Punk-luokkia Helsingin peruskouluihin

Kuva: rawpixel.com ja Punkmuseo

Helsingin kaupunki ja Punkmuseo käynnistävät yhteistyössä syyslukukaudella 2023 punkkulttuuriin painottuvaa opetusta kolmannen vuoden koululaisille ja sitä vanhemmille.

3. vuosiluokalla punk-luokat käynnistyvät Apollon yhteiskoulussa, Herttoniemen yhteiskoulussa, Lauttasaaren ala-asteella ja Vallilan ala-asteella. 7. vuosiluokan punk-painotteiset luokat aloittavat Pakilan ylä-asteen koulussa, Yhtenäiskoulussa, Kulosaaren yhteiskoulussa sekä Porolahden peruskoulussa. Punk-painotteiseen opetukseen ei ole hakua eikä erillisiä valintoja, vaan jokainen halukas pääsee mukaan punk-painotteiseen opetukseen.

Punk-luokilla opetus jatkuu pääsääntöisesti tehtyjen opetussuunnitelmien mukaisesti ja käytössä olevin menetelmin Helsingin kaupungin henkilökunnan toimesta. Opetuksessa tullaan kuitenkin korostamaan tehokkuusnäkökulman jalkoihin jääneitä ihmisten kanssakäymisen perusarvoja, kuten ystävällisyys, toisten tukeminen, tasa-arvo sekä yhdessä toimiminen ja eläminen. Kulttuurin merkitystä opetuksessa tullaan korostamaan, sillä tutkitusti kulttuuri lisää hyvinvointia. Hyvinvoinnin paraneminen lisää puolestaan tuottavuutta parantaen kilpailukykyä, mikä tässä uudessa menetelmässä on kylläkin vain sivujuonne, ei päämäärä.

Punkmuseo vastaa näiden, usein varsinaisia oppiaineita tärkeämpien, elementtien integroimisesta nykyisiin opetussuunnitelmiin sekä opetukseen. Pyrkimyksenä on muuttaa opetuksen ja oppimisen mentaliteettia saavuttamisesta yrittämiseen. Jo pelkästä yrittämisestä tultaisiin palkitsemaan punk-hengen mukaisesti rinta- ja kangasmerkeillä sekä hakaneuloilla ja niiteillä. Tavoitteena on luoda oppimisilmapiiri, jossa kannustetaan yrittämiseen ja epäonnistuminen on sallittua, jopa suotavaa.

”Kyllähän tässä oli aikamoinen vääntö, ennen kuin saatiin Stadin virkamiehet uskomaan, että sylttyä tehdessä on paras mennä sylttytehtaalle ja ottaa sieltä oppia, eikä kuunnella norsunluutorneista tapahtuvaa huutelua.”, kommentoi Kaltsu[1], ”Mutta kun heille löi faktoja pöytään siitä, missä mättää ja mistä se johtuu, niin alkoi ääni muuttua kellossa. Excelit pitäis heittää v*****un ja suunnitelmat ryhtyä tekemään värikynien kanssa, haaveilemalla. Se mahdollistaa uuden luomisen ja jokaisen oppilaan omilla ehdoilla.”

”Kyllähän tämä oli meillekin ponnistus”, komppaa Maikkis1, ”sillä aluksi ajattelimme, että mehän vain arkistoimme ja tallennamme punkkulttuuria. Kutsuimme koolle monia komiteoita ja työryhmiä, joissa oli edustettuna niin vanhan liiton punkkarit kuin hardcorepunkit, krustipunkit, skeittipunkit, poppunkit ja ties mitkä genret[2]. Sukupuolia tai etnisiä taustoja emme kuitenkaan miettineet, niillähän ei ole mitään merkitystä, siis jos tasa-arvosta puhutaan. Loppujen lopuksi yhteinen kolmisointuinen sävel löytyi kuitenkin helposti, sillä Punkmuseon tehtävä ei ole vain säilöä ja tallentaa, vaan pitää myös punkkulttuuri elossa. Tästä näkökulmasta katsellen tällainen aktiivinen toimijuus sopii Punkmuseolle kuin nyrkki natsin silmään, kuvaannollisesti siis.”

”Olihan se pieni yllätys, miten Helsingin kaupungin kasvatuksen ja opetuksen toimialan[3] töitä ja päätöksiä tehdään pääosin kabineteissa eikä monialaisissa ammattimaisissa työryhmissä. Lopulta saimme asianosaiset aamuyön tunteina Kämpin[4] kabinetissa ymmärtämään, ettei virkahenkilöiden kannata tulla selittämään vaan pitää kuunnella, sillä tää juttu menee näin[5]: lapset ovat syntyneet voittamaan, mikäli vain voimme heitä ymmärtää. Kyllä siinä sitten järjen ja aamuisen auringon valon myötä silli hiukopalana maistui. Juomaksi valittu kilju[6] näytti kyllä kuravedeltä, ja siltä myöskin maistui, mutta ajoi asiansa.”

Punk-luokkien toiminta tullaan jatkamaan alustavasti vuoteen 2026 asti ja mikäli asetettuihin tavoitteisiin ylletään, tullaan punk-luokat viemään jokaiseen Helsingin kouluun. Tavoitteiden määrittely on vielä kesken, sillä konsensusta sille, miten onnellisuutta ja hyvinvointia voitaisiin mitata euroissa, ei löydy. Punkmuseon oman kannan mukaan mittaamista ei tarvitakaan, sillä ihmiset eivät ole koneita.

Lisätietoja punk-luokista ja Punkmuseosta osoitteesta punk@punkmuseo.fi . Lisätietoja Helsingin kaupungista löytyy osoitteesta hel.fi ja punk-luokkia käynnistävien kouluista näiden koulujen rehtoreilta.


[1] Vuosikymmeniä vanhan tavan, missä punkkarit ovat aktiivisesti käyttäneet erilaisia kutsumanimiä toisistaan oikeiden nimien sijaan, ylläpitämiseksi Punkmuseon aktiivit ja hallituksen jäsenet käyttävät ainoastaan kutsumanimiä.

[2] https://fi.wikipedia.org/wiki/Punkin_genret

[3] https://www.hel.fi/fi/paatoksenteko-ja-hallinto/kaupungin-organisaatio/toimialat/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/kasvatuksen-ja-koulutuksen

[4] https://www.hotelkamp.com/

[5] https://www.lyrics.com/lyric/20955439/Pelle+Miljoona/Olen+Kaunis

[6] https://www.alko.fi/tuotteet/947912/Savon-Kyynel-Kilju/

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *