikkansa.

Tampereen bändit löytyivät yhtä vaivattomasti: Aivoproteesi pitkän matkan bändinä oli oikeutettu soittamaan myös Tampereella. Muut bändit: Neurovisio, joka on lyhentänyt nimensä Neuroksi, Ratsiaa soittava Kaatopaikan Enkelit, sekä maikkacorea soittava Parakin Lapset.

Punkmuseon jäsenet pääsivät ilmaiseksi iltamiin ja hyvin he olivatkin edustettuina.

Onnistuneiden iltojen jälkeen oli hyvä jatkaa. Seuraava iltama tulikin hiukan yllättäen, Lepakkomiehen tarjotessa meille peruuntunutta päivää (29.10.22). Tämän kanssa tulikin sitten kauhia kiire, mutta hyvät bändit saimme silti kasaan: Nolla Nolla Nolla edusti vanhaa kaartia Sekaannuksen kera. Sekaannus siis paikkasi aiemmin peruuntuneen keikan. Korkkivika edusti mallikkaasti renttupunkkia ja tuoretta verta saimme Säädöt-bändin myötä.

Myös tämä ilta onnistui mainiosti. Ihmisillä oli kivaa, bändit olivat loistavia.

Iltamissa kaikki kertyneet lipputulot on jaettu järjestävän paikan kulujen jälkeen bändien kesken eli yhdistyksen kassaa ei näillä tuotoilla ole paisuteltu. Punkmuseon iltamat jatkuvat vuoden 2023 puolella uudella nimellä, sekä uusien paikkakuntien tullessa mukaan.

Fyffet

Koko touhu on pyörinyt hyvinkin kitsaasti, kengännauhabudjetilla kuten tavataan sanoa. Tässä on tiivistetysti, mitä rahaa olemme saaneet ja miten olemme sitä käyttäneet ja miten arvioimme kuluvaa vuotta vuosi sitten.

Yhdistyksellä on duunissa kolme (3) osa-aikaista: Teijo aloitti maaliskuun alussa, Jokke kesäkuun alussa ja Pyry heinäkuun alussa. Näiden palkkakuluihin TE-palvelut on myöntänyt tukea, vuodeksi kunkin henkilön kohdalla.

Jäseniä yhdistyksellä on runsas kolmesataa (300+) ja kolme (3) kannatusjäsentä (Universal, Stupido ja Gastropub Soho). Jäsenmaksun on jokainen jäsen voinut valita aina kympistä (10,-) ylöspäin, kannatusjäsenet aina satasesta (100,-) alkaen. Jäsenmaksuja onkin kertynyt melkein 4700,- euroa. Jäsenmaksujen lisäksi parin tonnin verran on saatu kerättyä tuottoja paitojen ja kassien myynneillä.

Vuosi sitten arvioitiin, että tänä vuonna jäsenmaksutuottoja kertyisi parin tonnin verran ja kannatusjäsenmaksuja tonnin verran. Jäsenmäärä onkin kasvanut kaikkia odotuksia huomattavan paljon enemmän ja nopeammin, kannatusjäsenien määrä taasen ei. Jälkimmäiseen vaikuttanee se, että kannatusjäsenyyttä ei ole varsinaisesti oikein kenellekään kaupiteltu, kai tätä mahdollisuutta pitäisi ryhtyä oikeasti tarjoamaan ja myymään.

Suurimmat yksittäiset kuluerät ovat olleet posti- ja pankkikulut. Laitehankintoihin yms. on kulunut hyvin minimaalisesti rahaa, sillä tietokoneet ja pelit sekä vehkeet on saatu käytännössä jäsenistön lahjoituksina.

Vuoden lopussa yhdistyksen taloudellinen tilanne on ollut hyvä. Tilinpäätös on 2620,45 € ylijäämäinen.

Yhdistyksellä on neljätuhatta (4000,-) euroa velkaa. Tämä velka olisi tarpeeton, mikäli TE-palveluiden palkkatuki maksettaisiin ajoissa yhdistykselle. Mutta koska näiden tukien tuloutuminen on ollut vaihtelevaa, kestänyt joskus jopa lähes kaksi kuukautta, on yhdistys joutunut lainaamaan rahaa hallituksen puheenjohtajalta, jotta on voitu varmistaa, että palkat voidaan maksaa tukien tuloutumisen viiveistä huolimatta ajoissa. Velat pyritään maksamaan takaisin kesään 2023 mennessä.

Muiden fyffet

Heti yhdistyksen käynnistämisen lähdimme ruinaamaan rahaa ja tukea siihen ja tähän. Paljon olemme saaneetkin ja meille myönnetyt tuet ovatkin mahdollistaneet monia puuhiamme.

  • Museovirastolta haettiin jo joulukuussa 2021 rahaa arkistoinnin palkkakustannuksiin. Rahaa ei herunut.
  • Suomen kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto myönsi viisi tuhatta (5000,-) Punkmuseon arkiston yleisöarkiston toteutusta varten. Tämän työn hedelmistä pääsee nauttimaan osoitteessa arkisto.punkmuseo.fi.
  • Helsingin kaupunki myönsi Punk Up -näyttelyn kuvien tulostus- ja kehystyskustannuksiin sekä muihin kuluihin kolme donaa (3000,-). Tämä mahdollisti näyttelyn toteutuksen tässä mittakaavassa missä se toteutettiin.
  • Elmun Säätiö tuki Tee se itse -kirjan painatuskuluja hiukan yli tonnilla. Tämän tuen ansiosta kirjaa onkin voitu jakaa ilmaiseksi.
  • Tanner-säätiö myönsi tuotantotukea (studioaikaa sekä konsultointia alan ammattilaisten toimesta) podcast-sarjan toteutusta varten ja hommat on jo käynnistyneet. Ensimmäinen setti podcasteja onkin kuunneltavissa kevään 2023 aikana.
  • Kansan sivistysrahastolta haettiin mania Läsnä-rock-aiheisen kirjan toteutukseen. Ei myönnetty tähän kulttuurihistorialliseen hankkeeseen.
  • Kalevalaseura ei myöntänyt tukea Punkmuseon kirjoituskilpailun tuotosten painatusta varten. Olisi ehkä pitänyt mainita kannel.
  • Koneen Säätiö ei myöntänyt isoa kasaa rahaa Punkmuseon perustamista varten. Harmi, olisi nopeuttanut hommia ihan hurjasti.
  • Stadilta (Helsingin kaupunki) on haettu lisää rahnaa tulevan kesän Bigger Bolder Better Punk Up -näyttelyn toteutukseen. Päätöstä odotellaan.
  • Museovirastolta on toistamiseen vinguttu rahaa, tällä kertaa arkistointiratkaisujemme päivitykseen samalle tasolle kuin noilla ihan oikeilla museoilla on. Vastausta odotellaan, josko saataisiin ostettua Pyrylle hänen kaipaamiansa silkkipapereita.
  • Sam Huberin säätiöltä on haettu Punkmuseon iltamille tukea, tai oikeastaan näissä iltamissa esiintyville bändeille. Ajatuksena se, että pienikin lisätuki lipputulojen lisäksi varmistaisi sen, että bändit saisivat varmasti kulunsa katettua eikä tarttisi harrastaa punkin soittoa vain omilla rahoillaan. Maaliskuussa kuullaan mitä tästä ajatuksesta ollaan mieltä.

Tilat

Koko homman tavoitteenahan on saada omat tilat, joihin perustaa oma museo. Alun perin tätä asiaa piti lähteä työstämään vasta Punkmuseon yleisöarkiston avaamisen jälkeen, mutta erilaiset tapahtumat nopeuttivat juttuja ja prosesseja ja mietteitä.

Keväällä Kulttuuritalon (Kultsa) uudet omistajat ottivat yhteyttä ja halusivat jutella yhteistyöstä. Yhteistä säveltä löytyi ja heiltä onkin jopa jonkinlainen ehdotus, niin tilojen kuin vuokrienkin suhteen, mutta homma jäi vähän vaiheeseen, koska kesän aikana käynnistyi meitä kiihdyttäneet keskustelut.

Punk Up -näyttelypaikkoja etsiessä otimme yhteyttä Päärautatieaseman (Steissi) kehityksestä vastaavaan tyyppiin, Janiin. Näyttelyä varten sopivia tiloja ei löytynyt, mutta VR:ltä tuli ehdotus pistää pystyyn (väliaikaisesti) museo pystyyn asemalle, entisen Pullman Barin tiloihin. Tilaa olisi käytössä 350 neliötä ja toimintaamme varten tuskin mitään remontoimista ei edes tarvittaisi. Tämä mahdollisuus sai melkein pissaamaan jännityksestä housuihin.

Ideoita ja ehdotusta palloteltiin edes takaisin, vuokrista neuvoteltiin ja Janilta löytyi hyvinkin tukea ehdotuksillemme. Me olimme innoissamme, mielessämme jo suunnittelimme tilojen käyttöä ja olimme jo käynnistämässä hommia, kun tuli lunta tupaan. Byrokratialupatiesmistäsyistä johtuen hommalle tuli stoppi marraskuun loppupuolella. Vähän vitutti. Eikä. Vaan ihan isosti ja paljon!

Muitakin keskusteluita tiloista on käyty. Mm. Vuosaaren vanhan lukion suhteen sanoimme ei, koska sijainti ja väliaikaisuus. Jotkut eivät ole edes jaksaneet vastata punkkareille näiden tiedusteluihin. Tällä hetkellä on kuitenkin neuvotteluja menossa paikoista Hakaniemessä sekä Kalasatamassa. Mietinnässä on myös kiertävä pop up -museo ja jopa tulevaksi kesäksi Punkkibussi, joka kiertäisi ympäri Suomea. Katsotaan, mihin, ja koska, saamme oman museon pystytettyä. Steissi laukaisi nälän eikä se laannu ennen kuin se tulee tyydytettyä. Eiköhän tuossa ollut kaikki oleelliset tämän vuoden aikana tapahtuneet asiat? Tulevan vuoden suunnitelmista kerrotaan sitten yhdistyksen vuosikokouksen aikana ja eiköhän vauhti jatku samanlaisena, tai oikeastaan vain kiihdy. Paljon on suunnitelmissa ja niissä, kuten myös toteutuneessa vuodessa, on perustana ja mahdollistajana yhdistyksen jäsenistön aktiivisuus ja tuki. Kiitokset jokaiselle, olette punkhenkisen toiminnan ilmentymiä ja eläviä esimerkkejä! Kiitos!

Helsingissä 16.1.2022

Timo Kiippa
Suomen Punkmuseon kannatusyhdistys ry:n hallituksen puheenjohtaja