Punkmuseon arkiston (käyttö)ohjeita tai jotain

Tervetuloa Punkmuseon arkiston käyttäjäksi. Tänne pyrimme kasaamaan ehkä hivenen sekalaiseen järjestykseen perusohjeita arkiston käyttöön, vaikka arkiston toteutuksessa on pyritty korostamaan sitä, että se olisi mahdollisimman helppokäyttöinen sekä toiminnaltaan sellainen, että innostaa tulemaan usein takaisin, koska tarjoaa aina uutta sisältöä. Kaikenlaiset ajatukset, pohdinnat, kommentit, ongelmat tms. voi laittaa tulemaan osoitteeseen punk@punkmuseo.fi. Kaikki palaute on tervetullutta!

Oletusnäkymä

Kun saavut Punkmuseon arkiston etusivulle (arkisto.punkmuseo.fi) saat eteesi kuvia sekä niihin liittyviä tietoja (otsikko eli nimike sekä kuvaustekstistä pätkän). Nämä näytettävät kuvat on arvottu ja näin joka kerta kun tulet arkistoon, saat eteesi uusia kuvia ja näin aina uuden pienen kokemuksen suomalaiseen punkkulttuuriin. Klikkaamalla kuvaa tai otsikkoa (nimike) pääset tarkastelemaan kuvaa sen oikeassa koossa sekä kuvaan liittyvää informaatiota. Etusivun lopussa olevan Näytä kaikki aineistot -linkin kautta saat sivutetun listauksen kaikista sisällöistä ja tällöin näyttöjärjestys on arkistointiajankohdan mukainen eli uusimmat näytetään ensin. Voit myös muuttaa arkiston tietojen esitystapaa valitsemalla sivun oikeasta yläosasta (mainosbannerin alapuolelta) Aikajärjestyksessä-valinnan, joka tuo sisällöt näytille myöskin arkistointiajankohdan mukaan eli uusimmat näytetään ensin.

Selaa aineistoja -näkymä

Aineistojen selausnäkymä on käytössä, mikäli oletusnäkymästä valitaan aikaisemmin mainitut Näytä kaikki aineistot tai Aikajärjestyksessä, tai jos olet suorittanut haun. Vasemman puolen pikavalinnoilla voit valita, minkälaisia aineistoja haluat tarkastella. Pikavalinnat kattavat vain yleisimmät sisältötyypit, eivät kaikkia (paitsi luonnollisesti Kaikki-valinta sisältää kaikki). Oikean reunan valinnoilla voidaan tarkastella sisältöjä joko nousevasti tai laskevasti luontipäivän tai tietojen muokkauspäivän mukaan. Tai sitten satunnaisesti, joka vastaa samaa kuin oletusnäkymän sisällöt eli näytettävät sisällöt arvotaan satunnaisesti arkiston sisällöistä. Tämä on näppärä tapa etsiä ja löytää sellaista mitä ei varsinaisesti etsi. Ihan oikean reunan valinnoilla voidaan selata sivuja tai sitten hypätä halutulle sivulle (oletko huomannut sivun 114 sisällöt?).

Tietuenäkymä

Kun klikkaat selailunäkymässä mitä tahansa kuvaa tai otsikkoa, niin pääset tarkastelemaan kyseistä tietuetta tarkemmin. Yhdessä tietueessa voi olla useampikin kuva kuin yksi ja mikäli näin, voit selata kuvia kuva-alueen vasemman ja oikean reunan nuolien avulla tai valitsemalla halutun kuvan kuva-alueen alaosan kuvista. Oikealla reunalla on kuvaan tai kuvattuun esineeseen/asiaan liittyvää tietoa (HUOM!! Useimmissa tapauksissa osa oikean reunan info-osasta ei ole näkyvissä eli rullaa piilossa olevat loput tiedot esiin!!).

Rullaamalla tietueen oikean reunan info-osaa saat näkyviin lisää kuvaan/esineeseen liittyvää tietoa.

Tietueen info-osan tiedoista osaa voidaan käyttää hakuihin klikkaamalla kyseisen tietueen kentän arvoa. Näitä hakutietoja ovat mm. Laji sekä Tekijä, eli esim. Tekijä-tietoa klikkaamalla saat haettua kaikki aineistot, joita kyseiseltä henkilöltä on arkistossa. Avainsanat (hakusanat, keywords) ovat tietoja, joita on käytetty kyseisen kuvan/esineen luokitteluun ja näitä voi käyttää myös suorina hakuina. Avainsanojen avulla on nopea hakea vaikkapa kaikki halutun vuosikymmenen arkistoidut asiat tai vaikkapa kaikki tiettyyn henkilöön tai bändiin liittyvät tiedot. Henkilöiden sukunimien lisäksi myös tunnetut kutsumanimet on merkitty Avainsanoihin.

Jokaisen kuvan alta löytyy myös mahdolliset tietueen kommentit sekä mahdollisuus kommentoida. Mikäli huomaat tiedoissa puutteita tai väärää informaatiota, tai muuten vain haluat jakaa kuvaan/esineeseen liittyviä kokemuksia, tietoja tai ajatuksia, niin kommentoi!! Haluamme kerätä tietoja ja tarinoita mahdollisimman laajasti, sillä näin saamme kuvat elämään!

Yksinkertainen haku

Yksinkertainen haku löytyy sivun oikeasta yläkulmasta. Klikkaamalla suurennuslasi-ikonia avautuu hakukenttä, johon voit kirjoittaa haluamasi hakusanan/-sanat. Haku käynnistyy klikkaamalla hakukentän oikeasta reunasta löytyvää väkästä, joka osoittaa oikealla tai sitten painamalla näppäimistösi Enter-näppäintä (eli se rivinvaihtonäppäin). HUOM!! Käytössä olevasta tekniikasta johtuen alle neljän merkin pituisia sanoja ei ole indeksoitu eli niitä ei voi käyttää oletushaussa.

Yksinkertaista haku voi halutessa tarkentaa valitsemalla hakukentän oikeasta reunasta löytyvän rataspyörä-ikonin kautta. Tällöin voit lähteä hakemaan tietoja hyödyntäen hakusanojen ohella Boolen-operaattoreita (yleisimmin AND, OR on useamman hakusanan yhteydessä oletus) tai sitten käyttäen tarkkaa hakua, jolloin haetaan myös alle neljän merkin pituisia merkkijonoja. Oletusarvoisesti haku kohdistuu myös Kommentit-kenttiin. Tätä kautta pääsee myös edistyneeseen hakuun, johon pääsee myös sivun yläreunan menu-valikon (kolme vaakasuoraa viivaa) kautta.

Tarkka haku

Tarkka haku löytyy sivun oikean yläkulman menu-valikon kautta.

Tarkan haun avulla voidaan hakea tietoja monipuolisemmin ja tarkemmin. Vapaateksti-kentän käyttö yksinään on sama kuin käyttäisi yksinkertaista hakua. Yllä olevassa kuvassa on lähdetty hakemaan kaikkia aineistoja, jotka sijoittuvat joko 1982- tai 1983-vuosille (HUOM! OR- eli TAI- boolen operaattori!!). Sama lopputulos tulisi, mikäli nämä vuosiluvut olisi kirjoitettu Avainsana-kenttään, koska vuodet ovat myös avainsanoja. Mikäli olet hakemassa jotain tiettyä asiaa, on oletettavaa, että nämä hakuehdot ovat sinulle tuttuja. Ellei, kokeile ja todennäköisesti löydät kaikkea, ehkä jopa hakemasi asian. Koitamme päivittää tämän osan ohjeet myöhemmin seikkaperäisemmiksi.

Avainsanojen selaus ja niiden avulla haku

Jo aikaisemmin mainitun menu-valinnan kautta (sivun oikea yläkulma) kautta on mahdollisuus selata myös avainsanoja (näitä on tällä hetkellä n. 4000 ja määrä kasvaa koko ajan). Pelkkä selailu nyt ei paljoa innosta, mutta klikkaamalla valittua avainsanaa, saat esille kaikki aineistot, joihin kyseinen avainsana on liitetty. Todella näppärä tapa hakea etenkin johonkin nimeen (henkilö, bändi, lehti tms.) liittyvää aineistoa.

Arkiston sisältöjen käyttöoikeudet (ei pienlehtiarkisto)

Punkmuseon arkiston aineisto on tarkoitettu ainoastaan Punkmuseon toiminnassa tapahtuvaan ei-kaupalliseen käyttöön mukaan lukien digitaalisen arkiston (tämä palvelu). Ulkopuoliset eivät voi käyttää aineistoa kaupallisesti kuten ei myöskään ei-kaupalliseen tarkoitukseen. Tarkoituksena on tulevaisuudessa tarkastella yhdessä aineistojen tekijänoikeuksien haltijoiden kanssa mahdollisista arkistoitujen aineistojen käyttöoikeuksien laajennuksista, joka voisi mahdollistaa vaikkapa ei-kaupallisen yleisen käytön. Tällä hetkellä se ei siis ole mahdollista, joten pyydämme kunnioittamaan tekijöiden oikeuksia ja  olemaan kopioimatta ja käyttämättä arkistojen sisältöjä missään muodossa.

Arkiston sisältöjen käyttöoikeudet (pienlehtiarkisto)

PDF-muodossa arkistoitujen pienlehtien osalta on jo arkiston alkuperäisten perustajien toimesta oikeudet selvitetty ja niiden osalta voi levittää näitä tietoja (lehtiä) ei-kaupallisessa tarkoituksessa ja kunhan et muuta niitä sekä mainitset lähteen (Punkmuseon arkiston). Hienommin sanottuna kyseessä on Creative Commonsin BY-NC-ND 4.0 -lisenssi.