Syksy etsii sua

Kuvakaappaus Punkmuseon yleisölle avoimen arkiston sisältöjen selailusta.

Kollaa Kestää lauloi että ”Syksy etsii mua eikä oo paikkaa mihin mennä pakoon”, mutta saanemme olla eri mieltä. Punkmuseon vuosi on ollut vilkasta ja sellaisena se yhä jatkuu. Ja pystymme tarjoamaan moniakin erilaisia paikkoja, joihin voi mennä tai vetäytyä syksyn säitä pakoon. Tässä pieni katsaus lähiaikojen tapahtumiin.

Nyt viikolla käynnistyi Sebastian Todorin valokuviin pohjautuva näyttely Uusi sauna -saunassa. Kyseessä on sama näyttely kuin mitä oli kesällä Vastavirta-klubilla Tampereella, mutta nyt huomattavasti laajempana kokonaisuutena. Näyttelystä voi nauttia Uuden saunan aukioloaikojen puitteissa aina vuoden loppuun asti eikä tämä historiallinen kulttuurikokemus vaadi saunomista tahi muutakaan rahanmenoa.

Kohta ollaan jännän äärellä. Teijo, Pyry ja Jokke ovat kuumeisesti arkistoineet tuhansia valokuvia ja skannauksia Punkmuseon arkistoon ja avaamme tämän arkiston kaikelle (punk)kansalle sunnuntaina 23.10. Tällöin voit sukeltaa vajaan kymmenen tuhannen kuvan joukkoon sekä tutustua punkkulttuuriin monesta eri näkökulmasta. Arkistoimista odottaa runsaasti erilaista materiaalia ja sitä otamme mieluusti vastaan jatkuvasti (Pelle Miljoona lahjoitti meille N.U.S.-bändin aikaisen rumpujakkaransa!!). Kaikkea arkistoitua materiaalia voit myös halutessasi kommentoida ja olisikin suotavaa, mikäli täydentäisit mahdollisesti (todennäköisesti) puuttuvia tietoja, nimiä ja paikkoja, ehkä jakaisit myös anekdootteja ja tarinoita. Olisit mukana keräämässä ja tallentamassa historiaa!!

Punkmuseon iltamat jatkuvat, nyt kylläkin melko hätäisesti järjestettynä vain yhdellä paikkakunnalla. Lauantaina 29.10.  Lepiksen (=Lepakkomies, Helsinki) lavan valtaavat Sekaannus, Nolla nolla nolla, Korkkivika sekä vielä nimeltä mainitsematon orkka. Mikä mukavinta, jäsenet pääsevät kemuihin ilmaiseksi (pakollisen yläkerran narinkkamaksun joutuvat kylläkin maksamaan, sorry) joten nyt siis maiharit kiiltäviksi ja niitit suoraan, kiva ilta luvassa. Muille sisäänpääsy kustantaa kybän.

Muistathan, että kirjoituskilpailumme on yhä käynnissä ja jatkuu vuoden loppuun asti? Tarinoita eri muodoissa on tullut jo kirjan verran, mutta lisää kaivataan, haluamme paksumman kirjan. Tavoitteena siis olisi julkistaa kilpailun tuotokset kirjan muodossa. Joten, anna runosuonesi sykkiä sekä valuta sydänveresi musteen välityksellä paperille, tai sitten vain yksinkertaisemmin näpyttele juttusi tietokoneella.

Ai niin, teksteistä puheenollen, siirsimme kuun alussa Oranssin Pienlehtiarkiston hoiviimme. Se löytyy nyt osoitteesta https://pienlehtiarkisto.fi ja vuoden loppuun mennessä pitäisi olla liitetty osaksi Punkmuseon arkistoa, jolloin yhdellä ja samalla haulla myös nämä kaikki yli 800 lehteä olisivat helposti löydettävissä. Ja siitä sitten lehtiä lisäämään, niitä on reippaasti jo odottamassa..

Kaikkea muutakin on tulossa, suunnitelmissa ja keskusteluissa. Tulevan vuoden 2023 jutuista on vahvistunut jo mm. näyttely Espoon Kulttuurikeskukseen sekä Vaasan Kaupunginkirjaston Galleriakäytävään. Yritimme päästä myös Eduskunnan kirjastoon (emme sovi demokratiaopetus-teemaan..) sekä Musiikkitaloon (halusivat kyniä meidän kassan tyhjäksi..), mutta työn alla on monia muitakin, osa ehkä hiukan epätavallisia.. seuraa meitä jollain tapaa, niin pääset nauttimaan arkistojen aarteista eri muodoissa.

Punk & Peace!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *