Hardcoren kultaiset nuoruusvuodet esillä pääkirjasto Metsossa

Punkmuseon ja Tampereen kaupunginkirjaston yhdessä toteuttamaan Tre HC 82–85 hardcoren kultaiset nuoruusvuodet -näyttelyyn voi tutustua pääkirjasto Metsossa 3.–31. toukokuuta.
Tre HC 82–85 hardcoren kultaiset nuoruusvuodet -näyttelyssä on esillä kuvia, lehtiä, levyjä ja muuta tavaraa Suomen hardcoren nuoruusvuosilta. Joukossa on paljon aikaisemmin näkemätöntä kuvamateriaalia ihmisistä, bändeistä ja paikoista, 1980-luvun Suomen hc-pääkaupungista.
Suomeakin ravisuttanutta punk-aaltoa seurasi 70–80-lukujen vaihteessa musiikillisesti raaempi hardcore. Hoosee-punkkien viesti oli jyrkempää ja kantaaottavampaa, vaatteita koristivat rintamerkkien sijaan niitit, ja yleiskuva oli uhkaavampi.
Vuosikymmenen alkupuolella tamperelaiset hardcore-bändit – Kaaos, Riistetyt ja Bastards kärjessä – kasvattivat suosiotaan niin Suomessa kuin ulkomaillakin, missä näiden ryhmien vaikutukset ovat ehkä vaimentuneet, mutta elävät yhä. Syyttä ei Tamperetta kutsuttu Suomen hardcore-pääkaupungiksi.
Näyttelyn materiaali ei esittele ainoastaan bändejä, vaan myös ihmisiä, hengailua ja ajanviettoa kavereiden kanssa. Esillä on myös Tampereella ja lähiseuduilla tehtyjä pienlehtiä, punkzinejä sekä muuta esineistöä, kuten levyjä ja vaatteita. Esillä on lisäksi aiheeseen liittyvää kirjaston lainattavaa aineistoa.
Näyttely tarjoaa oivan yleiskuvan hardcore-punkin maailmaan 1980-luvun alkupuolella Tampereella. Kuvamateriaalissa on runsaasti ennen näkemättömiä kuvia, joten asiaan vihkiytyneelle tai tässä ajassa eläneelle ja sen kokeneelle, on myös uutta nähtävää.
Näyttely on esillä Metson musiikkiosastolla 3.5. –31.5.2023, ja sinne on vapaa pääsy. Näyttelyyn liittyy useita oheistapahtumia Metsossa, Klubilla ja Vastavirta-klubilla.
Näyttely on Punkmuseon (punkmuseo.fi) ja Tampereen kaupunginkirjaston yhteisponnistus. Mukana toteutuksessa ovat Tullikamari, Vapriikki ja Vastavirta.

Monia kiinnostavia oheistapahtumia

pe 5.5. klo 17 Metso musiikki Steve Ignorant, Pelle Miljoona
klo 17.15 Pelle Miljoona kertoo uutuuskirjastaan Veriveljet (Like 2023). Haastattelijana kirjastonhoitaja Juhani Koivisto.
klo 18 Vieraana Steve Ignorant (Crass). Pitkä haastattelu. Haastattelijoina informaatikko Arto Hietikko (Ylöjärven kirjasto) ja kirjastovirkailija Arja Rantanen (Tampereen kirjasto).

pe 5.5. klo 19 Klubi Steve Ignorant (UK), Pelle Miljoona & Pispala Punks
Steve Ignorantin erikoiskokoonpano esittää Crass-materiaalia vuosilta 1977–1984. Pelle Miljoona & Pispala Punks esittää Pellen alkuaikojen tuotantoa vuosilta 1978–81.

ti 16.5. klo 18 Metso musiikki Tampere HC 82–85 keskustelu; hardcore-kysymyksiä hardcore-veteraaneille
Keskustelijoina Arja (Juggling Jugulars), Lazze (Riistetyt) ja Lättä (Kohu-63). Haastattelijana Jukka Jukkeli Nakari.
Harrastehuone Vision pinssipaja klo 16–20. Vetäjinä mediasihteerit Janne Hertell ja Kalle Lehtinen.

la 20.5. klo 21 Vastavirta-klubi Bastards, Riistetyt, Sekaannus, Järjestyshäiriö
Vastavirralla esiintyvät alkuperäisen Tampere HC kulmakivet Bastards ja Riistetyt, sekä lyhtyaikainen Kaaoksesta ja Riistetyistä irronnut Järjestyshäiriö. Bändikatraan täydentää Virroilta tuleva Sekaannus, 80-luvun HC-bändejä sekin.

Kirjaston tapahtumat ovat osa Metso STUDION tuotantoa ja niitä voi seurata myös verkkotapahtumina kirjaston Youtube-kanavalta joko striimattuna tai jälkikäteen tallenteena.

Lisätietoja:
Tampereen kaupunginkirjasto
kirjastonhoitaja Juhani Koivisto
juhani.koivisto@tampere.fi 040 747 2843

Punkmuseo
Timo Kiippa
punk@punkmuseo.fi, 040 760 0097

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *