Punkkulttuuria Tampereelle!

Suomen kesä on täynnä kulttuuria, Tampereella myös PUNKkulttuuria! Punkmuseon esineistöön pohjautuvat näyttelyt avautuvat Tampereen Työväenmuseo Werstaalla sekä ainakin ns. alan ihmisten tuntemassa keikkapaikassa Vastavirralla.

Tee se itse -näyttely Werstaalla 15.6.-28.8

Miltä 1980-luvun alun hardcorepunk ja tee se itse -kulttuuri näyttivät? Esillä on valokuvien lisäksi julisteita, levyjä, kasetteja, kirjeitä, keikkaflyereitä, kaikenlaista itse tehtyä esineistöä.

Hardcore oli 1980-luvun alun uusi versio 1970-luvulla syntyneestä punkista. Musiikillisesti entistä voimakkaamman ja kantaaottavamman punkin vaiheen lisäksi punkin ytimeen aina kuulunut tee se itse -kulttuuri voimistui. Kysymys ei ole koskaan kuulunut, että ”voinko tehdä?” vaan ”haluanko tehdä?”

Näyttelyn pääosassa ovat bändien sijaan sen ajan nuoret aikuiset – tuohon aikaan useiden mielestä omituisilta näyttäneet ihmiset, jotka elivät, nauroivat, itkivät, osallistuivat ja tekivät. Entistä useampia lehtiä (punkzine) julkaistiin, kokoelmakasetteja leviteltiin, pieniä levy-yhtiöitä syntyi ja vinyylilevyjä kustannettiin itse. T-paitoja painettiin sekä keikkoja järjestettiin. Yhteyttä pidettiin pääosin kirjeiden ja postikorttien välityksellä. Valokuvat olivat harvinaisia, koska kamerat ja filmit olivat kalliita.

Lisätietoja: Tampereen Työväenmuseo Werstas

2.2.1985 – Sebastian Todorin valokuvia Vastavirralla 15.6.-28.8.

Sebastian Todor oli göteborgilainen valokuvaaja, joka runsaan 35 vuoden ajan kuvasi pääosin ruotsalaista punkskeneä sen erilaisissa ilmentymismuodoissa. Hänen kuvistaan on julkaistu julkaistu kirja, joka keskittyi Göteborgin punkskeneen vuosina 1983-1993. Kyseisessä opuksessa on myös kuvia Suomesta, Vaasasta..

Vaasaan Sebastian Todor päätyi ruotsalaisten hardcore-bändien Anti-Cimex ja Disarm autokuskina. Bändit esiintyivät Vaihtoehdon järjestämällä keikalla 2.2.1985 Vaasan Nuorisotalolla. Alkuperäisen huviluvan mukaan Anti-Cimexin ja Disarmin lisäksi esiintyä piti Terveiden Käsien, KTMK:n, Painajaisen ja WDM:n. Näiden lisäksi esiintyi ainakin Pyhäkoulu ja C.N.T.

Vaasan Nuorisotalolla järjestetty tilaisuus oli siinä mielessä harvinainen, että kaupungin nuorisolautakunta antoi luvan majoittaa muualta tulleet bändit nuorisotalolle. Bändien lisäksi paikalla yöpyivät myös monet muualta Suomesta tulleet keikkakävijät. Poliisitkin toivat ystävällisesti muutaman maijallisen rappukäytävistä noukittuja metelöiviä ja väsyneitä punkkareita nuorisotalolle yöpymään. Poliisit punkkareiden kännikuskeina – huudapa siinä sitten, että kytät on natsisikoja…

Tältä reissulta Todor Sebastian otti vajaa kaksisataa valokuvaa, joista parikymmentä on esillä Vastavirralla. Loput tulevat olemaan katseltavissa syksyllä 2022 aukeavassa digiarkistossa. Kuvat Punkmuseolle lahjoitti Todor Sebastianin poika Kai Haaga.

HUOM! Koska Vastavirta on keikkapaikka, on se avoinna ainoastaan keikkoja varten, joten näyttelyyn tutustuminen on mahdollista ainoastaan keikkojen yhteydessä. On kylläkin huhuttu, että oikeassa paikassa nätisti kysyttynä voisi näyttelyyn päästä tutustumaan muulloinkin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *