Tavaralahjoitukset

Museoiden yksi tärkeimpiä tehtäviä on säilyttää ja tallentaa historiaa, mennyttä aikaa. Tämä tapahtuu vielä pääosin erilaisia esineitä (tavaraa) keräämällä, näiden tietoja tallentamalla sekä lopulta muodossa tahi toisessa saattamalla näytille, museotiloissa ja/tai netin välityksellä.

Näin myös me Punkmuseossa toimimme, keräämme esineitä ja laitamme ne talteen. Jos hiukan myös näsäviisastellaan, niin mennyttä aikaa on kaikki aika juuri tästä hetkestä taaksepäin, eli emme ole jumittuneet vain 1970- tai 1980-lukujen tallentamiseen vaan kaikkeen, eilisestä ikuisuuteen. Joten, lahjoita omat punkmuistosi ja -esineesi meille, saavat hyvän kodin!

Tiedämme, että sitä on pirun hankala luopua omistamista asioista. Niitä on kerätty, tallennettu ja ajateltu säilytettävän jälkipolville, toivoen että niitä sitten seuraavat sukupolvet arvostavat. Joten, mikäli et halua luopua kokonaan arvokkaasta omaisuudestasi, niin lainaa punkjutskiasi meille. Kuvaamme/skannaamme ne, arkistoimme sekä tallennamme.

Olemme kiinnostuneita kaikenlaisista  esineistä. Kirjeistä, valokuvista, äänitteistä, vaatteista, taiteesta, asusteista, soittovehkeistä, kirjoista, kaikesta. Ota yhteyttä sähköpostilla osoitteeseen punk@punkmuseo.fi mikäli olet kiinnostunut lahjoittamaan tai lainaamaan esineistöäsi. Kerro hiukan mitä ja kuinka paljon on tarjolla, niin mietitään yhdessä toimitustapa sekä lainan kyseessä ollessa arvioitu palautusaika jne.

Lahjoittaessa/lainatessa esineistöä Punkmuseon käyttöön, sinun on hyvä tietää, että toimimme tekijänoikeuksien yms. lakien puitteissa. Kaikki lahjoitus-/lainausesineet tullaan kuvaamaan sekä kuvailemaan arkistojärjestelmäämme. Esineistöt tullaan saattamaan yleisön saataville pääsääntöisesti kahdella eri tavalla: itse (tulevassa) museossa (esittäminen) sekä internetin välityksellä (jakelu).

Esineistön esittäminen sellaisenaan on museoiden perustoimi ja -oikeus. Esineiden muuntaminen (esim. valokuvan skannaaminen ja tulostaminen alkuperäistä suurempana tai käyttämällä osana muuta esinettä, kuten kollaasi tms.) sekä jakelu (esille saattaminen internetin välityksellä) vaatii tekijänoikeuden haltijalta lupaa. Tekijänoikeusasiat koskevat teoksia, siis Punkmuseota ajatellen pääosin valokuvia ja mahdollisia muita (taide)teoksia.

Lahjoitettujen, tai lainattujen, valokuvien ja vastaavien teosten osalta pyrimme siihen, että saamme (tai hankimme) tekijänoikeuden haltijalta luvat arkistoimisen lisäksi seuraaviin käyttöihin: oikeuden muokata teosta Punkmuseon toiminnan puitteissa ei-kaupalliseen käyttöön (esim. valokuvan skannaus ja tulostaminen alkuperäistä isommassa koossa), teoksen digitaalisen version jakelu ei-kaupallisesti punkmuseo.fi-sivuston väiityksellä (”digitaalinen museo”) sekä vastaavat ei-kaupalliset Punkmuseon toimintaan liittyvät tavat ja toimenpiteet. Punkmuseo vastaa luonnollisesti mahdollisista Teosto- tms. korvauksista jaeltujen tai esiteltyjen teosten osalta. On hyvä, jos lahjoittaessasi valokuvia tai muita teoksiksi luokiteltavia esineitä tiedostat ja hyväksyt tämän.